Κάποιοι δεν ζουν για τον αθλητισμό, αλλά από τον αθλητισμό…

Μόδα έχει γίνει πια η ίδρυση ομάδων υποδομών σε αρκετά δημοφιλή αθλήματα και ειδικά στο ποδόσφαιρο.

Εφόσον στα σχολεία οι διορισμοί γυμναστών γίνονται με το… σταγονόμετρο, είναι φυσικό και θεμιτό, εννοείται, κάποιοι καθηγητές φυσικής αγωγής να βρίσκουν διέξοδο προς αυτή την κατεύθυνση.

Άλλοι ιδρύουν σωματεία για να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να συμμετέχουν στα τοπικά μας πρωταθλήματα και άλλοι απλώς εργάζονται ως προπονητές. Ακόμα όμως και να μην έχει κάποιος πτυχίο ΤΕΦΑΑ, μπορεί να εργαστεί ως προπονητής, τόσο σε τμήματα υποδομών όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, αρκεί να έχει δίπλωμα UEFA. 

Ανά την Ελλάδα λοιπόν γίνεται ένας… χαμός με τις ομάδες αυτές ως εκπροσώπους τμημάτων υποδομών, όμως σε κάθε περίπτωση όσοι γονείς θέλουν να εντάξουν τα παιδιά τους σ’ αυτές, θα πρέπει να το… ψάξουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακαδημίες ποδοσφαίρου λειτουργούν υποτυπωδώς και δεν προσφέρουν ό, τι καλύτερο στα παιδιά με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους σ’ αυτές να είναι καθαρά τυπική. 

Το να ιδρύσει κάποιος σωματείο-ακαδημία δεν είναι από μόνο του κακό, αλλά, όπως σε κάθε χώρο, έτσι και στο ποδόσφαιρο, πολλοί αυτό το κάνουν να μοιάζει με προχειροδουλειά, άσε που κάποιες φορές τάζουν στην αρχή… λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις παροχές προς τα παιδιά και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. 

Καλό θα είναι λοιπόν όλοι να είμαστε κάπως φειδωλοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με αυτές τις κινήσεις και ειδικά όσοι θέλουν να εντάξουν τα παιδιά τους σε συλλόγους, θα πρέπει να κάνουν την απαραίτητη έρευνα… αγοράς, όπως αναφέρεται και παραπάνω. 

Δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα όλων όσοι μετάνιωσαν για την επιλογή ομάδας, μέσα από τις δραστηριότητες της οποίας θα μάθαιναν τα παιδιά τους μπάλα. Το χειρότερο είναι πως κάποιοι ξεκινούν με όνειρα και επιδιώξεις μέσω αυτών και τελικώς διαπιστώνουν ότι αρκετός κόσμος δεν ζει για τον αθλητισμό αλλά από τον αθλητισμό και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο… 

Εδώ δεν χρειάζεται βιασύνες, γιατί μια ακαδημία ποδοσφαίρου λειτουργεί και παιδαγωγικά. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι για ν’ αγοράσουν αμάξι το ψάχνουν από εκατό μεριές, γιατί λοιπόν να μην το κάνουν και στο κομμάτι της αθλητικής ανάδειξης των παιδιών τους; 

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ