Mε σταγονόμετρο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Mε σταγονόμετρο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Mε σταγονόμετρο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 527 ΦΟΡΕΣ

Δεν παρουσιάζουν αύξηση οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου από τις μεγάλες τουριστικές αγορές και κυρίως από τη Γερμανία σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πέρυσι.

Στην υστέρηση των κρατήσεων αλλά και τις προοπτικές της επόμενης τουριστικής σεζόν αναφέρθηκε μιλώντας στον “Sky Ρόδου” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος που βρέθηκε χθες στο νησί μας.

«Η Γερμανική αγορά είναι ακόμη σε ύπνωση. Δεν έχουμε ακόμη τις περσινές και προπερσινές επιδόσεις σε ότι αφορά τις προκρατήσεις. Ίσως η περίοδος των γιορτών να δώσει μια ώθηση. Αντιθέτως είναι η διαφορετική η κατάσταση σε ότι αφορά τις κρατήσεις από την Αγγλία. Εκεί υπάρχουν θετικά σημάδια. Έγινε μια καλή κίνηση σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σχετικά με τους λόγους που δεν παρουσιάζουν αύξηση οι κρατήσεις από τη Γερμανία ο κ. Τάσιος δήλωσε:
“Υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις σε ότι αφορά τους μεγάλους παίκτες που έχουν μείνει στον τομέα μετά την κατάρρευση του Thomas Cook. Προσπαθούν να βρουν το ρόλο τους και αυτά που μπορούν να πάρουν από το μερίδιο που κατείχε ο αρχαιότερος τουριστικός οργανισμός.

Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την Contor καθώς υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να την αγοράσουν. Υπάρχει εγρήγορση. Η Τουρκική ΑΝΕΧ ανατρέπει κάποια δεδομένα. Παίζει ρόλο και η κουλτούρα των Γερμανών που πάντα μετά από τέτοια μεγάλα γεγονότα φοβούνται. Θα παίξει ρόλο επίσης, ο ανταγωνισμός και η πληθώρα των τιμών».

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από τα Σκανδιναβικά κράτη ο κ. Γρηγόρης Τάσσιος τόνισε ότι εκεί είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Υπενθυμίζεται πως για το Σκανδιναβικό κομμάτι του Thomas Cook έχει βρεθεί ήδη επενδυτής.

«Για το Σκανδιναβικό κομμάτι του Thomas Cook έχει βρεθεί επενδυτής. Ωστόσο υπάρχει μια συγκράτηση από τους Σκανδιναβούς που θέλουν να είναι σίγουροι για το πακέτο των διακοπών τους και τις μετακινήσεις τους. Στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει επίσης ο επιθυμητός αριθμός κρατήσεων από τη συγκεκριμένη αγορά. Ελπίζω στις γιορτές να κλείσουν πακέτα διακοπών και να υπάρξει διαφοροποίηση.

Αν κάνουμε τις φετινές κρατήσεις για την επόμενη σεζόν θα είμαστε σε καλό σχετικά επίπεδο», ανέφερε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε πως το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο στο Βερολίνο.

Όλη αυτή η κατάσταση όμως, όπως είπε ο κ. Τάσιος, δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οι ξενοδόχοι να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.

«Κάθε συνάδελφος θα εξετάσει αν υπάρχει περιθώριο στην επιχείρησή του για να προβεί σε μειώσεις τιμών. Σε οποιαδήποτε κατηγορία ξενοδοχείου όμως δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον για καλύτερες τιμές. Όλο αυτό το θέμα της καλύτερης τιμής έχει κάνει τον κύκλο του και φάνηκε αυτό από την έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμη και την… Black Friday», είπε:

Δεν υπάρχει φως για τη στήριξη των επιχειρήσεων από την πτώχευση Thomas Cook.
Όσο για τα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook o κ. Τάσιος δήλωσε:

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ ώστε να μην μετρήσουν φορολογικά τα τιμολόγια που δεν έχουν εισπραχθεί για τη χρήση του 2019. Επίσης περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον ΦΠΑ που δεν εισπράξαμε. Υπάρχει μια διαδρομή. Αν αυτή δεν γίνει κατανοητή από το ΥΠΟΙΚ. θα πάμε στα δικαστήρια.

Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για να κερδηθούν οι υποθέσεις νομικά. Η λογική της κυβέρνησης δεν βοηθά στο θέμα αυτό. Νομικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πτώχευσης στο Γερμανικό κομμάτι του Thomas Cook θα έχουμε μια απόφαση για να μας βοηθήσει. Δεν κρύβω την απογοήτευση μου γιατί κάποια πράγματα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει».

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο μπορεί η ένταση με τη γειτονική χώρα Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό ο κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε:

«Το γεωπολιτικό θέμα παίζει το ρόλο του και στον τουρισμό. Οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν και πολιτική διάσταση. Θα σας δώσω άλλο παράδειγμα που αφορά τον τουριστικό οργανισμό ΑΝΕΧ που έχει κάνει “απόβαση” στη Γερμανία. Αυτό φέρνει ανατροπή στην συγκεκριμένη τουριστική αγορά. Θα παίξει ρόλο για το επόμενο καλοκαίρι πώς θα είναι η κατάσταση στη χώρα μας».

Με προσοχή το μεταναστευτικό!
Όσο για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε:
«Πρέπει να προσέξουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ιδιαίτερα εμείς οι ξενοδόχοι να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα των προκλήσεων για τη φιλοξενία παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Μέχρι τώρα το θέμα αντιμετωπίζεται ορθολογικά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα και όλοι αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Να μην ξεχνάμε πως η Κως έχει θέμα με τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου. Είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα αυτό. Πρέπει όλοι, φορείς κόμματα και κοινωνικοί εταίροι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν καλύτερα».

Η συνάντηση με την ΕΞΡ
Θέματα φλέγοντα συζητήθηκαν σε συνάντηση του κ. Τάσιου με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Το κλείσιμο της σεζόν και οι προοπτικές για τη νέα είναι ορισμένα από αυτά. Επίσης η προετοιμασία για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς η τοπική λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ξενοδόχοι σαν τον Β. Καμπουράκη είναι σοφοί και μας διδάσκουν
Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος όμως αναφέρθηκε και στην απώλεια του Βασίλη Καμπουράκη λέγοντας τα ακόλουθα: «Να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Αντώνη Καμπουράκη για την απώλεια του πατέρα του Βασίλη. Τον είχαμε βραβεύσει ως ΠΟΞ για την παρουσία του στον χώρο του τουρισμού. Ήταν από τους παλαιούς ξενοδόχους που πήγαν τη χώρα πολλά βήματα μπροστά. Η απώλεια είναι μεγάλη. Ξενοδόχοι σαν τον Βασίλη Καμπουράκη είναι σοφοί και μας διδάσκουν».

Διαβάστε ακόμη

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας

Έως και 20.000 Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά αυτή την εβδομάδα

Jobmatch: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Τουρισμό

Επανασυστήνεται η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού

Στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ξενοδοχειακές επενδύσεις η Ελλάδα το 2023