Κοντά στην Παράδοση οι Πάτμιοι στην Αμερική

Κοντά στην Παράδοση  οι Πάτμιοι στην Αμερική

Κοντά στην Παράδοση οι Πάτμιοι στην Αμερική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 410 ΦΟΡΕΣ

Του Mανώλη Κασσώτη

Στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν άρχισε η ομαδική μετανάστευση των Δωδεκανησίων στην Αμερική και δημιούργησαν τους Δωδεκανησιακούς συλλόγους ένα πρόβλημα που τους απασχολούσε ήταν αν οι επόμενες γενεές θα κρατούσαν τους συλλόγους τους ζωντανούς.

Η αμέσως επόμενη γενεά που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα τους έδωσε νέα ζωή και η επόμενη γενεά, δημιούργημα του τελευταίου μεταναστευτικού ρεύματος της δεκαετίας 1965-1975, έδωσε νέα ώθηση στους συλλόγους.

Βρισκόμαστε στην τέταρτη γενεά, όπου η τελευταία εκδήλωση του συλλόγου των Πατμίων «Ξάνθος ο Φιλικός», επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μέλλον για τους συλλόγους στην Αμερική.

Το πρώτο μεταναστευτικό ρεύμα των Δωδεκανησίων στράφηκε στη Νέα Υόρκη, όπου αρκετοί έμειναν εκεί. Άλλοι στράφηκαν στα ανθρακωρυχεία στην Pennsylvania, West Virginia και Ohio και άλλοι στους σφουγγαρότοπους του Tarpon Springs. Διαφορετική πορεία ακολούθησαν οι Πάτμιοι.

Οι περισσότεροι πήγαν στη βόρεια Florida και απ’ εκεί πηγαίνοντας δυτικά, κατά μήκος του κόλπου του Μεξικού, πέρασαν από Alabama, Mississippi και οι περισσότεροι κατέληξαν στο Texas. Όπου στο Huston, ίδρυσαν την «Πατμιακή Αδελφότητα», ο πρώτος Πατμιακός Σύλλογος στην Αμερική.


Όλοι σχεδόν οι Πάτμιοι που μετανάστευσαν στην Αμερική τη δεκαετία 1965-1975 εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη και στις 26 Φεβρουαρίου 1972 ίδρυσαν την Πατμιακή Αδελφότητα «Ξάνθος ο Φιλικός». Είναι ο σύλλογος που κρατά ζωντανή την Πατμιακή συλλογική δράση, με τη διοργάνωση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης οι Πάτμιοι, με την παρουσία αρκετών άλλων Δωδεκανησίων και εκατοντάδων ομογενών, τέλεσαν αρτοκλασία για να τιμήσουν τους τοπικούς τους Αγίους Χριστόδουλο και Αμφιλόχιο.

Την αρχιερατική λειτουργία, αρτοκλασία και περιφορά των εικόνων των δύο Αγίων τέλεσε ο ροδιακής καταγωγής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος Κουφαλάκης, βοηθούμενος από τους αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ιερέα Νικόλαο Παρό και ιεροδιάκονο Γεώργιο Καζούλη.

Μεταξύ των άλλων παρευρέθηκαν ο Πατμιακής καταγωγής πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης Μανώλης Δρίτσας, η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, ο πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Μανώλης Κασσώτης και ο τέως πρόεδρος του συλλόγου Αμοργού Νίκος Γαβαλάς.


Ακολούθησε δεξίωση στο χολ της εκκλησίας, όπου προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά και παραδοσιακά γλυκίσματα. Για τον σκοπό της εκδήλωσης και το έργο των Αγίων μίλησαν ο Θεοφιλέστατος και ο πρόεδρος της κοινότητας.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζει το στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, για την οργάνωση της εκδήλωσης, που αποτελείται από νέους με την ακόλουθη σύνθεση: πρόεδρος Δημητρούλα Γκούστα, αντιπρόεδρος Γιάννης Θέμελης, γεν. γραμματέας Μανώλης Δρίτσας, ειδ. Γραμματέας Πέτρος Καμιτσής, ταμίας Χρήστος Θέμελης, σύμβουλοι: Έφη Δάνα, Βίβια Μαυρομούστακος, Μαρία Θέμελη, Γρηγόρης Θέμελης, Βασίλης Κωνσταντάς, Γεωργία Κωνστανά.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη