Ελεύθερα με όρους τα μέλη ομάδας που διακινούσε ναρκωτικά σε Ρόδο και Κω

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες με περιοριστικούς  όρους και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Ιωαννίνων, όλοι όσοι είχαν προφυλακιστεί ως μέλη του «κυκλώματος» που εισήγαγε, αποθήκευε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης σε Ρόδο, Κω, Αθήνα και Ιωάννινα!

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τα ζητήματα που προέκυψαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η οποία ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου 2019 και χθες διεκόπη για τις 11 Φεβρουαρίου 2020. Πιο συγκεκριμένα, η δίκη εκτυλίσσονταν κανονικά όμως λόγω ξαφνικού προβλήματος υγείας έγινε αντικατάσταση της εισαγγελέως της έδρας, με αναπληρώτρια.

Η υπόθεση επρόκειτο να συνεχιστεί χθες να εξετάζεται από το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου οι συνήγοροι Ρόδου κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Σάββας Λυριστής, οι οποίοι και υπερασπίζονται έναν 50χρονο συμπατριώτη μας, υπέβαλαν ένσταση – αίτημα απόλυτης δικονομικής ακυρότητας (λόγω μη τηρήσεως των διατάξεων που καθορίζουν τη σύνθεση του δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα οργανισμού δικαστηρίων, της κατάστασης δικαστικών λειτουργών και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εξαιτίας κακής σύνθεσης του και λόγω μη τηρήσεως των διατάξεων που καθορίζουν την υποχρεωτική συμμετοχή του εισαγγελέα στη διαδικασία στο ακροατήριο κατά το άρθρο 171 παρ. 1 περ. α΄και β΄Κ.Π.Δ.).

Το αίτημα έγινε δεκτό και το δικαστήριο διέκοψε για τις 11 Φεβρουαρίου 2020. Όμως επειδή στις αρχές Νοεμβρίου λήγει το 18μηνο κράτησης για τους προσωρινά κρατούμενους, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Μάιο του 2018 μετά από πολύμηνη έρευνα που διεξήγαγαν με μεθοδικότητα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι και διαπίστωσαν τη σύσταση και λειτουργία δύο ομάδων οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια ναρκωτικών ουσιών, κοκαΐνης και κάνναβης, από διάφορα πρόσωπα, ευρισκόμενα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, οπότε (στη δεύτερη περίπτωση) γινόταν εισαγωγή αυτών στο Ελληνικό έδαφος, και στη μετέπειτα παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών αυτών ουσιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στα Ιωάννινα, στη Ρόδο, την Αθήνα και την Κω.

Στο πλαίσιο αυτό (σύμφωνα με το κατηγορητήριο), η μία ομάδα δρούσε στην Αθήνα και τη Ρόδο, και μία δρούσε στα Ιωάννινα, επιτυγχάνοντας την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και τη μετέπειτα παράνομη διακίνηση αυτών, και συγκεκριμένα περίπου ενός (01) κιλού κοκαΐνης και περίπου εκατόν πενήντα (150) κιλών κάνναβης, αποκομίζοντας παράνομο κέρδος.

Σε ό,τι αφορά τον 50χρονο Ροδίτη κατηγορείται ότι διακινούσε ναρκωτικές ουσίες, κυρίως στη Ρόδο, προμηθευόμενος αυτές από τα λοιπά μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και μάλιστα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις πράξεις διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών υπερβαίνει τις 75.000 €.

 

 

Ενώπιον του ανακριτή Ιωαννίνων όπου βρέθηκε ο 50χρονος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή και Σάββα Λυριστή απολογήθηκε τον Μάρτιο του 2019, αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 50χρονος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος είχε ισχυριστεί ότι ξεκίνησε τη χρήση κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης τα τελευταία πέντε χρόνια πριν την εμπλοκή του στην υπόθεση, εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε στο οικογενειακό του περιβάλλον. Έκτοτε δήλωσε ότι έχει κάνει προσπάθειες να απεξαρτηθεί χωρίς επιτυχία και η προσπάθεια αυτή επαναλήφθηκε και από τις αρχές του τρέχοντος έτους σε συνεργασία με θεράποντα ιατρό της Ρόδου.

Ο ίδιος είχε πει πως ουδέποτε διακίνησε ναρκωτικές ουσίες, κάτι που και οικονομικώς δεν έχει ανάγκη να το κάνει καθώς η επιχείρηση που διαθέτει τα τελευταία τριάντα χρόνια στο νησί μας, είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και του αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Αναφορικά με τα όσα του καταλογίζονται, είχε δηλώσει πως οι δε κατηγορίες που τον αφορούν και εδράζονται σε πέντε ουσιαστικά περιπτώσεις προμήθειας ναρκωτικών ουσιών με βάση τις παντελώς ανεδαφικές απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών που ούτως ή άλλως δεν έλαβαν χώρα από εκείνον, τυγχάνουν παντελώς έωλες, αφού σε καμία απολύτως από αυτές δε γίνεται αναφορά προμήθειας ναρκωτικών ουσιών με σκοπό διάθεσής τους.

Αντιθέτως, σε όλες γίνεται αναφορά άλλοτε για άγνωστο τίμημα και άλλοτε για άγνωστη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας, ενώ στις δύο τελευταίες δεν αναφέρεται κανένα εκ των δύο συστατικών στοιχείων της σύμβασης αγοραπωλησίας, αφού μηδόλως προσδιορίζονται τόσο το αντικείμενο, όσο και το τίμημα, αλλά αντιθέτως αναφέρεται άγνωστο τίμημα και άγνωστη ποσότητα, άγνωστης ναρκωτικής ουσίας. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθεί η εναντίον του κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αφού κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, είχε δηλώσει καταλήγοντας ο 50χρονος Ροδίτης.

Η εξάρθρωση του «κυκλώματος»
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από πολύμηνη έρευνα που διεξήγαγαν με μεθοδικότητα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ για τη σύλληψη των εδώ κατηγορουμένων στήθηκε «επιχείρηση» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου και της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά -19- άτομα, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα ηγετικά της στελέχη, ένας 63χρονος Έλληνας στα Ιωάννινα και ένας 32χρονος Αλβανός στη Ρόδο!

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση ακόμη δέκα (10) άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι είτε προμήθευαν την οργάνωση με ναρκωτικές ουσίες, είτε αγόραζαν από τα μέλη της οργάνωσης ναρκωτικές ουσίες  

Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους και υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, είχαν διακινήσει ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 350.000 ευρώ!

Από τις έρευνες της αστυνομίας που έγιναν ταυτόχρονα στις 2 Μαΐου 2018, κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, πλαστά χαρτονομίσματα, χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, καραμπίνα κ.α., ενώ οι συλληφθέντες κρατούνται προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της σύστασης και συμμετοχής εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το «κύκλωμα» αποτελούνταν από δύο ομάδες. Στη πρώτη ομάδα στα Ιωάννινα, ως «αρχηγός» φέρεται να είναι ένας  63χρονος Έλληνας και μέλη εννέα από τους συλληφθέντες όλοι Έλληνες και ειδικότερα, 9 άνδρες ηλικίας 63, 39, 52, 24, 62, 37, 33, 37, 35 ετών και μία γυναίκα 44 ετών, οι οποίοι διακινούσαν ποσότητες  ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Στη δεύτερη ομάδα στη Ρόδο, ως «αρχηγός» φέρεται ένας 32χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής ο οποίος μάλιστα έχει και το ρόλο του «προμηθευτή» και για τις δύο ομάδες.

Μαζί του συνελήφθησαν επίσης ως μέλη της «ομάδας» αυτής, δύο Έλληνες ηλικίας 40 και 56 ετών, τέσσερις Αλβανοί και ειδικότερα τρεις άνδρες 32, 37 και 29 ετών και μία Αλβανίδα (γυναίκα) ηλικίας 38 ετών, ένας 30χρονος από τη Μολδαβία και μία γυναίκα 31 ετών από τη Ρουμανία. Επίσης στην Αττική συνελήφθη και ένας 61χρονος Αλβανός ο οποίος φέρεται να ανήκει στην «ομάδα» της Ρόδου.