«Όσοι γνωρίζουν  ότι υπάρχουμε, ξανάρχονται...»!

Ρόδος δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία της και οι οργανωμένες παραλίες. Δεν είναι οι χιλιάδες κλίνες που δημιουργούνται κάθε χρόνο, καταλαμβάνοντας παρθένες εκτάσεις στη Νότια Ρόδο οι οποίες για να γεμίσουν, πέφτουν οι τιμές!

Είναι και τα δάση της, κι είναι και οι οάσεις, σαν αυτήν δίπλα στο φράγμα της Απολακκιάς, εκεί στη λίμνη που πριν από μερικά χρόνια μέχρι αγώνες κωπηλασίας έγιναν, οι οποίοι δεν συνεχίστηκαν!

Ο Σάββας Αγγέλου Γεωγράφος, ο Γιώργος Μητρούσκας Δασοπόνος και ο Στέφανος Καρυδάκης Sport Management, ένωσαν τις δυνάμεις τους και από το 2017 δημιούργησαν μία επένδυση η οποία αποτελεί ιδανικό προορισμό απόδρασης για εκείνους που τη γνωρίζουν ήδη και για όσους μάθουν γι’ αυτήν σήμερα.
Επειδή στο νησί όλα μπορείς να τα βρεις και να τα συνδυάσεις, μια χειμερινή εξόρμηση μόλις 87 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και τέσσερα από την Απολακκιά, είναι ό,τι πρέπει!
 


Πότε ξεκινήσατε τη δική σας επένδυση και τι υπήρχε μέχρι τότε σ’ αυτό το σημείο;
Το 2014 ξεκίνησαν να αξιοποιούνται οι  ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, δίπλα στο Φράγμα της Απολακκιάς οι οποίες ήταν εγκαταλελειμμένες και έγιναν επί δημαρχίας Μανόλη Σαββή. Είχαν δημιουργηθεί ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρο Εκπαίδευσης και προπόνησης κωπηλατών, στη Λίμνη. Μάλιστα το 2006 είχε γίνει και αγώνας κωπηλασίας. Σ’ αυτές τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκε ένα πάρκο υπαίθριων και εναλλακτικών δραστηριοτήτων από το 2014, κι εμείς ξεκινήσαμε τον Αύγουστο του 2017, μετά από διαγωνισμό. Λειτουργήσαμε τον Ιούλιο του 2018 και από τότε συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αναβάθμιση και προστασία της περιοχής, βάζοντας κι εμείς ένα λιθαράκι.

Τι μπορεί να βρει κανείς σ’ εσάς, κάνοντας τόσα χιλιόμετρα για να σας συναντήσει;
Ξενώνα, σνακ μπαρ, δραστηριότητες όπως κανό καγιάκ, τοξοβολία, αναρρίχηση, ποδήλατα βουνού και θαλάσσης, ιππασία μέχρι πρότινος και  εναέριο πέρασμα πάνω από τη λίμνη, ένα σχέδιό μας που θα υλοποιήσουμε σύντομα.
 


Λειτουργείτε κυρίως το καλοκαίρι ή ολόκληρο το χρόνο;
Λειτουργούμε ολόκληρο το χρόνο και μάλιστα το σκηνικό το χειμώνα είναι ακόμα πιο όμορφο και έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον το τοπίο. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura 2000 και καταφύγιο άγριας ζωής. Αντί να γίνονται παντού νέες ξενοδοχειακές μονάδες, η δική μας αντίληψη είναι να γίνονται ήπιες μορφές ανάπτυξης, με στόχο την προστασία όλης της δυτικής Ρόδου από την Αρχαία Κάμειρο και τα Καλαβάρδα, μέχρι το Πρασονήσι.

Ένας τέτοιος χώρος που είναι τόσο προσεγμένος, απαιτεί πολλή δουλειά για να συντηρηθεί!
Δεν είμαστε τυχαία εδώ. Αγαπάμε τη φύση και θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερα γι’ αυτήν. Εδώ που ήρθαμε ξέρουμε γιατί ήρθαμε και τι θέλουμε. Αγαπάμε τη φύση, ήταν ήδη βίωμα, χόμπι, και το κάναμε πραγματικότητα. Εκτός από το πάρκο των δραστηριοτήτων έχετε και αυτό της περιπέτειας!
Μπορεί να περπατήσει κανείς και να φτάσει ως το εκκλησάκι το οποίο χάνεται όταν ανέβει η στάθμη της λίμνης. Σε οδηγεί σ’ αυτό ένα άλλο μονοπάτι.

 

 

Έρχεται ο κόσμος;
Έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος. Έχουμε διοργανώσει δύο φεστιβάλ μουσικής και δραστηριοτήτων, τα οποία είναι τριήμερα, κατασκηνωτικά. Φέτος έγινε από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, πέρυσι έγινε από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου. Όσοι γνωρίζουν ότι υπάρχουμε, ξανάρχονται. Είναι η απόδραση, η διαφυγή, 87 χιλιόμετρα από την καρδιά της πόλης  όπου μπορείς να έρθεις αυθημερόν ή για διανυκτέρευση.

Έχετε και τουρίστες!
Βεβαίως. Τελευταία είχαμε μία ομάδα Τσέχων οι οποίοι ζήτησαν και να τους βοηθήσουμε στην οργάνωση και τη διαμονή τους ώστε να πετύχουν οι δραστηριότητές τους. Καθάρισαν την προστατευόμενη παραλία της Απολακκιάς  όπου γεννάει τα αυγά της η καρέτα-καρέτα και φύτεψαν και δεντράκια. Πριν από δύο εβδομάδες έγινε και η οργανωμένη δενδροφύτευση που γνωρίζετε και να πούμε εδώ ότι ο χώρος προσφέρεται για όποιον θέλει να συνεχίσει εθελοντικές δράσεις.

Εσύ Γιώργο, είσαι και δασοπόνος! Τι μπορούμε να μάθουμε που μας είναι χρήσιμο, για τις δενδροφυτεύσεις;
Η δενδροφύτευση καλό είναι να γίνεται με ελληνικά είδη δέντρων, στην προκειμένη περίπτωση με βελανιδιά, πουρνάρι, χαρουπιά, κουμαριά… και γενικότερα με πλατύφυλλα    είδη που έχουν και καρπούς. Όλα αυτά τα είδη που αναφέραμε έχουν πολύ καλό ριζικό σύστημα που σημαίνει βελτίωση του εδάφους ενώ από τους καρπούς τρέφονται  ζώα όπως είναι τα ελάφια. Το πευκοδάσος καίγεται εύκολα, δεν μπορεί να σταματήσει η φωτιά. Το πεύκο, είναι το τελευταίο στάδιο για ένα δάσος. Σημαίνει ότι έχει υποβαθμιστεί. Τα πιο ισορροπημένα δάση είναι τα μεικτά, παλιά μεσογειακά δάση   που έχουν πλατύφυλλα. Το κακό είναι ότι σχεδόν όλες οι αναδασώσεις γίνονται με πεύκα τα οποία όμως όπως και όλα τα δέντρα με τα οποία αναδασώνουμε, τα δύο πρώτα χρόνια χρειάζονται ποτίσματα για να ευδοκιμήσουν και να επιβιώσουν, στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας λέτε. Σε τι ποσοστό επιβιώνουν τα δέντρα που φυτεύονται στις διάφορες αναδασώσεις, έχει υπολογιστεί;
Εξαρτάται  και από το πότισμα το οποίο, όπως είπαμε, δεν γίνεται. Όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά γενικότερα, επιβιώνει το ένα στα δύο.