Πώς θα «κινηθεί»  ο τοπικός στίβος το 2020

Διαφορετικό θα είναι το 2020 στιβικά στα Δωδεκάνησα, επηρεαζόμενο από την απίστευτη ανάπτυξη του δρομικού κινήματος με τη διεξαγωγή αγώνα και στην Πάτμο, έχοντας την υποστήριξη της ΕΑΣ Δωδεκανήσου.

Το πιθανότερο είναι ο αγώνας αυτός να διεξαχθεί την Κυριακή, 17 Μαΐου, ως αποτέλεσμα περισσότερο της σημαντικής κίνησης στο νησί για να πάρει γενικότερα ο στίβος την πραγματική του θέση στη συνείδηση του εκεί φίλαθλου κόσμου. Ούτως ή άλλως με την παρουσία του τμήματος στίβου στον Ξάνθο, γίνεται προσπάθεια από τη δημοτική αρχή, ώστε να βρεθεί ο χώρος για τη δημιουργία ουσιαστικά ενός αθλητικού κέντρου με την κατασκευή και ταρτάν, περισσότερο χρήσιμου ως προπονητήριο.

Όλα τα παραπάνω είναι μια σημαντική εξέλιξη για τον κλασικό αθλητισμό στα Δωδεκάνησα που το 2020 θα έχει την τιμητική του. Εκτός από την Πάτμο, τόσο η Κως όσο και η Κάλυμνος έχουν τους δικούς τους αγώνες δρόμου με συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική, δείγμα του πόσο ο κόσμος έχει ανάγκη, όχι από πρωταθλητισμό, αλλά περισσότερο από την άσκηση στην καθημερινότητά του.

Στη Ρόδο, εκτός από τον διεθνή Μαραθώνιο και το Run Greece με τους παράλληλους αγώνες τους, το 2020 θα γίνει ο αγώνας ορεινού δρόμου στον Προφήτη Ηλία, πιθανώς σε νέες εξίσου ελκυστικές διαδρομές, ενώ θα ενταχθεί στο καλεντάρι και ο αγώνας δρόμου του Ανταίου απόστασης 10χλμ. στην Κρεμαστή.

Πού θα φιλοξενηθούν τα διασυλλογικά
Βάσει του σχεδιασμού, τα διασυλλογικά πρωταθλήματα πρόκειται να γίνουν τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Ρόδο όσον αφορά την κατηγορία Παίδων-Κορασίδων και Ανδρών-Γυναικών, με την Κω να φιλοξενεί αυτό των Παμπαίδων-Παγκορασίδων α’. Μένει λοιπόν να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες ούτως ώστε οι σύλλογοι να καταρτίσουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας τους και να παρουσιαστούν πανέτοιμοι.

Πάει για Λέρο η γενική συνέλευση της ΕΑΣ
Όσον αφορά τη γενική συνέλευση της ΕΑΣ Δωδεκανήσου και την εκδήλωση για την κοπή της πίτας, υπάρχει η σκέψη να γίνουν στη Λέρο το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου του 2020, παράλληλα μ’ έναν αγώνα ανωμάλου δρόμου στη μνήμη του Μίλτου Παπαντωνάκη, του προπονητή που έφυγε προσφάτως από τη ζωή. Όλα αυτά βεβαίως είναι στα σχέδια αλλά απομένει και η στήριξη από τον εκεί Δήμο, ώστε να γίνουν πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται πως η Κως είχε φιλοξενήσει τις παραπάνω εκδηλώσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια της ΕΑΣ να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και των υπόλοιπων νησιών μας για συμμετοχή σε αγώνες, παράλληλα με την προοπτική για συναντήσεις με τους φορείς και την προσπάθεια πραγματικής ανάπτυξης.