Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Ρόδου σε προγράμματα ERASMUS+

Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Ρόδου σε προγράμματα ERASMUS+

Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Ρόδου σε προγράμματα ERASMUS+

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1074 ΦΟΡΕΣ

Το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, συνεχίζοντας μια “παράδοση” αρκετών ετών συμμετέχει και φέτος σε δύο προγράμματα πολυμερούς Σχολικής Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Erasmus+, διετούς διάρκειας.

Στο πρώτο, με τίτλο “Theatre around and inside us” (Το Θέατρο γύρω και μέσα μας), το σχολείο συμμετέχει ως συντονιστής και συνεργάζεται με τρία ακόμη σχολεία από ισάριθμες Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία). Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργοποίηση της δημιουργικότητας και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Στοχεύει στο να μετατρέψει τους συμμετέχοντες από παθητικούς παρατηρητές των προβλημάτων σε ενεργά υποκείμενα, που έχουν άποψη, την εκφράζουν και συμμετέχουν συνειδητά στην επίλυση των προβλημάτων της μικρότερης ή ευρύτερης ομάδας στην οποία ανήκουν. Χρησιμοποιώντας τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, θα διερευνήσουμε φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητάς μας, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, το bullying, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διαφορετικότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Ρόδο, στο τέλος Οκτωβρίου, η πρώτη συνάντηση εργασίας της σύμπραξης. Κατά τη διάρκεια της, καθηγητές από τις συμμετέχουσες χώρες επιμορφώθηκαν, θεωρητικά αλλά κυρίως βιωματικά, από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας, στις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, βασικών εργαλείων που θα αξιοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, στη Σεβίλλη της Ισπανίας και από το σχολείο μας θα συμμετάσχουν πέντε μαθητές και δύο καθηγητές.

Στο δεύτερο πρόγραμμα, που έχει τίτλο “The Well-being of the students in and out of the school” (Η ευεξία των μαθητών μέσα κι έξω από το σχολείο), το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου συμμετέχει ως εταίρος και συνεργάζεται με τέσσερα ακόμη σχολεία από ισάριθμες Ευρωπαϊκές χώρες (Φινλανδία, που συντονίζει τη σύμπραξη, Πορτογαλία, Πολωνία και Γερμανία).

Το πρόγραμμα στοχεύει μεταξύ άλλων στην καλλιέργεια και την επίτευξη της ευεξίας των μαθητών σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς τους, μέσω της τέχνης, του αθλητισμού, των σωστών διατροφικών συνηθειών, των υγιών στάσεων και συμπεριφορών και της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Αφορά επίσης, στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Klodzko της Πολωνίας, στις εγκαταστάσεις του Szkola Podstawowa im. St. Mikolajczyka w Jaszkowej Dolnej, η πρώτη συνάντηση εργασίας της σύμπραξης από τις 25 έως τις 29 Νοεμβρίου 2019, στην οποία το 7ο Γυμνάσιο εκπροσωπήθηκε από πέντε μαθητές και τρεις καθηγητές.

Στη συνάντηση αυτή, οι μαθητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες παρουσίασαν παραδοσιακές συνταγές του τόπου καταγωγής τους, τις οποίες είχαν την ευκαιρία να προετοιμάσουν και να προσφέρουν στους συνομηλίκους τους σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής που διοργανώθηκαν γι’ αυτό το σκοπό. Με αυτόν τον εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο, γνωρίστηκαν καλύτερα με παιδιά της ηλικίας τους από άλλες χώρες, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και ήρθαν σε επαφή με τις γαστρονομικές συνήθειες των άλλων και με την κουλτούρα τους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, μαθητές και καθηγητές γνώρισαν καλύτερα την ιστορία και τις παραδόσεις της Πολωνίας με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως το κάστρο του Klodzko, το χρυσωρυχείο στο Zloty Stok, τη χαρτοποιία στο Duszniki (μια από τις τελευταίες της Ευρώπης), και τέλος την πόλη Βρότσλαβ και το χριστουγεννιάτικο παζάρι της.

Με χαρά περιμένουμε την επόμενη συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Loule της Πορτογαλίας, το Μάρτιο του 2020, και θα έχει ως θέμα τον αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στη σωματική ευεξία.

Ο διευθυντής: Σπύρος Παπασιδέρης.
Η παιδαγωγική ομάδα: Αναστασία Νιωτάκη, Μέλπα Μαυριδή, Δημήτρης Μαριεττάκης, Μαρία Καζακίδου.

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ