Ν. Σαντορινιός: Να λάβει τώρα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων περιοχών και πολιτών της Ρόδου

Η σφοδρή καταιγίδα, που έπληξε χθες το νησί της Ρόδου, άφησε πίσω της αρκετές και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού. Ειδικά οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Νότιας Ρόδου, Λίνδου, Καλλιθέας και Αρχαγγέλου, καθώς και της Τοπικής Κοινότητας Αρχίπολης, περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την θεομηνία, είδαν σπίτια και περιουσίες να κατακλύζονται από το νερό.

Οι ώρες αυτές δεν ενδείκνυται για φθηνή αντιπολίτευση και για πολιτικούς διαξιφισμούς, ούτε όμως είναι οι κατάλληλες για να αναρωτηθούμε που είναι οι επίσημες ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, όταν θα έπρεπε, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να κάνουν επιτόπια αποτίμηση των ζημιών.

Αυτή όμως είναι η στιγμή όπου πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων, όπως είχε γίνει σε αντίστοιχες καταστροφές, λίγα χρόνια πριν, στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στο νησί της Σύμης.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι εκ των ουκ άνευ απαιτητέο, πέραν των αποζημιώσεων που ο νόμος προβλέπει, να δοθούν επιπλέον 5.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια και 8.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα επιχείρηση.

Ακόμη, στις περιοχές αυτές, οφείλει:

το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση και αναστολή της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Το Υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει ότι τίθενται σε προτεραιότητα η εξέταση αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής για τους ασφαλισμένους στις περιοχές αυτές, ότι θα προχωρήσει προχωρήσει και στο πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, ότι θα υπάρξει αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων) και τέλος ότι θα γίνει κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). 
Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης οφείλει άμεσα να ανακοινώσει τα μέτρα και τις χρηματοδοτήσεις για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών.

Τέλος, το νησί της Ρόδου και συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Πεταλουδών και Ιαλυσού, έχουν δοκιμαστεί και κατά το παρελθόν, από αντίστοιχες πλημμύρες. Το 2013 επί Κυβέρνησης Σαμαρά πολλά έταξαν, αλλά τίποτα δεν δόθηκε τελικά στους πληγέντες.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά η Κυβέρνηση της ΝΔ να μην συνεχίσει το κακό προηγούμενο και να ακολουθήσει την πρακτική της άμεσης αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων περιοχών και πολιτών, όπως συνέβει σε αντίστοιχες περιπτώσεις επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχετική ερώτηση μάλιστα που κατέθεσε ο κ. Σαντορινιός αναφέρει: 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Επικρατείας

κ. Γεραπετρίτη Γεώργιο

ΘΕΜΑ: «Μετά την θεομηνία που έπληξε πολλές περιοχές του νησιού, η Ρόδος χρειάζεται άμεσα μέσα στήριξης»

"Η σφοδρή καταιγίδα, που έπληξε την Τρίτη 27/11/2017 το νησί της Ρόδου, άφησε πίσω της αρκετές και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού. Ειδικά οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Νότιας Ρόδου, Λίνδου, Καλλιθέας και Αρχαγγέλου, καθώς και της Τοπικής Κοινότητας Αρχίπολης, περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την θεομηνία, είδαν σπίτια και περιουσίες να κατακλύζονται από το νερό.

Μέχρι στιγμής, ούτε κυβερνητικό κλιμάκιο έχει επισκεφθεί το νησί, ώστε μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει επιτόπια αυτοψία, ούτε ειδικές ανακοινώσεις έχουν γίνει για την ανακούφιση των πληγέντων.

Το 2017, όταν μια αντίστοιχη θεομηνία είχε πλήξει την Σύμη, άμεσα η τότε Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μια σειρά μέτρων όπως έκτακτες αποζημιώσεις, πέραν όσων ο νόμος προβλέπει, ύψους 5.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια και 8.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα επιχείρηση, το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει παράταση και αναστολή της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, το Υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι τίθενται σε προτεραιότητα η εξέταση αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής για τους ασφαλισμένους στις περιοχές αυτές, το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, την αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων) και την κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων) και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Επειδή η Ρόδος και οι κάτοικοι της βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες μας θεομηνίας,

Επειδή οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε στιγμές φυσικών καταστροφών, έχουν την ανάγκη της στήριξης του Κράτους και της Κυβέρνησης,

Επειδή η Νησιωτικότητα επιβάλει την ανάγκη στήριξης του Κράτους, ειδικά σε έκτακτες συνθήκες,

Επειδή τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το 2017 ήταν στοχευμένα και προσπάθησαν στην πράξη να ανακουφίσουν τους πληγέντες από τις συνέπειες της καταστροφής, αποτελώντας ουσιαστικό στήριγμα για αυτούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, μέρες μετά τις πλημμύρες, να λάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων τους;
Υπάρχουν σκέψεις από τα αρμόδια Υπουργεία να δοθούν έκτακτες αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης των κατοίκων, όπως στην περίπτωση των πλημμυρών της Σύμης το 2017;
Θα ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης χρηματοδοτήσεις για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκύψει;
Γιατί δεν επισκέφθηκε άμεσα κυβερνητικό κλιμάκιο το νησί για να συντονίσει και να κάνει επιτόπια αποτίμηση των ζημιών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σαντορινιός Νεκτάριος"

Φωτογραφία Νικόλαος Πίτσιος