Κώστας Σαρρής: Ποιο ήταν το νόημα της εκδήλωσης, η οποία έγινε στο κέντρο της πόλης μας και μάλιστα επί διήμερο;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρής
Δικηγόρος

 

Ομολογουμένως εγώ δεν κατάλαβα το νόημα, γι’ αυτό και αναφέρω δημόσια τον προβληματισμό μου αυτό. Ανάμεσα λοιπόν, της Περιφέρειας, του Εθνικού Θεάτρου, του Δήμου Ρόδου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Ευαγγελισμού έγινε μια εκδήλωση, η οποία, όπως αντιλήφθηκα, περιστρεφόταν γύρω από την ταχύτητα των αγωνιζόμενων αυτοκινήτων και τα φρεναρίσματά τους.

Η ηχορύπανση ήταν τόσο έντονη, η οποία καθιστούσε σχεδόν ανέφικτη την προσέγγιση πέραν από το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και η καπνίλα την οποίαν εξέπεμπαν τα φρεναρίσματα ήταν τόσο έντονη, που δύσκολα κανείς την υπέμενε όσο υγιής και να ήταν. 

Το πρώτο πράγμα για το οποίο διερωτήθηκα ήταν ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης. Να τρέχουμε ανυπολόγιστα εκτός των ορίων ταχύτητας, αλλά να έχει καλά φρένα το αυτοκίνητό μας; Δεν το πίστεψα όμως αυτό, διότι ο κάθε οδηγός γνωρίζει ότι όσο μεγαλύτερη ταχύτητα αναπτύσσεις, τόσο δυσκολότερο είναι να αποφύγεις έναν απρόοπτο κίνδυνο διά του φρεναρίσματος, όσο καλά φρένα και να έχει το αυτοκίνητό σου. Το άλλο που σκέφτηκα ήταν ότι μπορεί να ήταν μια διαφήμιση εταιρειών σχετικά με τα φρένα των αυτοκινήτων μας, τα οποία πάντοτε πρέπει να λειτουργούν άψογα.

Αυτή τη σκέψη την βρήκα εύλογη, αλλά διερωτήθηκα για ποιον λόγο να γίνει στο κέντρο της πόλης, όπου έστησαν οδοφράγματα σε όλους τους δρόμους, από τους οποίους μπορούσε κανείς οδηγώντας να φτάσει στον ευρύτερο αυτό χώρο, όπου διενεργούνται οι σχετικές επιδείξεις;

Η απορία μου αυτή ήταν τόσο έντονη που μάλιστα μου ήρθε άμεσα η δεύτερη σκέψη, γιατί η εκδήλωση αυτή να μη λάβει χώρα στο Κορακόνερο, ή στο παλιό αεροδρόμιο των Μαριτσών, όπου υπάρχουν άπλετοι χώροι. Με την κατ’ αυτόν τον τρόπο υλοποίηση θα ικανοποιούνταν και η επιθυμία εκείνων που είχαν την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή και είχαν αυτό το δικαίωμα, όμως η υλοποίησή του στον συγκεκριμένο χώρο δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Η άλλη σκέψη, ότι αυτό θα ήταν και ένα γεγονός για τους υπάρχοντες τουρίστες στην πόλη μας, είναι εκτός πραγματικότητας, διότι όσους είδα να περνάνε από εκεί, τους είδα κατατρομαγμένους.

Πέραν τούτων, το πλέον σοβαρό κατά την άποψή μου είναι η επίπτωση, την οποία θα έχουν τα παρακείμενα κτήρια της Περιφέρειας, του Εθνικού Θεάτρου, του Δήμου Ρόδου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Ευαγγελισμού από τους κραδασμούς λόγω των εκπεμπόμενων ήχων, αλλά και της αιθάλης λόγω των συνεχών απότομων φρεναρισμάτων.

Δεν γνωρίζω εάν η εκδήλωση αυτή έγινε με την έγκριση κάποιου ή κάποιων φορέων, όμως η πόλη μας και η όλη πολιτιστική κληρονομιά της, στην οποία περιλαμβάνονται και τα αναφερθέντα κτήρια, είναι υπεράνω όλων. Η εκδήλωση μπορεί να ήταν επιτυχής, ή και ενδεχομένως για κάποιους επιτυχής, όμως εξαιτίας του σημείου, στο οποίο έλαβε χώρα, ήταν κατά την άποψή μου ατυχέστατη.