Η τροπονίνη και ποια είναι η αξία της

Του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού*

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου που απελευθερώνεται όταν καταστρέφεται το μυοκαρδιακό κύτταρο όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, στις μυοκαρδίτιδες, στην καρδιακή ανεπάρκεια αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις έντονου stress της καρδιάς όπως π.χ. σε δρομείς του μαραθωνίου.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC) δίνει μια νέα διάσταση στη διαγνωστική αξία της τροπονίνης. Στη μελέτη αυτή υποστηρίζεται ότι όταν υπάρχουν γενικά πόνοι στο στήθος και παρατηρείται σταθερή αύξηση της τροπονίνης στο αίμα ακόμα και στις ανώτερες φυσιολογικές τιμές, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εκδήλωσης ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Εφόσον η μελέτη αυτή επιβεβαιωθεί και από άλλες ανάλογες μελέτες τότε η διαγνωστική αξία της τροπονίνης αποκτά ιδιαίτερη διάσταση.

Η τροπονίνη εμφανίζεται με τρεις ισομερείς μορφές (I,C,T).Μάλιστα, η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη Τ όταν ευρίσκεται σταθερά αυξημένη, αποτελεί προγνωστικό δείκτη της επιβίωσης του ασθενούς με στεφανιαία νόσο.

Μεγάλος αριθμός ασθενών με στεφανιαία νόσο είναι δυνατόν να χαθεί - εκτός από το κλασικό έμφραγμα του μυοκαρδίου - και από τη λεγόμενη ισχαιμικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπολογίζεται ότι άνω του 60% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Εν τούτοις, η κλασική εφαρμογή του testτροπονίνης αφορά την πρόωρη διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Μόλις αρχίσει η καταστροφή του μυοκαρδίου, η τροπονίνη απελευθερώνεται και η στάθμη της ανεβαίνει στο αίμα προτού παρατηρηθεί αύξηση των κλασικών ενζύμων, όπως είναι οι τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT) καθώς και του CK-MB.

Aκόμη και μικρή αύξηση της τροπονίνηςστις περιπτώσεις στηθαγχικού πόνου, υποχρεώνει τον καρδιολόγο να προχωρήσει σε στεφανιογραφία και εάν διαπιστωθεί οξεία απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας, να προβεί σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι).

Εάν διαφύγει η διάγνωση ακόμα και ενός μικρού σε έκταση εμφράγματος, μπορεί να επακολουθήσει μεγαλύτερο έμφραγμα με σοβαρότερες συνέπειες και επιπλοκές για τη ζωή των αρρώστων.

Συμπερασματικά με βάση τα τελευταία δεδομένα η διαγνωστική αξία της τροπονίνης ξεπερνά τα όρια των κλασικών της εφαρμογών.

*Tο άρθρο του κ. Κρεμαστινού δημοσιεύτηκε στα “ΝΕΑ”