Το ΜέΡΑ 25 θα καταθέτει συνεχώς τροπολογίες για τον μειωμένο Φ.Π.Α.

Το ΜέΡΑ 25, όποτε δίνεται η ευκαιρία με την κατάθεση νομοσχεδίων τα οποία αφορούν το υπουργείο Οικονομικων θα επανέρχεται και θα καταθέτει συνεχώς την τροπολογία για το δίκαιο αίτημα των νησιωτών, να επανέλθουν δηλαδή οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιφερειακής συντονιστικής επιτροπής, Θανάσης Μπαράκας


Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό της τροπολογίας, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει απαράδεκτο το ότι κατατέθηκε από την κυβέρνηση την τελευταία στιγμή άλλη τροπολογία για τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων στους αθλητές, η οποία υπερψηφίστηκε. 


«Δυστυχώς, το άρθρο 101 δεν ψηφίστηκε από την κυβερνητική παράταξη που μιλούσε για λήψη μέτρων για τη νησιωτικότητα και ακολούθησε το φορολογικό νομοσχέδιο που υπήρχαν μέτρα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ για το 2020 και για εισοδήματα του 2019. Το ΜέΡΑ 25 αφουγκραζόμενο την ανησυχία των φορέων και την αυτοδιοίκηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά κατέθεσε σχετική τροπολογία.


Έγινε έκκληση από τη συντονιστική επιτροπή της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων προς τους βουλευτές και επίσης στάλθηκε σε όλους το αίτημα να στηρίξουν την τροπολογία. Το ίδιο έγινε και μέσα στη βουλή, καθώς και σε νησιώτες βουλευτές που εκλέγονται στην ηπειρωτικη χώρα. Δυστυχώς, η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και το χειρότερο ήταν ότι δεν το αιτιολόγησαν γιατί δε συμπεριελήφθη η τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο.


 Περίπου 7 ώρες πριν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου εισήχθη στη βουλή μια τροπολογία από την κυβέρνηση για τα συμβόλαια των επαγγελματιών αθλητών στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ στα οποία η φορολόγηση ήταν στο 45% και η οποία πήγε στο 22%.


Η τροπολογία εξυπηρετεί συγκεκριμένη ολιγαρχία. Αν δούμε τα μπάτζετ τους αγγίζουν περίπου τα 480 εκατ. ευρώ γι’ αυτό υπολογίζουμε ότι το κέρδος που θα έχουν από τη μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια και στις μετεγγραφές πλησιάζουν το κόστος της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο κ. Μπαράκας.
Όπως πρόσθεσε δυστυχώς δεν υπήρχε αντίδραση και κουβέντα από τους Δωδεκανήσιους βουλευτές. «Το θεωρούμε απαράδεκτο γιατί ήρθε αυτή η κατάπτυστη τροπολογία που έγινε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένη τάξη. Εμείς ως ΜέΡΑ 25, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία και έρχονται νομοσχέδια που αφορούν το υπουργείο Οικονομικων θα επανερχόμαστε και θα καταθέτουμε συνεχώς την τροπολογία γι’ αυτό το δίκαιο αίτημα των νησιωτών» είπε επίσης και πρόσθεσε ότι δεν ηταν όμως μόνο η τροπολογία για τους μειωμένους συντελεστές, καθώς οι νησιώτες επιβαρύνθηκαν και με την προκαταβολή φόρου 100%. 


«Και γι΄αυτό το θέμα καταθέσαμε τροπολογία, η οποία δεν έγινε δεκτή. Επίσης, ως ΜέΡΑ 25 καταθέσαμε και μία άλλη πρόταση, ώστε να έχει έξτρα έσοδα το κράτος μας και έχει να κάνει με τη δραστηριότητα των ιστοσελίδων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι κάτι που το κάνουν άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία κ.α. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή. 


Το τρίτο χτύπημα ήταν σχετικά με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Πολλά μικρά νησιά μας ωρίμασαν, έργα τα ενέταξαν στο πρόγραμμα και δυστυχως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι αυτό το πρόγραμμα λήγει. Οι δράσεις που έχουν ενταχθεί αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ. Εμείς θα καταθέσουμε και σχετικη επερώτηση στη βουλή και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί ο σχεδιασμός των μικρών δήμων πέφτει στο κενό και πρέπει να αναμένουν τα επόμενα χρόνια για ένα νέο πρόγραμμα. Μάλιστα, πολλά από τα έργα που ήθελαν οι δήμοι να κάνουν αφορούσαν αθλητικές υποδομές», κατέληξε ο κ. Μπαράκας.