Ρόδος: Απαιτούνται πολλά εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ζημιών

Πολλά εκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστούν για να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία στο νησί μας!

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη γίνει πλήρη καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν πολλά εκατομμύρια, για να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν.

Το γεγονός αυτό έχει πράγματι δημιουργήσει έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον δήμο Ρόδου που εκ των πραγμάτων θα επωμιστούν το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών.
Λόγω της κατάστασης, υπάρχει συντονισμός πιέσεων προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, έτσι ώστε να διατεθούν τα χρήματα που απαιτούνται, αλλά και να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες για να προχωρήσουν τα έργα.

Τους προβληματισμούς του, για το ύψος των ζημιών, εξέφρασε ευθέως χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος,  ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook, επεσήμανε τα εξής:
“H πρώτη αποτίμηση από τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο είναι πολύ σκληρή. Οι ζημιές στο νησί είναι πολύ μεγάλες. Χρόνο, δεν έχουμε. Προσωπικό, δεν έχουμε. Πόρους, δεν έχουμε. Έχουμε πίστη, βούληση και επιμονή. Με αυτά θα προχωρήσουμε και θα πετύχουμε. Μάθαμε να στεκόμαστε όρθιοι στα δύσκολα”.

Ανάλογοι προβληματισμοί και ανησυχίες υπάρχουν και από την πλευρά του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, δεδομένου ότι σε όλα σχεδόν τα χωριά έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η περίπτωση με την Κοιλάδα των Πεταλούδων, όπου η εκτίμηση κάνει λόγο για ολική καταστροφή, που εκ των πραγμάτων η αποκατάστασή της θα κοστίσει αρκετά.

Ιδιαίτερο σημείο προβληματισμού αποτελεί η γέφυρα στο Χαράκι, που,  σύμφωνα με εκτιμήσεις,  για την κατεδάφισή της και την κατασκευή νέας γέφυρας θα απαιτηθούν 15 εκατομμύρια ευρώ! Όπως είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης την επόμενη μέρα της θεομηνίας, “οι πληγές που έχουν μείνει από τη χθεσινή μέρα στη Ρόδο είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι σε όλο το σώμα του νησιού, σε όλο το μήκος και σε όλο το πλάτος. Σχεδόν σε όλα τα χωριά επιπτώσεις που πρέπει να διαχειριστούμε: Είτε είναι βλάβες σε δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, οδικό δίκτυο, πάρα πολλές καταστροφές, κατολισθήσεις σε πάρα πολλά σημεία και πολλές καταστροφές επίσης σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά”.  Στην ίδια συνέντευξη ο δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης, είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και θα χρειαστούν αρκετά χρήματα, επισημαίνοντας ότι σε πολλά σημεία του νησιού έχουμε κληρονομήσει καταστάσεις οι οποίες σίγουρα δεν θεραπεύονται με χάδια και υποσχέσεις”.