Ελεύθερος κατηγορούμενος για διευκόλυνση παράνομης εξόδου

Ελεύθερος με όρους, αφήνεται με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 69χρονος Έλληνας γεννημένος στην Αίγυπτο, που κατηγορείται για διευκόλυνση παράνομης εξόδου από τη χώρα τριών ενηλίκων και ενός ανηλίκου, αλλοδαπών Ιρακινής καταγωγής.

Στην ίδια υπόθεση επίσης κατηγορείται και 50χρονος Πολωνός.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στις 4 Οκτωβρίου 2014 από αστυνομικούς του Τμήματος Αερολιμένα Κω, καθώς εκεί εντοπίστηκαν οι τέσσερις Ιρακινοί να επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα στο εξωτερικό.

Τον Απρίλιο του 2019 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και παρά το γεγονός ότι ουδείς από τους κατηγορούμενους εμφανίστηκε ενώπιόν του, το δικαστήριο δίκασε ωσεί παρόντες και έκρινε ένοχους τον 69χρονο Έλληνα και τον 50χρονο Πολωνό για την κατηγορία της διευκόλυνσης και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στον καθένα, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ με τριετή αναστολή στον καθέναν από τους τρεις ενήλικες Ιρακινούς, για τις κατηγορίες της χρήστης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και της απόπειρας παράνομης εξόδου.

Καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε η καταδικαστική απόφαση, ο 69χρονος προσέφυγε στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων και με αίτηση που κατέθεσε ζητούσε να αφεθεί ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο χθες έκανε δεκτό το αίτημα, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 69χρονου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις Ιρακινοί ηλικίας 54, 35 και 29 ετών αντίστοιχα, μετέβησαν στις 4 Οκτωβρίου 2014 στο αεροδρόμιο της Κω προκειμένου από εκεί να ταξιδέψουν με κάποια πτήση στο εξωτερικό. Για αυτό τους το ταξίδι, οι αλλοδαποί πήραν από τον 69χρονο Έλληνα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Πολωνικών Αρχών, τα οποία φέρεται να του τα είχε προμηθεύσει ο 50χρονος Πολωνός.