Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών

«Φωτιά» πήρε το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου προχθές από νωρίς το απόγευμα, για να επέμβει σε διάφορα περιστατικά από αντλήσεις υδάτων έως και διασώσεις συμπολιτών μας!


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν σε ολόκληρο το νησί έθεσαν σε επιφυλακή όλο το προσωπικό της υπηρεσίας, το οποίο συνέχισε να εργάζεται ακούραστα μέχρι και χθες.


Συνολικά η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 192 συμβάντα από τα οποία 38 ήταν για αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων, 7 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο και 6 διασώσεις. Ωστόσο από νωρίς χθες το πρωί που ο κόσμος άνοιγε τα μαγαζιά του και έβλεπε τι είχε συμβεί, οι κλήσεις προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό με αποτέλεσμα οι παραπάνω αριθμοί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. 


Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Πύραρχος κ. Γιάννης Τσιτσικάς αναφέρθηκε και στο θάνατο της 74χρονης γυναίκας στο σπίτι της στην Ιαλυσό, όταν αυτό πλημμύρισε από τα νερά της βροχής προχθές βράδυ, εκφράζοντας τη λύπη του για το «τραγικό αυτό περιστατικό που μας έθλιψε όλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


Ερωτηθείς για το αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε ίσως να αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο βρισκόταν η άτυχη 74χρονη η οποία ήταν κατάκοιτη, ο κ. Τσιτσικάς απάντησε ότι «ο δρόμος έξω από το σπίτι της είχε μετατραπεί σε ποτάμι, δεν μπορούσαν συγγενείς που έμεναν απέναντι να πάνε στο σπίτι της και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σχοινιά προκειμένου να το πετύχουν»!


Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου πρόσθεσε πως και προσωπικό της υπηρεσίας του επιχείρησε να φθάσει στο σημείο, όμως οι δρόμοι ήταν τελματωμένοι από αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί αλλά και άλλα εμπόδια από φερτά υλικά. Όταν πλέον έφθασαν εκεί, η 74χρονη είχε ήδη μεταφερθεί από προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Ο κ. Τσιτσικάς αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση τόνισε πως είχαμε και αρκετές παρασύρσεις αυτοκινήτων σε χωριά όπως Λάερμα, Ιαλυσό, Ασγούρου, Λάρδο, Αρχάγγελο κ.α.  και εκεί έγιναν και οι έξι διασώσεις συμπολιτών μας μέσα από τα οχήματά τους στα οποία βρίσκονταν. Αλλά και στην πόλη της Ρόδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε τόσο για αντλήσεις  υδάτων όσο και για κοπή δέντρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετατροπή από την ισχυρή βροχόπτωση, των δρόμων σε χειμάρρους είχε ως αποτέλεσμα να «μείνουν» αρκετά αυτοκίνητα.
Περισσότερα από 50 οχήματα μεταφέρθηκαν λόγω βλάβης χθες από τον κ. Σιέχ σε συνεργεία της περιοχής μας, με τα κυριότερα από αυτά να εντοπίζονται ακινητοποιημένα ή ακόμη και το ένα επάνω στο άλλο, στην περιοχή της Ιαλυσού και της Σωτήρος στους Τρεις.

Άγιος Ισίδωρος
Για αρκετές ώρες έμειναν αποκομμένοι από το υπόλοιπο νησί, οι κάτοικοι του Αγίου Ισιδώρου αφού εξαιτίας των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση «έκλεισαν» και οι δύο είσοδοι του χωριού. Συνεργεία με σκαφτικά μηχανήματα του δήμου ξεκίνησαν από αργά προχθές βράδυ και συνέχισαν χθες το πρωί εργασίες διάνοιξης των δρόμων.

Για το πώς έζησαν την κακοκαιρία στο χωριό, μίλησε στο Ρ/Σ «ΠΑΛΜΟΣ» ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ισιδώρου κ. Θανάσης Λυριστής:
«Ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος του νερού που λίγο πριν από το χωριό, χείμαρρος το νερό «κατέβαζε» πέτρες, ξύλα και έσπασε το τοιχίο και μας έκλεισε το δρόμο. Τώρα δόξα τω Θεώ έχουμε δύο μηχανήματα του Δήμου και από χθες το βράδυ προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο. Επίσης μας έριξε ένα άλλο τοιχίο στην άλλη είσοδο του χωριού, το οποίο το είχαμε κάνει εμείς πετρόκτιστο πριν από ένα χρόνο περίπου, τα πήρε όλα! Ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού και έγιναν μεγάλες καταστροφές! Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 4.30 προχθές το απόγευμα και διήρκησαν μέχρι τις έξι. Δηλαδή μία ώρα, μιάμιση δυνατή βροχή!  Οι κάτοικοι βέβαια βρίσκονταν έντρομοι μέσα στα σπίτια τους και φοβόντουσαν για τις περιουσίες τους. Αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα, μόνο υλικές ζημιές. 
Εγώ αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξαναζήσαμε κάτι τέτοιο, τέτοιο νερό, τέτοιο όγκο νερού, ποτέ στο παρελθόν»!

Μαλώνα - Χαράκι
Μεγάλος ήταν ο όγκος νερού που έπεσε και στην περιοχή Μαλώνα – Μάσσαρι με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα της γέφυρας Μάκαρη, ενώ το νησί «κόπηκε» στα δύο για μερικές ώρες, αφού υπερχείλισε και ο ποταμός στο γεφύρι που βρίσκεται στην παρακαμπτήρια οδό που έχει δημιουργεί μέσα από το χωριό.


Για την κατάσταση που επικράτησε μίλησε στο Ρ/Σ «ΠΑΛΜΟΣ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας κ. Νεκτάριος Μουστακέλλης:
«Είχαμε σοβαρά προβλήματα στο γεφύρι που βρίσκεται μέσα στο χωριό, στον ποταμό «Πλατανερό» και από εκεί που γίνεται και η κυκλοφορία όλου του νησιού. Ευτυχώς εγκαίρως προλάβαμε και κλείσαμε το γεφύρι, απαγορεύσαμε την κυκλοφορία από εκεί για δυο-τρεις ώρες, με τη βοήθεια του προέδρου από τα Μάσσαρι να σταματήσει και εκεί την κυκλοφορία και κάτω από τον κόμβο, καταφέρνοντας τρεις ώρες αργότερα να αποσυμφορήσουμε την κυκλοφορία.


Όμως έχουμε και άλλα προβλήματα καθώς έσπασε ο κεντρικός αγωγός του νερού από τη δεξαμενή προς το χωριό, οι αγροτικοί δρόμοι όλοι είναι κατεστραμμένοι. Αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο για τους αγρότες διότι πάνω από πενήντα οικογένειες στη Μαλώνα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι τρία χρόνια καλλιεργούν χωρίς να μαζέψουν καρπό και φέτος που έχουν καρπούς δυστυχώς δεν θα έχουν δρόμους!


Για αυτό και θα πρέπει να φροντίσει ο Δήμος, κάνω έκκληση, να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα.
Στο Χαράκι πλημμύρισαν ορισμένα σπίτια, δύο εκ των οποίων ήταν κατοικημένα κοντά στις εκβολές του ποταμού αλλά ευτυχώς δεν κινδύνευσαν άνθρωποι.


Σε ό,τι αφορά τη γέφυρα Μάκκαρη, κατέρρευσε το ένα τέταρτο της γέφυρας, το δεύτερο κομμάτι από Μαλώνα προς Μάσσαρι. Μπορώ να πω μπράβο στον Περιφερειάρχη που πήρε την απόφαση πριν από δεκαπέντε ημέρες να «κλείσει» το γεφύρι. Φανταστείτε να ήταν «ανοικτό» τι θα είχε συμβεί»!

Λάρδος
Ώρες αγωνίας έζησαν και οι κάτοικοι στη Λάρδο οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την ορμή της φύσης!
Και σε αυτό το χωριό παρολίγο να θρηνήσουμε θύματα αφού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Καστανίδης, και ο ίδιος παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του και σώθηκε από θαύμα την τελευταία στιγμή, καθώς κατάφερε να πηδήξει έξω από αυτό!


Ο πρόεδρος της Λάρδου, τόνισε πως όλο το χωριό είναι γεμάτο λάσπες και φερτά υλικά και πως αρκετές περιουσίες έχουν καταστραφεί! Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει και η επόμενη μέρα (δηλαδή χθες) φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί από τη σφοδρή αυτή κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρδου έχουν γεμίσει με λάσπες και οι ζημιές υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ!


Ο ίδιος τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκβάθυνση του ποταμού, και όχι μόνο αλλά δυστυχώς τη μανία της φύσης δεν κατάφεραν να την περιορίσουν. 
«Μέσα σε 45 λεπτά της ώρας υπερχείλισε ένας ποταμός με βάθος 3 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης προσθέτοντας ότι κάτοικοι και επιχειρηματίες προσπαθούν τώρα να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Αφάντου- Αρχίπολη- Πεταλούδες - Παστίδα
Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και στην Αρχίπολη όπου μάλιστα δύο μικρά παιδιά που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Μιλώντας για το θέμα στον Ρ/Σ «ΠΑΛΜΟΣ», ο αντιδήμαρχος Αφάντου – Πεταλούδων κ. Αναστάσιος Σπανός είπε ότι «ο πρόεδρος της Αρχίπολης και οι δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν σε επαγρύπνηση κατάφεραν να σώσουν την τελευταία στιγμή δύο παιδάκια που βρίσκονταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και τα είχε παρασύρει ο ποταμός εκεί στο βενζινάδικο δίπλα που είχε υπερχειλίσει. Ευτυχώς έβγαλαν τα παιδάκια έξω, το αμάξι παρασύρθηκε και προκλήθηκαν υλικές ζημιές». 


Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σπανό, η κατάσταση στην Αρχίπολη είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ο δρόμος έχει πολλά φερτά υλικά από τα Κολύμπια μέχρι το χωριό και από νωρίς το πρωί ενεργούσαν εκεί διάφορα μηχανήματα. Επίσης κοντά σε ιρλανδική διάβαση στην περιοχή υπάρχει μία κατοικία μέρος της οποίας βρίσκεται στον «αέρα», καταστροφές στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια και πολλά άλλα.


Στ’ Αφάντου ο πέρα ποταμός κοντά στην αστυνομία, το νερό περνούσε επάνω από τη γέφυρα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, για αυτό και προχθές βράδυ έκλεισε το συγκεκριμένο σημείο για κάποιες ώρες, ενώ χθες επρόκειτο να ελεγχθεί η κατάστασή της από μηχανικούς. Επίσης έκλεισαν και όλες οι ιρλανδικές, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν για ακόμα μία φορά σε όλους τους αγροτικούς δρόμους  και στην παραλία Αφάντου.


Μεγάλες καταστροφές καταγράφηκαν και στη Δημοτική Κοινότητα Πεταλούδων. Όπως είπε ο κ. Σπανός, «ο δρόμος που οδηγεί από την Κοιλάδα προς την Καλόπετρα έχει κλείσει καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις και από νωρίς χθες το πρωί στο σημείο έσπευσαν μηχανήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επίσης πλημμύρισαν σπίτια στην Παστίδα, είχαμε αποκλεισμένους στα Μαριτσά, στην Κρεμαστή έγιναν ζημιές, στη Δαματριά εκεί που είναι το πτηνοτροφείο αποκλείστηκε μία οικογένεια και χθες το πρωί ξεκίνησαν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού της».

Λάερμα
Δύσκολες ώρες έζησαν και οι κάτοικοι στα Λάερμα, καθώς το χωριό τους αποκλείστηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαέρμων κ. Αναστάσιος Πατούνας, «μεγάλες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο χωριό και πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια σπίτια. Το χωριό έχει σχεδόν αποκλειστεί από Λάρδο καθώς έχει γίνει μεγάλη κατολίσθηση στην είσοδο του χωριού στο ύψος του γηπέδου. Προς Άγιο Ισίδωρο έχει μπλοκάρει ένα γεφυράκι, έχουν πέσει τα κιγκλιδώματα και έχουν μεταφερθεί τόνοι φερτών υλικών με αποτέλεσμα να έχει κλείσει και αυτή η έξοδος. Επίσης και προς το Θάρρι ο μεγάλος όγκος νερού έχει «πάρει» το γεφυράκι, έχει κατεβάσει κορμούς δέντρων και έχει κλείσει και αυτός ο δρόμος. Αλλά και μέσα στο χωριό υπάρχουν καθιζήσεις στους δρόμους και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουμε». Ευτυχώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο Λαέρμων, δεν κινδύνευσαν κάτοικοι στα Λάερμα αλλά δυστυχώς πνίγηκαν ορισμένα ζώα.


Χθες νωρίς το πρωί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έστειλε μηχανήματα στα Λάερμα προκειμένου να καθαριστεί το χωριό από τις πέτρες και τα χώματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αναστάσιο Πατούνα, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες για να καθαριστούν οι τόνοι φερτών υλικών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.