Ξεκίνησε η αντικατάσταση των παραθύρων στο Δημαρχείο της Ρόδου

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες αντικατάστασης των ξύλινων παραθύρων στο Δημαρχείο της Ρόδου και συγκεκριμένα στην κύρια όψη του κτηρίου.

Την προηγούμενη μέρα κοντέινερ μετέφερε τα νέα συστήματα των κουφωμάτων τα οποία ξεφορτώθηκαν δίπλα στην είσοδο, και χτες τα συνεργεία έπιασαν δουλειά. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παλιών και την τοποθέτηση νέων παραθύρων μαζί με παντζούρια για την προστασία από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή.

Μετά την τοποθέτηση νέων συστημάτων στην κύρια όψη του κτηρίου, θα ακολουθήσει η αντικατάσταση και όσων βρίσκονται στις δύο πλαϊνές όψεις του Δημαρχείου.

 

Ο προθάλαμος που δημιουργήθηκε στο Δημαρχείο
Ο προθάλαμος που δημιουργήθηκε στο Δημαρχείο

 

Πρόκειται για ειδικές κατασκευές από ξύλο που ήρθαν από τη Γερμανία, ώστε να καλύπτουν τις προδιαγραφές που θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ό,τι αφορά την ιστορία και την κατασκευή του δημαρχείου.

Σημειώνεται ότι το Δημαρχείο της Ρόδου ονομαζόταν Palazzo Littorio επί Ιταλοκρατίας.  

Η μελέτη του κτηρίου έγινε από τον Bernabiti το 1937 και το κτήριο τελείωσε το 1938. Είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα φασιστικής αρχιτεκτονικής με τη συμμετρία του όγκου του, την προεξοχή του κεντρικού όγκου της εισόδου,  τις καθαρές γραμμές των ανοιγμάτων στο ύψος και τη χρήση της ισόδομης τοιχοποιίας στις όψεις.

Επίσης εργασίες έγιναν και στο εσωτερικό του κτηρίου και συγκεκριμένα στην είσοδό του, όπου τοποθετήθηκε ένα κουβούκλιο που θα λειτουργεί ως προθάλαμος. Με αυτό τον τρόπο ο κυρίως χώρος του Δημαρχείου θα προστατεύεται ειδικά το χειμώνα, καθώς η εξωτερική  σιδερένια πόρτα θα παραμένει μεν ανοιχτή, αλλά στη συνέχεια θα υπάρχει και δεύτερη πόρτα, όπως συνηθίζεται σε πολλά δημόσια κτήρια την οποία θα ανοίγουν πολίτες και εργαζόμενοι για να εισέρχονται.   

 

Τα νέα παράθυρα έτοιμα προς τοποθέτηση
Τα νέα παράθυρα έτοιμα προς τοποθέτηση

 

Σε κάθε περίπτωση τα συνεργεία θα δουλέψουν πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν τις εργασίες αντικατάστασης των παραθύρων, οι οποίες θα διαρκέσουν μερικές μέρες και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στο στολισμό του κτηρίου και της πλατείας κατά τις γιορτές.