Ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Αρμενίων Χαμασκαϊν, των Κυπρίων Ρόδου, των Μικρασιατών και των Ποντίων Ρόδου «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ», τιμώντας την παγκόσμια ημέρα μνήμης των γενοκτονιών, πραγματοποιούν:


1) Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 6:00 μ.μ., στην αίθουσα του Νεστορίδειου Μελάθρου, εσπερίδα με θέμα «Γενοκτονίες - Νεώτερες Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην περιοχή μας». Ομιλητές θα είναι α) ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και 2) ο εκδότης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης.


2) Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 9:45 π.μ., στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Τουρκικής βαρβαρότητας, με ομιλία από τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο.


3) Την Κυριακή το απόγευμα, στις 7:00 μ.μ., στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας, ο Λεωνίδας της Κερύνειας». Επιμέλεια Σάββα Καλεντερίδη και παρουσίαση από τη φιλόλογο Δρα λογοτεχνίας, Βουτσά Στέλλα.


Μελανά σημεία της παγκόσμιας ιστορίας, τα οποία θα πρέπει να θυμόμαστε για να μην επαναληφθούν.
Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι: Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία, Αυστρία, Βολιβία, Τσεχία, Συρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βραζιλία, Βουλγαρία, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Παραγουάη και Πορτογαλία.


Τη Γενοκτονία, των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκονία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία (από τη Μεγάλη Βρετανία) και δύο Πολιτείες της Αυστραλίας (Νέα Νότια Ουαλία και Νότια Αυστραλία).


Δυστυχώς, ενώ δεν έχουμε τίποτε με τον γειτονικό Τουρκικό λαό, ο οποίος επίσης υποφέρει από την αυταρχική διακυβέρνηση της χώρας, αυτό όμως αφορά τους ίδιους, η συμπεριφορά και οι δηλώσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, θυμίζουν νοσταλγούς της συμπεριφοράς της εποχής των γενοκτονιών. Ευχόμαστε να αφυπνιστούν τόσο οι ίδιοι, όσο και η Διεθνής Κοινότητα για το καλό των λαών της περιοχής.


Η ιστορία διδάσκει ότι η τύχη όλων των ηγετών και των χωρών τους, που είχαν παρόμοιες συμπεριφορές είναι κοινή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουν στα άκρα, γιατί πρώτοι αυτοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Διαβάστε ακόμη

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!