Θα απαγορευτεί η είσοδος όλων των οχημάτων στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Θα απαγορευτεί η είσοδος όλων των οχημάτων στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Θα απαγορευτεί η είσοδος όλων των οχημάτων στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5306 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Στ. Δράκος

Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στο εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου την τουριστική περίοδο ακόμη και για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ επέρχονται και άλλες αλλαγές σε μία προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του μοναδικού αυτού μνημείου!

Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν εντός των τειχών, τέθηκαν προχθές βράδυ επί τάπητος στη γενική συνέλευση των μελών του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης, που πραγματοποιήθηκε στο κατάλυμα της Ισπανίας, παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ρόδου Δρ. Στέφανου Ι. Δράκου.

Όπως έγινε γνωστό από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κα Μαρία Αγγέλου, καταρχάς άλλαξε η επωνυμία του σωματείου σε «Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης (ΣΕΕΜΠ)». Τα θέματα που τέθηκαν στη συνέλευση ήταν μεταξύ άλλων η καθαριότητα, η αστυνόμευση, η επαιτεία, το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, για τα οποία και τονίστηκε ότι χρειάζονται συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν ευνοεί την αντιμετώπισή τους. Για αυτό και τα μέλη του ΣΕΕΜΠ ζήτησαν και τη συμβολή του αρμόδιου Αντιδημάρχου και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους βουλευτές Δωδεκανήσου ώστε να υπάρξει μία τροπολογία η οποία θα επιτρέψει την πάταξη αυτών των φαινομένων.

Επίσης τέθηκαν και ζητήματα όπως η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, για το οποίο και υπήρξε συμφωνία των επιχειρηματιών με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
«Πρέπει να προστατευτούν τα συμφέρονταν των επιχειρηματιών αλλά πρέπει να προστατευθούν και το μνημείο και οι επισκέπτες του. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμφωνήθηκε από όλους ότι οι κοινόχρηστοι χώροι των καταστημάτων θα έχουν τέτοιες διαστάσεις σε κάθε δρόμο που θα είναι επιτρεπτή η κίνηση, πυροσβεστικών, ασθενοφόρων κ.α.» είπε η κα Αγγέλου.

«Κλείνουν» τα τείχη
Στο σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής και του ιδίου προσωπικά σε ό,τι αφορά τη Μεσαιωνική Πόλη, με αφορμή την παρουσία του στην προχθεσινοβραδινή συνέλευση του ΣΕΕΜΠ, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος με δηλώσεις του στον «ΠΑΛΜΟ».
«Η Νέα Δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά κάνουμε το σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, δεδομένου όμως ότι έχουμε αναλάβει μόλις δύο μήνες και ορισμένα πράγματα προσπαθούμε να τα χωρέσουμε βάσει των διαδικασιών, ώστε να είναι άμεσα εφαρμοστέα από τον Μάρτιο» είπε ο κ. Δράκος.

Ένα από τα βασικά θέματα είναι το κυκλοφοριακό και σύμφωνα με το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, στο εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης (από πλατεία Εβραίων Μαρτύρων έως επάνω στην οδό Σωκράτους, συμπεριλαμβανομένου τις οδούς Ορφέως, Ιπποτών κ.α.) θα απαγορεύεται πλέον η κίνηση τροχοφόρων είτε αυτά αφορούν μόνιμους κατοίκους είτε επιχειρηματίες. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο κ. Δράκο, στον υπόλοιπο ιστό της Παλιάς Πόλης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για τους μόνιμους κατοίκους.

«Ο έλεγχος εισόδου εντός των τειχών παλαιότερα γίνονταν με τηλεκοντρόλ που είχαν δοθεί θεωρητικά σε μόνιμους κατοίκους, κάτι που τελικά δεν ίσχυε αφού τηλεκοντρόλ κατείχαν όλοι όσοι είχαν πρόσβαση σε αυτό. Οπότε είχε δημιουργηθεί ένα αλαλούμ με το κυκλοφοριακό στην Παλιά Πόλη το οποίο εμείς θέλουμε να το αποτρέψουμε και να αποκτήσει μία ισορροπία όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι» είπε ο Αντιδήμαρχος.
Από εκεί και πέρα, και το σύστημα του ελέγχου αλλάζει.

Σύμφωνα με τον κ. Δράκο, τα τηλεκοντρόλ καταργούνται. «Σύντομα θα δημοπρατήσουμε και θα παρουσιαστεί το νέο σύστημα πρόσβασης στη Μεσαιωνική Πόλη που όπως είπαμε θα γίνεται με έλεγχο για τους μόνιμους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές και στο εμπορικό κέντρο σε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για την τροφοδοσία τους. Στο σχεδιασμό υπάρχει η προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα εξυπηρετούν τις ώρες απαγόρευσης τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους μόνιμους κατοίκους που διαμένουν στο εμπορικό κέντρο, τα ΑμΕΑ, τους ηλικιωμένους και τις τροφοδοσίες των καταστημάτων τις ώρες απαγόρευσης.
Τα τροχοφόρα αυτά βάσει του σχεδιασμού μας θα βρίσκονται στην πλατεία Σύμης».

Ωστόσο ο κ. Δράκος διευκρίνισε ότι επειδή οι διαδικασίες είναι τέτοιες, δεν γνωρίζει ακόμη αν θα καταφέρουν να προμηθευτούν τα οχήματα αυτά μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου ή αν θα χρειαστεί να υπάρξει μεταβατικό διάστημα κατά το φετινό καλοκαίρι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο.
Αν τα πράγματα βάσει των διαδικασιών πάνε καλά και αυτές ολοκληρωθούν σύντομα, τότε το μέτρο θα ισχύσει από τον Μάρτιο.

Όλα μέτρα πάντως θα ισχύουν από τις 31 Μαρτίου έως και τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, δηλαδή την τουριστική περίοδο του νησιού της Ρόδου.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ρόδου Δρ. Στέφανο Ι. Δράκο, προβλέπεται να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων των μόνιμων κατοίκων ώστε να μπουν στη βάση δεδομένων με βάση την οποία θα λειτουργήσει το νέο σύστημα πρόσβασης στη Μεσαιωνική Πόλη. Τα δικαιολογητικά είναι αυτά που έχουν δοθεί.

Θέσεις στάθμευσης
Ένα άλλο θέμα το οποίο συνάδει με το κυκλοφοριακό είναι το θέμα της στάθμευσης. Ο κ. Δράκος ανέφερε στις δηλώσεις του στοιχεία που ισχύουν σήμερα και βάσει των οποίων η δημοτική αρχή αναζητά οριστικές λύσεις.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δηλωμένα γύρω στα 650 οχήματα μόνιμων κατοίκων τα οποία έχουν αυτό το τηλεχειριστήριο και έχουν πρόσβαση στην Παλιά Πόλη. Από μία καταμέτρηση που έκανα με τους συνεργάτες μου το σύνολο των θέσεων στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένου και αυτές που βρίσκονται στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (που δεν είναι ξεκάθαρο τι χρήση έχει αυτή τη στιγμή) δεν ξεπερνάει τις 200! Οπότε χρειαζόμαστε άλλες 400 θέσεις για τους μόνιμους κάτοικους και σε αυτό λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και επιχειρηματίες ή επισκέπτες που παρκάρουν μέσα στην Παλιά Πόλη, οπότε φανταστείτε ότι μέχρι και τώρα γινόταν ένα αλαλούμ.

Πρόθεσή μας είναι να μην παρκάρει κανένας μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη, να τηρηθούνε μόνο οι χώροι στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους όποιες και αν είναι αυτές και να εξευρεθούν χώροι εξωτερικά της Μεσαιωνικής Πόλης, ακόμη και για τους μόνιμους κατοίκους έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η Παλιά Πόλη και να αναδειχθεί το μνημείο».

Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο κ. Δράκο, στο σχεδιασμό προβλέπεται ένας από τους χώρους της Ακαντιάς να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης για τους επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης και για τους επισκέπτες, ενώ περιμετρικά του μνημείου θα χρησιμοποιηθούν χώροι μόνο για τους επισκέπτες έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μνημείο αλλά και να επισκεφθούν και τα καταστήματα.

«Θέλουμε γενικότερα το αυτοκίνητο να μην είναι ο πρωταγωνιστής της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά πρωταγωνιστής να είναι ο άνθρωπος και η ιστορία αυτού του τόπου. Όμως για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι» κατέληξε ο κ. Δράκος.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου