Ειδήσεις, ταχύτητα και απόκρυψη πληροφοριών

Μπορεί άραγε κανείς να καταλάβει κατά πόσον αλλάζουν οι εποχές, την αστρονομική ταχύτητα με την οποία διακινούνται οι πληροφορίες, η αξιοσπιστία των οποίων αμφισβητείται κάθε φορά;

Λέει, για παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ότι «ο αρχηγός των Τζιχαντιστών είναι νεκρός μετά από επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων». Δεν μάθαμε όμως τίποτε ούτε για τον τρόπο επιχείρησης ούτε για το πώς και μετά από τόσο καιρό ανακοινώνεται (όλως τυχαίως) λίγο μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Βόρεια Συρία, η εξόντωση του νούμερο ένα  της ηγεσίας των Τζιχαντιστών.

Όλα άραγε συμπίπτουν χρονικά και τόσος καιρός δεν έφτασε για να καταπολεμηθεί ο ISIS ειδικά από την (φαινομενικά;)  πιο τεχνολογικά εξοπλισμένη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη; Αυτή η ανακοίνωση δεν αποτελεί, νομίζω, παρά ένα ακόμη τρικ και η μυστικοπάθεια με την οποία περιβάλλεται, δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα. Όπως ερωτήματα προκαλεί και η μυστική απόρριψη της σωρού του νεκρού Μπιν Λάντεν στη θάλασσα πριν από μερικά χρόνια και πάλι από τους Αμερικανούς, μετά πάλι από υποτιθέμενη μυστική στρατιωτική επιχείρηση.

Όλα αυτά δεν είναι παρά εικασίες και από τη στιγμή που τίποτε δεν δίδεται επίσημα στη δημοσιότητα, είναι ουσιαστικά ως μη γενόμενον. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως στην ιστορία όπου κάποιες ειδήσεις είναι όντως περίεργες και κάποιες άλλες αποκρύπτονται επιμελώς. Όπως στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους που δεν μάθαμε ποτέ πως και με ποιο τρόπο καθηλώθηκε η αντιαεροπορική άμυνα – ομπρέλα των ΗΠΑ, πώς χτυπήθηκε και αν από αεροσκάφος το Πεντάγωνο, από τη στιγμή μάλιστα που από την επίθεση αυτή δεν υπάρχει κανένα βίντεο όπως στους Δίδυμους Πύργους.  

Και τότε όπως και τώρα οργιάζουν οι φήμες για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα αφού ακόμη και αμφισβητούμενες εικόνες από υποτιθέμενο τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο είδαν το φως της δημοσιότητας, περίεργες εικόνες και αυτές, που μάλλον ενισχύουν τη συνωμοσιολογία.

Όμως όσο και να συμβαίνει αυτό, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πραγματικά τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά τα γεγονότα και κανένας δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες: «Ώρα 10.30 - 11η Σεπτεμβρίου 2001. Γίνεται ανώνυμο τηλεφώνημα στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το οποίο ο επόμενος στόχος ήταν το «Air Force One», που βρισκόταν ήδη στον αέρα πάνω από μισή ώρα. Αυτό που έκανε ιδιαίτερα ανησυχητικό το τηλεφώνημα ήταν το γεγονός ότι ο άγνωστος που είχε τηλεφωνήσει, γνώριζε και είχε χρησιμποποιήσει κωδικές ονομασίες σχετικά με τις κινήσεις του Προέδρου», αναφέρει χαρακτηριστικά αμερικανική εφημερίδα.

Όλα συμπτώσεις λοιπόν, το ίδιο  όπως και οι στενές σχέσεις της οικογένειας Λάντεν με πολλούς και φιλοδυτικούς κύκλους; Δεν νομίζω. Σε κάθε περίπτωση όταν οι πληροφορίες δίδονται με αστραπιαία ταχύτητητα μέσα στην ταχύτητα αυτή πολλά προσπερνώνται. Τη φορά αυτή και μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και το «άδειασμα» των Κούρδων, έρχεται η τουρκική επέλαση που φρενάρει με τη ρώσικη διαμεσολάβηση και λίγο μετά - ως εκ θαύματος - ο αρχηγός των τζιχαντιστών είναι…νεκρός. Τα γεγονότα από μόνα τους δεν έχουν λογική, πολύ περισσότερο όταν στην ευρύτερη περιοχή εμπλέκονται Αμερικανοί, Ρώσοι, Τούρκοι, Ισραηλινοί και πλείστοι άλλοι.

Θέλω να πω πως οι διαδόσεις παίζουν τον ρόλο τους σε όλη την ιστορία καθώς σηματοδοτούν τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας σε όλο τον πλανήτη. Οι ειδήσεις επίσης προκαλούν και σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα όταν μια και μόνο πυραυλική επίθεση στις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας κλονίζουν τις τιμές του πετρελαίου.

Γεγονότα λοιπόν που εκτυλίσσονται με αστραπιαία ταχύτητα ή απλώς ένα καλοστημένο παιχνίδι παραπληροφόρησης που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των μαζών;

Σίγουρα συμβαίνει το τελευταίο. Όμως και οι ειδήσεις που μεταδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα βρίσκουν ενίοτε τον στόχο τους. Εξαρτάται βέβαια πώς τις φιλτράρει κανείς, αν από αυτές τις ειδήσεις εξαρτώνται αναλόγως το μέλλον και η πορεία του. Οι ειδήσεις θα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Ο στόχος πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί. Και στόχος είναι πάντα η απόκρυψη σημαντικών λεπτομερειών μέσα στην ιλιγγιώδη ταχύτητα των ειδήσεων.