Άναψε φωτιές η κατάσταση του του δημοτικού σταδίου «Διαγόρας στο δημοτικό συμβούλιο

Άναψε φωτιές η κατάσταση του του δημοτικού σταδίου «Διαγόρας στο δημοτικό συμβούλιο

Άναψε φωτιές η κατάσταση του του δημοτικού σταδίου «Διαγόρας στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 878 ΦΟΡΕΣ

Η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για χρηματοδότηση ύψους εξακοσίων χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση του δημοτικού σταδίου «Διαγόρας» εγκρίθηκε αλλά…άναψε φωτιές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ καθώς αποσύρθηκε άλλη πρόταση της προηγούμενης θητείας ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στην κατάσταση και τον επανασχεδιασμό των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο το νησί.

Ενημερώνοντας, καταρχάς, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και Μνημείων κ. Στέφανος Δράκος, είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι ένα θέμα που τις τελευταίες μέρες έχει απασχολήσει αρκετό κόσμο. Εξήγησε, λοιπόν ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, ότι είναι ύψους 600 χιλιάδων ευρώ και συνυπολογίζοντας αρκετά πράγματα, όπως η αναγκαιότητα, η ασφάλεια και η ιστορικότητα του σταδίου, εισάγουν την πρόταση να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα αυτό και να αντικατασταθεί μία απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο η οποία αφορούσε το γήπεδο στην Ιαλυσό, το γήπεδο των Αγίων Αποστόλων και κάποια μικρότερα υποέργα για τα γήπεδα Απολλώνων και Αγίου Ισιδώρου και βελτίωση αυτού της Διμυλιάς.

Από τη μείζονα μειοψηφία, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας είπε ότι δεν έχουν αντίρρηση για το έργο αυτό αλλά ήταν ομόφωνη η απόφαση του δ.σ. για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έπρεπε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και η Γ.Γ. Αθλητισμού προέγκρινε τα έργα αυτά ενώ θα έβαζε ένα ποσό και ο Δήμος.

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος, καταρχήν τόνισε ότι η απόφαση που καλούνται να λάβουν είναι πολύ σοβαρή για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το στάδιο το οποίο είναι ένα μνημείο που έχει ιστορία από το 1932 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται «υπό κατάρρευση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Είπε, λοιπόν, ότι έχει έγγραφο από 3 Απριλίου του 2017 από τον πρώην Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανο Κυριαζή ο οποίος ζητά βοήθεια για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση του σταδίου.

Ο κ. Δράκος ανέφερε, στη συνέχεια, ότι έχει ένα φάκελο με τέτοιες καταγγελίες, με σοβαρότερο απ’ όλα αυτό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου που στις 18 Σεπτεμβρίου του 2019 στέλνει προς την Περιφέρεια, τον Δήμο Ρόδου και τις ομάδες σχετικά με την άσχημη κατάσταση του γηπέδου του Διαγόρα. Μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εξέδρες και οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο στάδιο μπορεί να αποτελέσει όπλο των οπαδών. Και είπε: «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι το γήπεδο του Διαγόρα αυτή τη στιγμή καταρρέει και εμείς συζητάμε αυτή τη στιγμή αν θα πρέπει να εντάξουμε έναν χλοοτάπητα-που συμφωνώ ότι είναι απαραίτητο σε ένα χωριό-ή να δώσουμε προτεραιότητα σ’ αυτό το έργο».

Είπε, λοιπόν, ότι, ο ίδιος, με την ευθύνη που έχει και βρίσκοντας αυτή τη χρηματοδότηση πρότεινε στο σώμα να ανατρέψουν την απόφαση εκείνη του δ.σ. και να εισάγουν την πρόταση για το δημοτικό στάδιο. Είπε ακόμη προς τη μείζονα και πρώην Δημοτική Αρχή ότι η απόφαση που πήραν τον Απρίλιο του 2019, ενώ το πρόγραμμα είχε βγει τον Ιανουάριο του 2019, αφορούσε σε μία έγκριση με δύο υποέργα και γνωρίζοντας ότι είναι λάθος η απόφαση, ευρισκόμενοι σε προεκλογική περίοδο, κατέθεσαν πρόταση για διάφορα υποέργα γνωρίζοντας ότι δεν είναι σωστή. Γι’ αυτό και κράτησαν δύο υποέργα τα οποία εάν τα υποβάλουν τώρα είναι αμφίβολο αν θα εγκριθούν. Έχοντας συνυπολογίσει όλα τα παραπάνω, ο κ. Δράκος είπε, λοιπόν, ότι κρίνει απαραίτητο να κατατεθεί αυτή η πρόταση. Μάλιστα, είπε ότι δεν υπάρχει φάκελος κατατεθειμένος.

Ο κ. Χατζηδιάκος
Ο πρώην Δήμαρχος, από την πλευρά του, είπε ότι πήραν έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τα γήπεδα της Ιαλυσού και των Αγίων Αποστόλων και τα υπόλοιπα δεν μπορούν να ενταχθούν γι’ αυτό και είπαν να γίνουν από ίδιους πόρους.
Είπε, ακόμη, προς τον Αντιδήμαρχο ότι αυτά που λέει είναι γνωστά και ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στο νησί που θα πει να μην συντηρήσουμε το δημοτικό στάδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε την πρόταση να αφήσουν μέσα τα δύο έργα που έχουν εγκριθεί από τη Γ.Γ. Αθλητισμού και για το δημοτικό στάδιο, εφόσον υπάρχουν μελέτες και προλαβαίνουν, να μπει συμπληρωματικά. Όσο για τα μικρότερα υποέργα να μπουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός, από την πλευρά του, είπε ότι μιλούν για μία αίτηση 600 χιλιάδων ευρώ για δύο υποέργα και το 1 εκατ. ευρώ στο Τ.Π. αφορά τα χωριά, όμως τώρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι καταστροφές που έχουν γίνει και δήλωσε ότι συμφωνούν.
Ο δημαρχεύων, Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Τριάντος είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τον Διαγόρα αλλά να ενισχυθούν τα γήπεδα που δέχονται τον περισσότερο κόσμο.

Τόνισε, ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνει ένας γενικός επανασχεδιασμός των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί ώστε να μην υπάρχουν τόσα γήπεδα διασπαρμένα από εδώ και από εκεί, πολλά από τα οποία δεν χρησιμοποιούνται.
Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, είπε χαρακτηριστικά ότι το να έχουμε 44 γήπεδα σε όλο το νησί από τα οποία τα 39 να είναι ακατάλληλα, θα πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να πούμε ότι δυστυχώς δεν γίνεται κάθε χωριό να έχει γήπεδο.
Πρέπει να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες και πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια είπε ο κ. Κολιάδης. Στο σημείο αυτό, πάντως, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του ιδίου και του προεδρεύοντα της συνεδρίασης, πρώην Αντιδημάρχου κ. Σάββα Διακοσταματίου όταν ο τελευταίος σχολίασε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου Ιαλυσού.

Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις και μετά τα παραπάνω, απαντώντας ο κ. Δράκος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα περισσότερα γήπεδα αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να ήταν κλειστά και αυτή είναι η κατάσταση. Ρώτησε μάλιστα γιατί δεν υπάρχει μελέτη για το δημοτικό στάδιο ενώ γνώριζαν από το 2017 ότι υπάρχει πρόβλημα και προκαλούν τώρα τον ίδιο να την κάνει και γιατί προτεραιότητα ήταν οι Άγιοι Απόστολοι, η Ιαλυσός κτλ. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι επειδή είναι αμφιλεγόμενο αν θα προχωρήσει ο Φιλόδημος σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, παρακάμπτει τις κορώνες του κ. Δράκου αφού «μικρός είναι, θα μεγαλώσει», κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Δράκου ο οποίος του απάντησε «είδαμε και την ωριμότητα σας κύριε Χατζηδιάκο. Έπεφτε το γήπεδο και κάνατε μικροπολιτική»!.
Πάντως, ο πρώην Δήμαρχος διευκρίνισε ότι εννοούσε πολιτικά και επανέλαβε την πρότασή του αφού αν ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση για την οποία έχουν πάρει την έγκριση από τη Γ.Γ. Αθλητισμού και αν δεν πάρουν για οποιοδήποτε λόγο έγκριση για το στάδιο του Διαγόρα θα χάσουμε 600 χιλιάδες ευρώ. Όσο για τις μελέτες τον παρέπεμψε στους υπηρεσιακούς να του εξηγήσουν αφού τότε είχαν μόνο εκατό χιλιάδες ευρώ χρηματοδότηση.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε ακόμη, κατά πλειοψηφία, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2020 το οποίο ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια ευρώ.
Αρχικά, ο κ. Χατζηδιάκος πρότεινε να αναβληθεί το θέμα λόγω της απουσίας του Δημάρχου αλλά και επειδή πήραν την εισήγηση καθυστερημένα ενώ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα μετά τον προϋπολογισμό.
Θα μπορούσε, όπως είπε να πάει σε ξεχωριστή συνεδρίαση την ίδια ημέρα που θα έρθει ο προϋπολογισμός. Είπε, ακόμη, ότι κατά 99.9% ήταν το προσχέδιό τους με κάποιες προσθαφαιρέσεις και έχει κάποια ερωτήματα που θα ήθελε, όμως, να του απαντήσει ο Δήμαρχος (σ.σ. ο οποίος απουσίαζε λόγω σοβαρού προσωπικού κωλύματος).

Σ’ αυτό απάντησε η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Κυριακή Νικολαΐδου, η οποία εξήγησε ότι διαδικαστικά είναι δύσκολο να αναβληθεί. Ο κ. Χατζηδιάκος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μην το ψηφίσει γιατί είναι σαν να ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό, είπε προς τη Γενική: «Απαντήσεις παίρνω μόνο από τον Δήμαρχο. Με συγχωρείται δεν σας υποτιμώ. Ούτε καν είστε αρμόδια να εισηγηθείτε εσείς αυτό το θέμα.
Κατ’ ανοχή επιτρέπουμε και σας αφήνουμε να είστε εισηγήτρια. Δεν μπορείτε να υποκαταστήσετε τον Δήμαρχο».
Πάντως, ο Πρόεδρος, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, παρενέβη λέγοντας ότι η Γενική δεν εκπροσωπεί τον Δήμαρχο αλλά είναι εισηγήτρια. Και η ίδια είπε ότι είναι υποχρεωμένη να εισηγείται κάθε θέμα που της ζητείται σε συλλογικό όργανο. Μετά από τα παραπάνω, συμφώνησαν να συζητηθεί το θέμα και οι όποιες παρατηρήσεις να γίνουν όταν έρθει ο προϋπολογισμός.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, κυρίως μεταξύ του κ. Χατζηδιάκου και του κ. Δράκου, με τον πρώτο να λέει ότι οι ίδιοι κατήρτισαν το Τ.Π. και τον δεύτερο να απαντάει ότι από τα 57 εκατ. ευρώ μόνο τα 17 εκατ. ευρώ είναι τα συνεχιζόμενα έργα.

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο