Παρουσίαση του βιβλίου «Κώστας: Η ιστορία μου»

Στις 19.11.2019, στην οδό Ξενοφόντως 4 στο Σύνταγμα, στον πολιτιστικό και πολιτικό χώρο που διατηρεί ο Γ. Καραμπελιάς, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ελληνοαμερικανού, απ’ το χωριό Βαβούρι της Θεσπρωτίας, Κώστα Γκάνια, «Κώστας: Η ιστορία μου», αναφερόμενο στη ζωή του συγγραφέα στις 3 λαϊκές δημοκρατίες: της Μουργκάνας, της Αλβανίας και της Ουγγαρίας.

Πλήθος κόσμου παρέστη στην παρουσίαση, παρόντος και του συγγραφέα. Στο πάνελ της παρουσίασης ήταν ο Τάκης Λαζαρίδης, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ευτυχώς ηττηθήκαμε, σύντροφοι», ο Αντώνης Βενέτης, ο Πέτρος Βενέτης, διαφημιστής και η μεταφράστρια του βιβλίου, Φωτεινή Σπανού-Βεργωτή. Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Καραμπελιάς.

Μεταξύ άλλων, ανεγνώσθη το μήνυμα του Νίκου Γκατζογιάννη, από την Αμερική, το οποίο και παραθέτουμε:

«Στο βιβλίο του ο Κώστας Γκάνιας μας παρέχει μιά συντριπτική προσωπική μαρτυρία των αγριότητων που διέπραξαν οι κομμουνιστές αντάρτες στα χωριά της Ηπείρου που κατέλαβαν  στη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, κατά την υποχώρησή τους το 1948.

Εξιστορεί τις απάνθρωπες κακουχίες, στις οποίες υπέβαλαν τους εναπομείναντες κατοίκους, γυναικόπαιδα ως επί το πλείστον, εξαναγκάζοντάς τους σε πορεία μέχρι την Αλβανία, από όπου τους διεσκόρπισαν σε χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Τις βασανιστικές εμπειρίες που περιγράφει ο Γκάνιας έζησαν χιλιάδες άλλοι πατριώτες μας και είναι αναμφισβήτητες, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες της αριστεράς να τις αρνηθεί και να τις διαγράψει από την Ιστορία μας”.                
Α.Β.