Κινητοποίηση σωματείων για την κοινωνική ασφάλιση στη Ρόδο

«Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», λένε τα σωματεία και στην περιοχή μας, τα οποία αντιτάσσονται στα όσα σχεδιάζονται και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ανέργους και τους νέους να συμμετάσχουν μαζί με τους συνταξιούχους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, όπως και σε διάφορες πόλεις της χώρας, αύριο, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κύπρου.

Για την κινητοποίηση αυτή, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου η Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου κα Γεωργία Φαρμακίδου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου κ. Μιχάλης Κατσουράκης και η κα Έλλη Κοντογιάννη, εκλεγμένη στο Διοικητικό Τμήμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, να δηλώσουν, ως νέοι, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Παίρνοντας τον λόγο καταρχήν η κα Φαρμακίδου, είπε ότι καλούν όλους τους συνταξιούχους σε ένα ενιαίο μέτωπο.

Τόνισε, ακόμη, ότι στόχος της Κεντρικής Διοίκησης είναι η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ με την οποία επιδιώκεται η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας και η παραπέρα εμπορευματοποίηση της, με την προώθηση του συστήματος των «τριών πυλώνων», δηλαδή «εθνική σύνταξη-επαγγελματικά ταμεία-ιδιωτική ασφάλιση.  Σε εφαρμογή της πολιτικής αυτής τα αποθεματικά των ταμείων θα δοθούν στις τράπεζες.

Οι εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις των νέων μετά το 2020 ασφαλισμένων, θα κεφαλαιοποιούνται σε ατομικό λογαριασμό και δεν θα κατευθύνονται για πληρωμή των σημερινών συντάξεων. Το σύστημα, δηλαδή, μεταβάλλεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσουράκης, διεκδικούν τα παρακάτω:
- Κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική

- Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών   -Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

- Να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.                                                                                 

- Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ

- Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία πρόνοια για όλους χωρίς εξαιρέσεις, καμιά επιχειρηματική δράση στην υγεία.