Το ανατολικό μέτωπο της πόλεως Ρόδου και οι αθλητικές διοργανώσεις

Το ανατολικό μέτωπο της πόλεως Ρόδου και οι αθλητικές διοργανώσεις

Το ανατολικό μέτωπο της πόλεως Ρόδου και οι αθλητικές διοργανώσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 328 ΦΟΡΕΣ

Με επιστολή της στη “Ροδιακή” η αθλήτρια του τριάθλου, Ελένη Καραγιάννη, αναλύει το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως η ανατολική πλευρά της πόλης και να συμβάλλει στην αθλητική ανάπτυξη.

Η επιστολή:
«Η ζωή σε μία πανέμορφη πόλη όπως η Ρόδος, συνυπάρχοντας σε ένα μείγμα πολιτισμών, τα ιστορικά κτήρια της οθωμανικής περιόδου, των Ενετών, τα κτήρια της Ιταλοκρατίας και της σύγχρονης εποχής. Σε ορισμένα σημεία της πόλης υπάρχουν προστατευμένοι παραδοσιακοί οικισμοί σε άλλα σημεία που αποτελούν την επέκταση της πόλης, αλλού υπάρχει ανάπτυξη και αλλού παραμέληση. Η παραμελημένη εικόνα δεν είναι ορατή μόνο από τους κατοίκους που ζουν κι εργάζονται στην πόλη.

Πολλές φορές η καθημερινότητα μάς εμποδίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα φθείρεται από την ακούσια συμπεριφορά όλων μας και πως η οικονομική δραστηριότητα η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας αποσπάει την προσοχή μας από την αποδοχή της άμορφης εικόνας που παρουσιάζει το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει τα ναυπηγεία, τα παλιά σφαγεία, τους αλευρόμυλους, το κτήριο του ΑΣΙΑΘΡ, την παλιά ΔΕΗ και το νέο κτίριο της ΔΕΗ (πλέον), τα παλιά βιομηχανικά κτήρια της ΚΑΪΡ, τη Νέα Μαρίνα, τα παλιά κτήρια της παλιάς Λαχαναγοράς, το κτίριο της Εφορίας, τα νέα εμπορικά κέντρα, τα κτήρια επιμόρφωσης και άλλα ερειπωμένα δημοτικά κτίρια, την παραλία Ζέφυρος όπου εκβάλλει και το ποτάμι του Ροδινιού, τη λαϊκή αγορά, τους χώρους των νεκροταφείων, τις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Καλλιπάτειρα, την περιφερειακή οδό, τον χώρο όπου προσωρινά έχουν εγκατασταθεί οι οικογένειες των Ρομά, τα διάφορα βιοτεχνικά κτήρια στη συνέχεια και διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες και ιταλικά μεταξουργεία.

Όλα αυτά αποτελούν ένα σύμπλεγμα κτιρίων νέων και παλιών που εικονίζουν την πραγματικότητα της πόλης εκτός της ιστορικής και τουριστικής πόλης της Ρόδου που όλοι θαυμάζουμε και αναδεικνύουμε στις τουριστικές εκθέσεις μας, στην προβολή του νησιού σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η ανατολική πλευρά της πόλης από την εποχή της Ιταλοκρατίας είχε δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τις βιομηχανικές ανάγκες της πόλης δεδομένου ότι η Ρόδος ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομικά. Οι ανάγκες της καθημερινής οικονομικής δραστηριότητας και της ζωής των πολιτών απαιτούν αναδιάταξη του χωροταξικού σχεδιασμού και επιλογής χώρων αναψυχής όχι μόνο για τους πολίτες της πόλης αλλά και για τους επισκέπτες, οι οποίοι εντοπίζουν το σημείο αυτό της πόλης όχι ως έναν Παράδεισο ξεκούρασης αλλά ως ένα μέρος για να προσπεράσουν, το μέσον για να μεταβείς από ένα σημείο της πόλης ή του νησιού σε άλλο. Άλλοτε πάλι η εικόνα αυτή είναι ορατή και από τη θάλασσα δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη θαλάσσια κίνηση και εξαιτίας της Νέας Μαρίνας όπου φιλοξενείται πλήθος οικονομικά εύρωστων τουριστών.

Η ανάγκη για την πολεοδομική και αισθητική αναβάθμιση του ανατολικού μετώπου είναι επιτακτική με την τεχνογνωσία των ειδικών πολεοδόμων μηχανικών κ.λπ. Η διατήρηση και αναστήλωση και επαναλειτουργία των ιστορικών μνημείων με την έννοια των πηγών για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης.

Ο χώρος της λαϊκής αγοράς θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο κτήριιο της Παλιάς ΔΕΗ προκειμένου να στεγάζονται και οι μικροπωλητές σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που να τους παρέχει τις βασικές υποδομές και ανάγκες. Η διαμόρφωση του παραλιακού ιστού της πόλης, ώστε να συμπεριληφθεί η ως χώρος αναψυχής συνδυαστικά με το αθλητικό κέντρο “Καλλιπάτειρα” για τη δημιουργία αθλητικών ακαδημιών τριάθλου και άλλων συνδυασμένων θαλασσίων αθλημάτων.

Ουσιαστικά το αθλητικό κέντρο “Καλλιπάτειρα” είναι αποκομμένο από την θάλασσα και απομακρυσμένο από την αίθουσα του ΑΣΙΑΘΡ. Δεν υπάρχει κάποια υπέργεια διάβαση από το αθλητικό κέντρο προς τη θάλασσα του Ζέφυρος και ουσιαστικά η περιφερειακή οδός αποκόπτει την επικοινωνία. Το ποτάμι του Ροδινιού εκβάλλει στην παραλία Ζέφυρος εκτός των άλλων και τα σκουπίδια από τη λαϊκή αγορά. Για την ανάπτυξη μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων επιβάλλεται και ο αντίστοιχος χωροταξικός σχεδιασμός και ανταλλαγή απόψεων από όλους τους φορείς.

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως π.χ. η διοργάνωση IRONMAN μπορούν να επιφέρουν έσοδα στην τοπική κοινωνία και να διαφημίσουν ως μεγάλο αθλητικό προορισμό το νησί της Ρόδου, (οράτε αντίστοιχες διοργανώσεις όπως το IRONMAN της Χαβάης, της Τουρκίας, το XTERRA της Μάλτας και πολλά άλλα).

Με εκτίμηση
Ελένη Ν. Καραγιάννη, Αθλήτρια Τριάθλου, Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου.»

Διαβάστε ακόμη

Σάββας Ορφανίδης: «Ο Φοίβος θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί!»

«Φωνές» της Ρόδου για τη διαιτησία στο Άργος

Μετάλλια για τα Δωδεκάνησα στο Πανελλήνιο σχολικό του στίβου

Γεμάτο πρόγραμμα στο τοπικό μπάσκετ

Οι διακρίσεις του ΑΣ Ρόδου Shotokan Karate στο Πανελλήνιο Κύπελλο Kanazawa Cup

Νέα μεγάλη βολή από τον Μάρκο Μέμα στη σφύρα!

«Κλείνει» ο Καρίκης

Διαγόρας: Ματς «κλειδί» για την παραμονή