Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σορωνής

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σορωνής

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σορωνής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 703 ΦΟΡΕΣ

«Κραυγή αγωνίας» ότι ο κόσμος θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις ελιές, βγάζει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σορωνής κ. Μανόλης Ρεουλάς ο οποίος, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παλμός», εξηγεί ποιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί φέτος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως δήλωσε, λοιπόν, ο κ. Ρεουλάς στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα με Χαμόγελο», ενώ η φετινή χρονιά είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών!

Και εξήγησε: Από τη μια έχουν τον δάκο που έχει διαλύσει όλες τις ελιές, από την άλλη είναι οι κακές τιμές που επικρατούν πανελλαδικά και το τελευταίο είναι ότι δεν μπορεί ο ελαιοπαραγωγός να βγάλει το λάδι του στην ώρα του. «Δηλαδή, φορτώνει τις ελιές στο φορτηγό, κάνει το γύρο του νησιού και καταλήγει πάλι…στο σπίτι του!», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πυρηνελαιουργείο, όπως είπε, απ’ ό,τι γνωρίζει, αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται περί τους 70 τόνους το 24ωρο και μ’ αυτές τις συνθήκες ο πυρήνας που παράγεται δεν θα επεξεργαστεί ούτε…μέχρι το Πάσχα αφού 70 τόνους τους παράγουν δύο ελαιοτριβεία σε δύο οκτάωρα!

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, πρέπει να βρεθεί μία λύση, δηλαδή να βρεθεί ένας χώρος, να βάλουν πλάτη ο Δήμος και η Περιφέρεια, να φυλάσσονται τα απόβλητα μέχρι να επεξεργαστούν από το πυρηνελαιουργείο.

Όσον αφορά το τελευταίο, είπε ό,τι τόσα χρόνια εξυπηρετούσε τον κόσμο του νησιού και τώρα δεν γνωρίζει τι συνέβη. Υπήρχαν και άλλες χρονιές που υπήρχε τέτοια παραγωγή, και μεγαλύτερες, και το νησί εξυπηρετούνταν, τόνισε ο κ. Ρεουλάς. Η ουσία, πάντως, κατά τον ίδιο, είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται άσχημα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να μην έχει κανένας την όρεξη ούτε το κουράγιο να καλλιεργήσει πλέον τις ελιές γιατί δεν θα μπορεί να βγάλει το λάδι έτσι όπως πάμε και τυραννιέται άδικα.

Σχετικά με την τιμή του λαδιού, είπε ότι οι τιμές θα πέσουν, λόγω και της τιμής πανελλαδικά. Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται γύρω στα 2,5 ευρώ, δηλαδή ο παραγωγός θα μπαίνει και μέσα και έρχεται τώρα και αυτό που δεν μπορεί να βγάλει τις ελιές του.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεουλά, υπάρχουν ακόμη μεγάλες ποσότητες στο νησί που δεν έχουν ελαιοποιηθεί ενώ αμφισβητεί ότι λάδι από κάποιες περιοχές μπορεί να θεωρείται ακατάλληλο αφού δεν υπάρχει ούτε βεβαίωση από Χημείο και πιστεύει ότι αυτό γίνεται μόνο για καταναλωτικούς σκοπούς.

Εφιστά την προσοχή πάντως ότι, αν δεν ελαιοποιηθεί σύντομα ο καρπός, τότε θα υπάρχει πρόβλημα αφού σήμερα η ελιά καλλιεργείται, κάτι που έχει κόστος αφού δεν είναι ένα προϊόν που παράγεται χωρίς κόπο.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ακόμα πολύ κόσμο που περιμένει και, όπως είπε, αν δεν βρεθεί χώρος άμεσα-κάτι που έπρεπε να είχε γίνει…χθες-που να πάνε τα βυτία να αδειάσουν τον παραγόμενο ελαιοπυρήνα εκεί έτσι ώστε να υλοποιήσουν τις ελιές, θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι πληροφορίες που έχει μάλιστα είναι ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Καταργείται το Μεταφορικό Ισοδύναμο που ισχύει για τα νησιά;

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η «Ημερίδα Ενημέρωσης και το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας» στο Νότιο Αιγαίο

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου