«Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιάς»: Πόσο φυσιολογικός άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται ο καρδιοπαθής;

Γράφει ο Καθηγητής Δ. Κρεμαστινός

Φυσιολογικός θεωρείται από πλευράς καρδιάς ο άνθρωπος όταν δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα και οι καρδιολογικές εξετάσεις του είναι φυσιολογικές.

Όμως όταν οι εξετάσεις παύσουν να είναι φυσιολογικές ή το χειρότερο όταν πάθει ένα έμφραγμα, θα εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του φυσιολογικό όπως και πριν ή πρέπει να κάνει ουσιαστική μεταβολή στον τρόπο ζωής του;

Είναι πράγματι αλήθεια ότι ένας άνθρωπος όταν μάθει από το γιατρό του ότι έχει ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα αισθάνεται ανασφαλής. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο συνήθως έρχεται εν αιθρία χωρίς κατά κανόνα ο άρρωστος να αισθάνεται οποιοδήποτε προειδοποιητικό σύμπτωμα.

Ακόμα και όταν μετά το έμφραγμα τα ειδικά καρδιολογικά tests  δεν καταγράφουν ανησυχητικά ευρήματα η αυτοπεποίθηση του αρρώστου κλονίζεται.

Όμως η αλήθεια ευτυχώς είναι διαφορετική. Ο ασθενής μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου εφ’ όσον συμμορφώνεται με τις οδηγίες του γιατρού του, μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του όπως και πριν. Στην πράξη αυτό αποδεικνύεται επώνυμα μέσα από τη ζωή 3 Αμερικανών Προέδρων που αντιμετώπισαν τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα και εξακολούθησαν τις δραστηριότητές τους.

Χαρακτηριστικά ο Αϊζενχάουερ, ο γνωστός νικητής στρατηγός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ το  1952, σε ηλικία 62 ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του και σε ηλικία 65 ετών, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου αιφνιδίως, την ώρα που έπαιζε γκολφ.
 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ


Τη δυσφορία, μάλιστα, που αισθάνθηκε στο στομάχι την ώρα εκείνη την απέδωσε στο χάμπουργκερ με ωμό κρεμμύδι που είχε φάει πριν από το παιχνίδι. Δυστυχώς, επρόκειτο για προεμφραγματική στηθάγχη, που εξελίχθηκε σε έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα σε λίγες ημέρες. Τότε δεν υπήρχε ούτε η θρομβόλυση, ούτε η αγγειοπλαστική, ούτε και τα stents που υπάρχουν σήμερα, οπότε το έμφραγμα θα είχε αποτραπεί. Τότε δεν υπήρχε ούτε η εγχείρηση bypass. Έτσι, το έμφραγμα ολοκληρώθηκε. Δύο μήνες αργότερα, ο Αϊζενχάουερ ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του και επανεξελέγη Πρόεδρος για δεύτερη τετραετία.

Σήμερα που υπάρχουν όλα αυτά τα θεραπευτικά μέσα ο εμφραγματίας σε τρεις το πολύ εβδομάδες επανέρχεται στη φυσιολογική ζωή.

Ο Τζόνσον ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος Κένεντι. Ο Τζόνσον ήταν βαρύς καπνιστής και το 1955, σε ηλικία 47 ετών, έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου αιφνιδίως, χωρίς προειδοποιητικά ενοχλήματα, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Το 1963, οκτώ χρόνια μετά το έμφραγμα, ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα στο αεροπλάνο που μετέφερε τη σορό του δολοφονηθέντος Προέδρου Κένεντι. Εν συνεχεία, εξελέγη για μια τετραετία Πρόεδρος των ΗΠΑ.
 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον


Το έμφραγμα δεν τον εμπόδισε να ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα, παρότι αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα όπως ο Πόλεμος του Βιετνάμ και οι εξεγέρσεις των νέγρων του Νότου. Από τη μελέτη του παραδείγματος του Πρόεδρου Τζόνσον αποδεικνύεται ότι ο εμφραγματίας μπορεί να ζήσει μια ζωή με όλες τις δραστηριότητες.

Η τρίτη περίπτωση αφορά τον Πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος για δύο τετραετίες υπηρέτησε το θεσμό του Προέδρου έχοντας στεφανιαία νόσο με προσβολή, δηλαδή με στενώσεις (βουλώματα) και των τριών στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς.
 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον


Μετά το πέρας της θητείας του, υποβλήθηκε σε εγχείρηση bypass, προκειμένου να αποφύγει ένα εξελισσόμενο έμφραγμα. Σε σύγκριση με τον Αϊζενχάουερ υπήρξε τυχερός, γιατί η εγχείρηση bypass είχε εισαχθεί στη θεραπεία του υποκείμενου εμφράγματος.

Τόσον η περίπτωση του Προέδρου Αϊζενχάουερ όσον και η περίπτωση του Προέδρου Κλίντον ανήκουν στις εξαιρέσεις του κανόνα γιατί και οι 2 είχαν προειδοποιητικά συμπτώματα πριν από το έμφραγμα.

Ο κανόνας θέλει το έμφραγμα να έρχεται απροειδοποίητα χωρίς εισαγωγικά συμπτώματα.

Περίτρανα λοιπόν αποδεικνύεται ότι με την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή ο ασθενής που πέρασε έμφραγμα ή που πάσχει από στεφανιαία νόσο μπορεί να διάγει μια φυσιολογική ζωή, με πλήρεις επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον τηρεί τα μέτρα πρόληψης και τη φαρμακευτική αγωγή που η Καρδιολογία συνιστά.