Μάνος Κόνσολας: «Εθνική Στρατηγική από την αρχή»

Μάνος Κόνσολας: «Εθνική Στρατηγική από την αρχή»

Μάνος Κόνσολας: «Εθνική Στρατηγική από την αρχή»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 224 ΦΟΡΕΣ

Άρθρο του υφυπουργού
Μάνου Κόνσολα*

Η χώρα αντιμετωπίζει μια ξεκάθαρη απειλή απέναντι στην εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η απειλή αυτή προέρχεται από την Τουρκία, η οποία είναι σαφές, πλέον, ότι έχει υιοθετήσει μια στρατηγική διαρκούς κλιμάκωσης των προκλήσεων αλλά και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Η στρατηγική αυτή είναι δεδομένο ότι θα κορυφωθεί με τη δημιουργία τετελεσμένων, κάτι που προοιωνίζει η συμφωνία της Τουρκίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, του Λίβυου πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ.


Το επόμενο βήμα, για όποιους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα είναι να προχωρήσει η Τουρκία σε έρευνες υδρογοναναθράκων νότια της Κρήτης, βασιζόμενη στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Αυτό θα αποτελεί κίνηση δημιουργίας τετελεσμένων που θα επεκταθεί στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου.


Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν αρκεί από μόνη της, άλλωστε η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο πολλές φορές, χωρίς συνέπειες. Πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να έρθει να υπερασπιστεί τα σύνορά μας ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τώρα είναι η ώρα της εθνικής ενότητας, τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε, από την αρχή, μια εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει:


1ον: Ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, με έμφαση στην ποιότητα και στην τεχνολογία. Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει, με νέους όρους, τη δική της αμυντική βιομηχανία με τεχνολογίες αιχμής.

2ον: Σαφής δήλωση προς το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι – σε περίπτωση που παραβιαστούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα – η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά. Ορθά, ο Πρωθυπουργός διεθνοποιεί το ζήτημα.


3ον: Αξιοποίηση της παρουσίας μας, ως χώρας-μέλους της Ε.Ε., και ενεργοποίηση ενός ελληνογαλλικού άξονα συνεργασίας που θα θέσει το ζήτημα άμεσων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

4ον: Αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό από τη στιγμή που η Τουρκία την εφαρμόζει a la carte όταν δεν λειτουργεί εκβιαστικά. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η Ε.Ε., πλέον, θα κληθεί να αναθεωρήσει τη μεταναστευτική της πολιτική, από τη στιγμή που η χώρα μας δεν θα αποδεχθεί το ρόλο της αποθήκης ανθρώπων.

5ον: Ενεργητική εξωτερική πολιτική. Η αναγνώριση της κυβέρνησης της Λιβύης από την Ελλάδα δεν είναι γραμμένη πάνω σε πέτρα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και η απέλαση του Λίβυου πρέσβη είναι ένα πρώτο μήνυμα.

6ον: Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις ενεργειακής συνεργασίας. Η σχέση αυτή πρέπει να μετεξελιχθεί σε στρατηγική και αμυντική συνεργασία.

7ον: Εγκατάλειψη του μύθου «για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Η ίδια η Τουρκία δεν θέλει και δεν μπορεί να γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις, επειδή δεν είναι δημοκρατία δυτικού τύπου.

8ον: Τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοανατολικά της Κρήτης, που διεκδικεί η Τουρκία μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, θα πρέπει να δοθούν, με ταχύτατες διαδικασίες, σε αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες. Άμεσα.

* Το άρθρο του κ. Κόνσολα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή