«Ένα ποδήλατο με παραφάγκα»: Οι μαθητές της Παστίδας έφτιαξαν ταινιά για τη ζωή των Δωδεκανησίων επί Ιταλοκρατίας

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους (2019-2020)  τα Τμήματα Ε2 και ΣΤ1 του Δημοτικού Σχολείου Παστίδας προέβησαν στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με πρωταγωνιστές τους μαθητές/ τριες των τμημάτων, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται οι δύσκολες συνθήκες ζωής των Δωδεκανησίων την περίοδο της Ιταλοκρατίας. 

Συγκεκριμένα, η υπόθεση της ταινίας εστιάζει στην ύπαρξη και λειτουργία των Κατηχητικών και των Κρυφών Σχολειών που λειτούργησαν την εν λόγω περίοδο αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε μία περίοδο που στα Ιταλικά εκπαιδευτήρια τα παιδιά διδάσκονταν την ιταλική ως μητρική γλώσσα ενώ η ελληνική είχε χαρακτηριστεί ως «τοπική γλώσσα» και διδασκόταν χωρίς βιβλία, προαιρετικά, και μόνο στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Παράλληλα, τονίζεται η εθελοντική συμμετοχή των Δωδεκανησίων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στο πλευρό των αδελφών τους με τη συγκρότηση Συντάγματος Δωδεκανησίων.

Η ταινία θα προβληθεί την ερχόμενη Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Παστίδας, όπου θα την προλογίσει ο κ. Παπαδόπουλος Σταύρος, Διδάκτορας Ιστορίας της Εκπαίδευσης, ενώ τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμη και στο διαδίκτυο μέσα από τη σελίδα του σχολείου.

Σκηνοθεσία: Οι δάσκαλοι των Τμημάτων: Κοντομανώλης Νικόλαος, Γιαννακόπουλος Παύλος
Σενάριο: Κοντομανώλης Νικόλαος 
Επεξεργασία βίντεο και ήχου: Γιαννακόπουλος Παύλος.