Αναζητώντας τα μυστικά της Καρδιάς: Μετά το έμφραγμα

Αναζητώντας τα μυστικά της Καρδιάς: Μετά το έμφραγμα

Αναζητώντας τα μυστικά της Καρδιάς: Μετά το έμφραγμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 654 ΦΟΡΕΣ

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου έρχεται εν αιθρία στις περισσότερες των περιπτώσεων. Όπως ακριβώς ο σεισμός που κατά κανόνα δεν προειδοποιεί. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις προηγούνται του εμφράγματος ώρες ή ημέρες πριν, συμπτώματα ανάλογα του εμφράγματος τα οποία όμως είναι ηπιότερα σε ένταση και σε διάρκεια.

Όταν ο άρρωστος μετά τη νοσηλεία του βγει από το νοσοκομείο συνήθως μετά από μια εβδομάδα είναι απαραίτητο να ολοκληρώσει τις εξετάσεις του με ορισμένες πρόσθετες εξετάσεις οι οποίες στόχο έχουν να δείξουν ότι εκτός από το έμφραγμα το οποίο ο άρρωστος πέρασε δεν υπάρχει ούτε επικίνδυνη αρρυθμία, ούτε ισχαιμία σοβαρή του μυοκαρδίου, ούτε ευρήματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ως αποτέλεσμα του εμφράγματος είναι η καταστροφή μέρους της καρδιάς επειδή η αιμάτωση αυτής της περιοχής διακόπηκε απότομα και το τμήμα αυτό του μυοκαρδίου νεκρώθηκε και αποκαταστάθηκε από μια ουλή όπως συμβαίνει σε έναν τραυματισμό όπου μετά την επούλωση του τραύματος παραμένει η ουλή.
Οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται ο άρρωστος μετά το έμφραγμα πέραν του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και της στεφανιογραφίας είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα 24ωρης καταγραφής της καρδιάς, το γνωστό Holter.

Το ηχωκαρδιογράφημα περιορίζει την έκταση της βλάβης και εκτιμά την εξωθητική δύναμη της καρδιάς. Εάν η βλάβη είναι μικρή και η εξωθητική δύναμη της καρδιάς βρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια, τότε η εξέλιξη του εμφράγματος θεωρείται άριστη.
Το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου σε συνδυασμό με τη δοκιμασία κοπώσεως καθορίζει ποιες περιοχές της καρδιάς ισχαιμούν, δηλαδή δέχονται λιγότερο αίμα από το απαιτούμενο.
Όλες αυτές οι εξετάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται μια φορά το χρόνο.

Η ζωή μετά το έμφραγμα πρέπει να είναι φυσιολογική.  Το βάδισμα θεωρείται το πρώτο συστατικό της φυσιολογικής ζωής
Η ζωή μετά το έμφραγμα πρέπει να είναι φυσιολογική. Το βάδισμα θεωρείται το πρώτο συστατικό της φυσιολογικής ζωής

Το τραύμα στην καρδιά μετά την προσβολή του εμφράγματος επουλώνεται με το σχηματισμό μιας ουλής μέσα σε 3 εβδομάδες. Η ουλή με την πάροδο του χρόνου μικραίνει.
Στόχος της πλήρους αποκατάστασης του ασθενούς μετά το έμφραγμα είναι η επάνοδος στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του χωρίς να διατρέχει κίνδυνο. Αυτό επιτυγχάνεται εφ’ όσον η συνολική καρδιακή λειτουργία του ασθενούς βρίσκεται μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Ο ασθενής ιδιαίτερα πρέπει να προσέξει τη ζωή του αμέσως μετά. Τα βασικότερα σημεία που πρέπει να στρέψει την προσοχή του είναι τα εξής:
• Κάπνισμα. Εάν καπνίζει, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί απαραβίαστη εντολή, εάν θέλει να μην υποστεί νέο έμφραγμα.

• Σωματική άσκηση. Το βάδισμα το λιγότερο 50 ώρες την εβδομάδα είναι κανόνας. Συνήθως συνιστάται βάδισμα μισής ώρας κάθε μέρα. Η σωματική άσκηση πρέπει να περιορίζεται στα δεδομένα της λεγόμενης σουηδικής γυμναστικής.
• Διατροφή. Η διατροφή του ασθενούς στοχεύει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Καλύτερη διατροφή είναι αυτή που στηρίζεται στη γνωστή μεσογειακή δίαιτα, δηλαδή λιπαρά, φυτικά προϊόντα, ψάρια, κοτόπουλο και δημητριακά. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται παντελώς το κόκκινο κρέας αλλά η κατανάλωσή του πρέπει να είναι περιορισμένη.

• Κατανάλωση οινοπνευματωδών. Τα οινοπνευματώδη ποτά σε μικρές ποσότητες π.χ. ένα ποτήρι κρασί δεν βλάπτει την καρδιά. Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι την ωφελεί. Το κρασί, κόκκινο ή λευκό, θεωρείται το πλέον ενδεδειγμένο οινοπνευματώδες ποτό.
• Σεξ. Η σεξουαλική επαφή μετά το έμφραγμα θεωρείται ακίνδυνη μετά την 3η εβδομάδα. Πιθανόν να υπάρχει απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας γεγονός που αποδίδεται στο άγχος ή την κατάσταση που μπορεί να εμφανίσει ο άρρωστος μετά το έμφραγμα.

• Στρες. Το στρες όταν είναι συνεχές που προκύπτει μέσα από την καθημερινότητα και το είδος εργασίας του ασθενούς είναι καταστροφικό γι’ αυτό με όλους τους τρόπους ψυχολογικούς ή φαρμακευτικούς πρέπει να αποφεύγεται.
• Επάνοδος στην εργασία. Η συνταξιοδότηση και η απραξία μετά το έμφραγμα αποτελεί ιατρικά λάθος ανεξάρτητα από τι δικαιούται από πλευράς ασφαλιστικού ταμείου ο εμφραγματίας. Η εργασία του ασθενούς μετά το έμφραγμα δεν πρέπει να είναι αγχώδης και έντονη. Η εργασία μπορεί να είναι τακτική αλλά πρέπει να διακόπτεται το απόγευμα για τουλάχιστον 1 ώρα για πλήρη ψυχολογική χαλάρωση του αρρώστου. Τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα πρέπει να αποφεύγονται.

• Οδήγηση. Η οδήγηση συνήθως επιτρέπεται ύστερα από 3 εβδομάδες μετά το έμφραγμα. Όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η αγχώδης οδήγηση, τα καυσαέρια και η κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα στην πόλη.
• Αεροπορικά ταξίδια. Το ταξίδι με το αεροπλάνο συνήθως επιτρέπεται 1 εβδομάδα μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο δεδομένου ότι στα σύγχρονα αεροπλάνα οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι ίδιες με τις συνθήκες του εδάφους.
Γενικά ο ασθενής που πέρασε ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να προσβλέπει σε μια νέα φυσιολογική ζωή όταν τηρεί τις απαραίτητες συμβουλές.

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου