Ισχυρός σεισμός  βορειοδυτικά της Κρήτης

Λαχτάρησε η μισή Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης από τον «σφοδρό», σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:23 με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια των Αντικυθήρων.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, εκτός από την Κρήτη, σε περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην Αττική στη σκιά του φονικού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ της Αλβανίας.

Ειδικά στην Κρήτη που γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και οι μαθητές από τις σχολικές αίθουσες.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του zarpanews.gr από σχολεία των Χανίων, όπου οι μαθητές λειτούργησαν μετά τον σεισμό βγήκαν στο προαύλιο.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί κάποια σημαντική ζημιά σε κτήριο στην Κρήτη ή τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, τόσο στα Κύθηρα όσο και σε περιοχές της δυτικής Κρήτης αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά για τη σημερινή ημέρα.

Ομόφωνη «απόφαση» σεισμολόγων: Δεν σχετίζεται με τον σεισμό της Αλβανίας

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου υποστηρίζοντας ότι αυτού του είδους οι σεισμοί που εντάσσονται στην κατηγορία του ενδιάμεσου βάθους συνήθως είναι μοναδικοί με την έννοια ότι δεν δίνουν μετασεισμούς. Παράλληλα όλοι οι σεισμολόγοι συμφώνησαν στο ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με αυτόν που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αλβανία.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. «Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους που συνήθως είναι ένας και μόνος ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι συνέβη στην Αλβανία» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση».

Παρόμοια άποψη και από τον Γεράσιμο Χουλιάρα. «Καμία σχέση με Αλβανία ο σεισμός βάθους στα Αντικύθηρα» έγραψε στο Facebook.

 

Πηγή: https://www.protothema.gr/