Δρομολογούνται λύσεις για τα προβλήματα της Χάλκης

Στα σχέδια της νέας Δημοτικής Αρχής για την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί της Χάλκης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο νέος Δήμαρχος κ. Άγγελος Φραγκάκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Καταρχάς, σχετικά με τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με τον Γ.Γ., κ. Γραφάκο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων για το νησί της Χάλκης, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι υπάρχει μία δυσκολία σχετικά με εναπόθεσή τους αφού δεν υπάρχει κάποια αδειοδοτημένη υποδοχή, ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ, οπότε είναι υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουν στη Ρόδο. Υπάρχει μία συμφωνία με τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου και εβδομαδιαίως με press containers μεταφέρονται στο λιμάνι της Ρόδου και μετά με φορτηγό στη Νότια Ρόδο.

Με τον κ. Γραφάκο συζήτησαν πώς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα απορρίμματά τους αφού πρόκειται για έναν μικρό οικισμό και ως νέα Δημοτική Αρχή θέλουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Έτσι, κατά τη συνάντηση, συζήτησαν τις εγκυκλίους και τη νομοθεσία ώστε να μπορέσουν, σιγά-σιγά, να το υλοποιήσουν.

Για τη δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού στο νησί, ο κ. Φραγκάκης είπε ότι είχε μία συνάντηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και εξήγησε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει ξεκινήσει πριν από 21 χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορούν να κάνουν κάποια βήματα ώστε να μπει στη διαδικασία της δημοπράτησης και της ολοκλήρωσής του.

Οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από προηγούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ενώ ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έχει δείξει ότι είναι θετικός σ’ αυτό.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, δεν παρέλειψε να πει ότι το νησί τουριστικά πάει πολύ καλά αφού έχουν γίνει πάρα πολύ καλές προσπάθειες και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και από τους ιδιώτες, το νησί έχει πάρει πλέον το δρόμο του και αυτό στο οποίο εστιάζει η νέα Δημοτική Αρχή είναι η βελτίωση των υποδομών.