Σάββας Σαββαΐδης, διευθύνων σύμβουλος Greece Sotheby’s: “Φέραμε το ελληνικό real estate στο διεθνές προσκήνιο”

Σάββας Σαββαΐδης, διευθύνων σύμβουλος Greece Sotheby’s: “Φέραμε το ελληνικό real estate στο διεθνές προσκήνιο”

Σάββας Σαββαΐδης, διευθύνων σύμβουλος Greece Sotheby’s: “Φέραμε το ελληνικό real estate στο διεθνές προσκήνιο”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 729 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στην Tέτη Ηγουμενίδη
στο mononews.gr

«Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να γίνει σημαντικός διεθνής προορισμός εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο. Μέσα σε μια τριετία έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό συμβολαίων, με μέσο όρο αξίας ανά συναλλαγή τα 4.500.000 ευρώ, φέραμε το ελληνικό real estate στο διεθνές προσκήνιο.»

Τα παραπάνω τονίζει στη συνέντευξή του στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty, Σάββας Σαββαΐδης.
Όπως προσθέτει πάνω από το 50% των αγοραστών – πελατών της εταιρείας αποφασίζει να επενδύσει σε περιοχές τις οποίες γνωρίζει για πρώτη φορά, μέσα από τις ενημερωτικές καμπάνιες της Sotheby’s και τις επισκέψεις στα ακίνητα, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται εκτός της καλοκαιρινής σεζόν. Φέτος καταγράφεται αύξηση της ζήτησης περίπου 60% σε σχέση με το 2018 και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο πωλήσεων ενώ το ενδιαφέρον για το 2020 δείχνει να είναι σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Ο κ. Σαββαΐδης, έμπειρο στέλεχος της κτηματαγοράς, εξηγεί ποια είναι η αγορά των πολυτελών κατοικιών στη χώρα μας, ποια η θέση της στην ευρύτερη περιοχή, τι ζητούν και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν αυτή την κατηγορία ακινήτου, σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης για τα ακίνητα και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Η ανάπτυξη στο Ελληνικό θα ωφελήσει την αγορά ολόκληρης της Αθήνας, όχι μόνο των Νοτίων Προαστίων. Πρόκειται για εμβληματικό έργο που τοποθετεί την Αθήνα στον χάρτη του διεθνούς real estate».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

1. Ποια είναι η θέση της πολυτελούς κατοικίας στο σύνολο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα;
Ως πολυτελείς κατοικίες ορίζονται διεθνώς οι κατοικίες με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κατασκευής και μοναδικότητα θέσης. Αποτελούν, κατά μέσο όρο, το 5% – 8% του συνολικού αποθέματος των κατοικιών μιας χώρας και το 15% του αποθέματος των εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μας, τα ποσοστά αυτά καταγράφονται και στην ελληνική αγορά ακινήτων.

2. Οι πολυτελείς κατοικίες έδωσαν πρώτες σημάδια ζωής έπειτα από την περίοδο της βαριάς ύφεσης. Πού οφείλεται αυτό;
Είναι πράγματι έτσι. Η κατηγορία των πολυτελών εξοχικών έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές κατά την διάρκεια της κρίσης και σημεία ανάκαμψης την τελευταία τριετία. Ο κύριος λόγος είναι το προφίλ των αγοραστών. Τα πολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα απευθύνονται σε διεθνές αγοραστικό κοινό υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Πρόκειται για την κατηγορία Ατόμων Υπέρ Υψηλής Καθαρής Θέσης (Ultra High Net Worth Individuals) με καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. ευρώ με επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας και επομένως χωρίς επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια τους από την ελληνική κρίση.

3. Αναλάβατε τη Sotheby’s στην Ελλάδα το 2016. Τι ήταν αυτό που είδατε τότε;
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μοναδικό. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά της χώρας, η εντυπωσιακή ποικιλομορφία του τοπίου, το ήπιο κλίμα, η πλούσια ιστορία και η ελληνική φιλοξενία λειτουργούν ως ακαταμάχητος πόλος έλξης ιδιαίτερα σε αυτούς που έλκονται από την αυθεντικότητα. Είμαστε ίσως ο τελευταίος οικολογικός παράδεισος στην Μεσόγειο. Ποιος δεν θα ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν με βιώματα από το ελληνικό καλοκαίρι; Σε αντίθεση με την υπερανάπτυξη εξοχικών στην Ισπανία, Νότια Γαλλία και Κύπρο, η Ελλάδα κυρίως λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας παρέμεινε με μικρό απόθεμα κατοικιών, με εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές και επομένως με πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.

4. Ποιοι είναι οι βασικοί προορισμοί στη χώρα με το μεγαλύτερο απόθεμα πολυτελών κατοικιών;
Η Αθήνα φυσικά. Ακολουθούν η Μύκονος, η Κρήτη και η Κέρκυρα.

5. Σε ποιες περιοχές της χώρας είναι εντονότερη η δραστηριότητά σας;
Μας ενδιαφέρουν και έχουμε έντονη παρουσία όχι μόνο σε Μύκονο, Κέρκυρα ή Κρήτη αλλά και σε νησιά όπως οι Παξοί, η Ιθάκη, η Τζια, η Άνδρος, η Νάξος, τοποθεσίες μοναδικές. Κοιτάμε επίσης με ενδιαφέρον την Πελοπόννησο. Οι πελάτες μας εκτιμούν ιδιαίτερα τη φυσική και αυθεντική ομορφιά της περιοχής προκειμένου να επιλέξουν ακίνητο και τους ενδιαφέρει η ιδιωτικότητα. Η προσβασιμότητα δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, όπως κανείς θα περίμενε.

6. Από ποιες χώρες προέρχονται οι ξένοι που αγοράζουν εξοχική – πολυτελή κατοικία στην Ελλάδα;
Μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τις παραδοσιακές χώρες προέλευσης του τουριστικού ρεύματος της χώρας: Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Σκανδιναβία. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει από Ισραηλινούς, Αμερικανούς, Ελβετούς και Ρώσους.

7. Τι ποσοστό περίπου επί του συνόλου των αγοραστών πολυτελούς κατοικίας έχει επενδυτικό στόχο;
Αν ο επενδυτικός στόχος είναι η προσδοκία υπεραξίας σε χρονικό διάστημα κάτω από την πενταετία ή η δημιουργία μισθωτικής αξίας μέσω κυρίως της τουριστικής μίσθωσης τότε θα λέγαμε ότι ο επενδυτικός χαρακτήρας αφορά περίπου το 25% της ζήτησης και κυρίως τη χαμηλότερη ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 30 και 40 ετών, τους λεγόμενους millennials.

8. Ποια είναι τα βασικά που ζητούν όσοι απευθύνονται στην εταιρεία σας για αγορά ακινήτου;
Η θέση του ακινήτου η οποία να εξασφαλίζει ιδιωτικότητα, προσανατολισμός ιδανικά προς το ηλιοβασίλεμα, θέα στη θάλασσα είναι το σημαντικότερο, όπως επίσης υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικής αισθητικής και ποιοτικής κατασκευής. Η εσωτερική διαρρύθμιση παίζει σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα σημασία δίνεται στο μέγεθος των υπνοδωματίων, στις νέες τεχνολογίες (smart house) ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η περιβαλλοντική ευαισθησία (βιοκλιματικά χαρακτηριστικά).

9. Το γεγονός ότι επί πολλά έτη οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν αγορές ακινήτων πόσο σας έχει δυσκολέψει;
Είμαστε ίσως η μόνη αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο σχεδόν χωρίς στεγαστικά δάνεια. Στην περίπτωση των αλλοδαπών αγοραστών οι προϋποθέσεις δανειοδότησης είναι αρκετά σύνθετες αν και οι πελάτες μας σπάνια αναζητούν τραπεζική χρηματοδότηση. Η αναμενόμενη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα δώσει σημαντική ώθηση κυρίως στην αγορά των ακινήτων κάτω από 1 εκατ. ευρώ.

10. Έλληνες αγοραστές έχετε;
Οι Έλληνες είναι η μειοψηφία των αγοραστών πολυτελών ακινήτων. Είναι κυρίως είτε Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού είτε πολίτες τρίτων χωρών με ελληνική καταγωγή.

11. Ποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης στην αγορά αυτή και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Προϋποθέσεις ανάπτυξης έχουν περιοχές που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα έχουν σχετική ευκολία πρόσβασης. Υπάρχουν περιοχές της Νότιας Κρήτης και της Νότιας Πελοποννήσου στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν μεικτές αναπτύξεις.

12. Η νέα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που αφορούν τα ακίνητα. Πιστεύετε ότι είναι αρκετά;
Πρόκειται για σημαντικά βήματα τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον. Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για τριετία είναι σημαντικά κίνητρα για την ώθηση της κτηματαγοράς, όπως επίσης η μείωση του φόρου εισοδήματος εταιρειών και η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων τα οποία θα αυξήσουν άμεσα την καθαρή απόδοση από την τουριστική εκμετάλλευση των κατοικιών και επομένως την εμπορική τους αξία. Με άλλα λόγια τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μια πολύ καλή αρχή. Θα θέλαμε να δούμε φυσικά το πρόγραμμα non dom – καθεστώς μη κατοίκου (flat tax 100.000 εκατ.) και το πρόγραμμα για τα διαβατήρια το οποίο θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό με αντίστοιχα άλλων χωρών, κυρίως όσον αφορά την ελάχιστη διαμονή στη χώρα. Το ιδανικό θα ήταν 3 μήνες και όχι 6 που φαίνεται να προκρίνεται.

13. Ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας η πορεία της αγοράς στα Νότια Προάστια όταν ξεκινήσει το Ελληνικό και ειδικά όταν θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις των πολυτελών κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο της έκτασης;
Η ανάπτυξη στο Ελληνικό θα ωφελήσει την αγορά ολόκληρης της Αθήνας, όχι μόνο των Νοτίων Προαστίων. Πρόκειται για εμβληματικό έργο που τοποθετεί την Αθήνα στον χάρτη του διεθνούς real estate. Θα αλλάξει την εικόνα της πόλης για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Θα δημιουργήσει ένα πανέμορφο μητροπολιτικό πάρκο το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μεγαλύτερο από το Hyde Park, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στα Νότια Προάστια και θα αξιοποιήσει τρία χλμ παραλιακού μετώπου. Οι κοινόχρηστες χρήσεις του πάρκου, της παραλίας και των πάνω από 600.000 τ.μ. κτηρίων θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και φυσικά θα την κάνουν ελκυστικό προορισμό για μόνιμη ή ημιμόνιμη κατοικία. Να προσθέσουμε ότι θα έχει προηγηθεί ήδη το σημαντικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα στον ίδιο παραλιακό άξονα της πρωτεύουσας με επίσης θετικό αποτύπωμα στην αγορά ακινήτων της πόλης.

14. Ποιες είναι οι κυριότερες χώρες που ανταγωνίζεται η Ελλάδα στον τομέα της πολυτελούς κατοικίας; Γιατί κάποιος ξένος να μας προτιμήσει;
Η νότια Ισπανία με την Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, η νότια Γαλλία, η Σαρδηνία και η Κορσική όπως επίσης η Κύπρος και η Κροατία είναι οι σημαντικότεροι ανταγωνιστικοί προορισμοί πολυτελούς εξοχικής κατοικίας. Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει σημαντικός διεθνής προορισμός εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο. Είναι λίγες οι χώρες στη Μεσόγειο με τόσο εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και με συναρπαστική πολιτιστική κληρονομιά την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Η ευεργετική και η σχεδόν θεραπευτική επίδραση που έχει το εύκρατο κλίμα, η θάλασσα μας και η μεσογειακή δίαιτα σε συνδυασμό με τον φιλόξενο και εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Αν προσθέσουμε τις ιδιαίτερα προσιτές τιμές της ελληνικής κτηματαγοράς τότε εύκολα βλέπει κανείς τη δυναμική που διαγράφεται.

15. Υπάρχει επαρκές απόθεμα πολυτελών κατοικιών;
Το απόθεμα πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα ήταν πάντα περιορισμένο. Αποτελείται κυρίως από μεμονωμένες κατοικίες ενώ μετά από 10 χρόνια στασιμότητας της ιδιωτικής κατασκευής το απόθεμα έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Εκτιμούμε ότι αύξηση της προσφοράς πολυτελών κατοικιών με εκείνα τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν το αγοραστικό κοινό θα δημιουργήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης.

16. Πρόσφατα από το δίκτυο σας έγινε μια ιστορική για το ύψος της αξίας του ακινήτου – 10 εκατ. ευρώ – αγοραπωλησία στην Κέρκυρα…
Πωλήσεις σε αυτό το επίπεδο επιβεβαιώνουν τις αξιοσημείωτες προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων πολυτελείας αφενός, αφετέρου αναδεικνύουν τη σημασία της συστηματικής προετοιμασίας και οργανωμένης παρουσίασης των ελληνικών ακίνητων στις διεθνείς αγορές. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο κάθε χρόνο πραγματοποιούμε επιλεγμένες παρουσιάσεις και ενημερωτικές συναντήσεις σε πάνω από είκοσι χώρες του εξωτερικού. Η διεθνής αγορά ακινήτων αυτής της κατηγορίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και η σφραγίδα των Sotheby’s πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την ποιότητα των προτάσεων μας στο πλέον απαιτητικό κοινό καταναλωτών.

17. Ποιες ήταν το 2018 οι επιδόσεις της Greece Sotheby’s International Realty; Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει το 2019; Και ποια η εκτίμησή σας για το 2020;
Η εταιρεία μας ξεκίνησε την δραστηριότητα της στην Ελλάδα το 2016. Μέσα σε μια τριετία έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό συμβολαίων, με μέσο όρο αξίας ανά συναλλαγή τα 4.500.000 ευρώ, φέραμε το ελληνικό real estate στο διεθνές προσκήνιο. Είμαστε ευτυχείς διότι πάνω από το 50% των αγοραστών – πελατών μας αποφασίζει να επενδύσει σε περιοχές τις οποίες γνωρίζει για πρώτη φορά μέσα από τις ενημερωτικές καμπάνιες Sotheby’s και τις επισκέψεις στα ακίνητα πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται εκτός της καλοκαιρινής σεζόν. Στο ενεργητικό μας καταγράφονται πωλήσεις όχι μόνο στους εδραιωμένους προορισμούς εξοχικής κατοικίας όπως η Κέρκυρα και η Μύκονος αλλά σε λιγότερο γνωστά νησιά όπως οι Παξοί, η Άνδρος, η Ιός, η Νάξος μάλιστα σε επίπεδα αξιών ρεκόρ για τις τοπικές αγορές. Ήδη καταγράφουμε αύξηση της ζήτησης περίπου 60% σε σχέση με το 2018 και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον όγκο πωλήσεων ενώ το ενδιαφέρον για το 2020 δείχνει να είναι σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ενδεικτική είναι η θετική ανταπόκριση που καταγράφουμε για τις προγραμματισμένες μας παρουσιάσεις σε Ντουμπάι, Χογκ Κονγκ, Τελ Αβίβ, Μόσχα και Η.Π.Α. εντός του 2020. Ο Ετήσιος Κατάλογος Art De Vivre Exclusive βρίσκεται ήδη στην δεύτερη επανέκδοση εξαιτίας της μεγάλου ενδιαφέροντος.

18. Αντίστοιχα ποια είναι η πορεία της Sotheby’s International Realty Affiliates;
H Sotheby’s International Realty είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός πολυτελών ακινήτων στον κόσμο με όγκο πωλήσεων που ξεπερνάει ετησίως τα 90 δισ. ευρώ. Το δίκτυο αποτελείται από 1.000 γραφεία σε 71 χώρες με πάνω από 24.000 έμπειρους συμβούλους ακινήτων. Με αιχμή του δόρατος το ιστορικό όνομα του Οίκου Sotheby’s, αποκλειστική παρουσία στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, διαδικτυακή υπεροχή με πάνω από 20 εκατ. επισκέπτες ετησίως, πρωτοπορία στην καινοτομία με την ανάπτυξη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και προγράμματα εγγυημένων αγορών i-buying είναι σήμερα σημείο αναφοράς του κόσμου των πολυτελών ακινήτων. Εντός του 2020 αναμένεται να αυξηθεί η παρουσία του ομίλου σε 15 νέους προορισμούς ενώ το πρόγραμμα Cornestone το οποίο αφορά την προώθηση συγκροτημάτων κατοικιών σε αρχικό στάδιο (off plan) θα παρουσιασθεί στις σημαντικότερες κτηματαγορές και το σημαντικότερο θα είναι διαθέσιμο και για τους κατασκευαστές στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος