Ικανοποιημένος για την τουριστική σεζόν δηλώνει ο περιφερειάρχης

Το momentum που έχουν τα νησιά της περιφέρειάς μας είναι τόσο καλό αφού μπόρεσαν να απορροφήσουν το πολύ μεγάλο χτύπημα που δέχθηκε (και) η περιοχή μας από την κατάρρευση του Thomas Cook και έτσι η σεζόν του 2019 φαίνεται να κλείνει πολύ καλά, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ετοιμάζονται για τη μεγάλη έκθεση του Λονδίνου, τη World Travel Market.

Όπως είπε, λοιπόν, χθες ο Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, πηγαίνουμε προς το κλείσιμο μίας τουριστικής σεζόν που ο Οκτώβριος πήγε πάρα πολύ καλά, αν και έκρυβε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη, την κατάρρευση του Κολοσσού Thomas Cook και θα ήταν απολύτως φυσιολογικό αν έκλεινε με μία πολύ μεγάλη πτώση αφού ο Thomas Cook, τουλάχιστον σε δύο νησιά της περιφέρειας, τη Ρόδο και την Κω, είχε πάρα πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς.

«Αυτή η πολύ δύσκολη πραγματικά κατάσταση μας έδωσε πολλή αγωνία αλλά φαίνεται ότι η δυναμική που αυτή τη στιγμή  έχουν τα νησιά μας είναι τόσο μεγάλη, το momentum είναι τόσο καλό για τα νησιά, που έδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν ακόμα και κάτι τόσο μεγάλο και τόσο αρνητικό», τόνισε ακόμη ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, η σεζόν κλείνει πάρα πολύ καλά, το 2019 κλείνει πάρα πολύ καλά. Ακόμη, στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής που έχουν με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία βγάζει όλα τα στατιστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το οικονομικό κομμάτι, δηλαδή όχι μόνο για τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις, από τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, λοιπόν, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουν ζητήσει να πάρουν, αυτά δείχνουν μία σημαντική αύξηση και στο τοπικό ΑΕΠ που σημαίνει πολύ μεγάλη αύξηση και στα χρήματα τα οποία διακινήθηκαν στα νησιά μας, μπορεί το καθένα με διαφορετική ταχύτητα αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για τη WTM
Όσο αφορά στην παρουσία της περιοχής μας στη WTM, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι αρχές Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο Λονδίνο με τους συνεργάτες του μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου με τους δικούς του συνεργάτες, και προγραμματίζουν μία σειρά επαφών εκεί, κυρίως με αεροπορικές εταιρίες οι οποίες ήδη κινούνται για να καλύψουν το μεγάλο κενό του Thomas Cook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει εκδηλωθεί ήδη το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα slots του Thomas Cook, που είναι οι θέσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο που κλείνει κάθε εταιρία. Τα slots λοιπόν του Thomas Cook, είναι αντικείμενο πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλές αεροπορικές εταιρίες, κάτι που όπως είπε τους δίνει πολύ μεγάλη χαρά και τη σιγουριά να λένε από σήμερα ότι δεν θα έχουμε κανένα κενό γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, τρεις μεγάλες εταιρίες, με τις οποίες θα κάνουν συσκέψεις στο Λονδίνο, επιθυμούν να πάρουν slots. Άρα, όπως είπε, το 2020 θα μας δώσει τη χαρά ότι στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις που περιμένουμε για την περιφέρειά μας η πτώχευση του Thomas Cook δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει.

«Θα το ξεπεράσουμε και αυτό το τόσο μεγάλο πραγματικά χτύπημα. Νομίζω ότι έχουμε έναν δρόμο μπροστά μας και για το 2020 πάρα πολύ καθαρό», είπε ο Περιφερειάρχης. Μάλιστα, καταλήγοντας δεν παρέλειψε να πει ότι, όπως προκύπτει από τους ανθρώπους της αγοράς με τους οποίους μιλάνε για να δουν τις επιπτώσεις από την πτώχευση, φαίνεται ότι τελικά τα νούμερο σε ό,τι αφορά το χρέος που άφησε στην τοπική αγορά ο Thomas Cook δεν είναι όσο μεγάλα εκτιμήθηκαν αρχικά και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση για να δουν την εφαρμογή των μέτρων που είχε εξαγγείλει και πως αυτά θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο να ανακουφιστεί αυτό το κομμάτι της αγοράς που δέχθηκε το χτύπημα το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο.