Τηλέμαχος Καμπούρης: «Τα οικονομικά του δήμου είναι μια τεράστια γκρίζα ζώνη»

Έτοιμος για την κατάθεση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο είναι ο προϋπολογισμός της νέας δημοτικής αρχής για το 2020 που ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων Τηλέμαχο Καμπούρη να τον χαρακτηρίζει ως  εργαλείο για την τοποθέτηση των βάσεων που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των σχεδίων της δημοτικής αρχής.

 Μάλιστα, όπως είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, για να υλοποιηθεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει ο μηχανισμός του δήμου να λειτουργεί, λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να στρώσουμε την καθημερινότητα του μηχανισμού και σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε από τη στιγμή που αναλάβαμε».

Ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε αναλυτικά στη φιλοσοφία του προϋπολογισμού και στάθηκε στην οικονομική αποκέντρωση που αποφάσισε η δημοτική αρχή υπογραμμίζοντας τα εξής: «Στόχος μας είναι τα… όπλα που έχει το κέντρο για να λειτουργεί να τα έχει και κάθε γωνιά του νησιού. Γι’ αυτό κάνουμε μία μεγάλη τομή και δομούμε τον προϋπολογισμό σε μία ομοσπονδιακή μορφή.

Κάθε ενότητα θα έχει στη διάθεσή της τις προμήθειες που χρειάζεται, τις συμβάσεις της, θα υπάρχουν επιτροπές παραλαβής που θα παραλαμβάνουν το έργο, θα έχουν τα οικοδομικά υλικά τους, την άσφαλτό τους, τα αδρανή υλικά. Δηλαδή πρόκειται για μία ουσιαστική οικονομική αποκέντρωση. Και το τεχνικό πρόγραμμα έχει φτιαχτεί στο ίδιο μοτίβο και κάθε ενότητα γνωρίζει ακριβώς τα έργα που έχουμε σχεδιάσει γι΄αυτήν. Σε αυτό τον προϋπολογισμό αυξήσαμε τις επιχορηγήσεις  στα νομικά μας πρόσωπα, θέλοντας να στηρίξουμε τους δημοτικούς βραχίονες».

“Αγκάθι” οι ανείσπρακτες οφειλές
Όπως είπε ένα μεγάλο “αγκάθι” του προϋπολογισμού είναι οι ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αυτά προστίθενται τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα με αποτέλεσμα να βλέπουμε έναν προϋπολογισμό με σύνολο 200 εκατομμύρια ευρώ αλλά αυτά, όπως είπε, δεν... περνούν από τα ταμεία. «Αν αφαιρεθούν οι οφειλές των ανείσπρακτων, πάμε στα 130 εκατ. ευρώ», όπως τόνισε ο κ. Καμπούρης.

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2020, που ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια, με “αγκάθι” τις ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια

Επί του θέματος δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής: «Από τα τελευταία στοιχεία των τελευταίων ετών φαίνεται ότι ο κύκλος στα έσοδα είναι της τάξης των 100-110 εκατομ. Ευρώ. εμείς θέλουμε να εκτελείται το τεχνικό πρόγραμμα στο μέγιστο δυνατό και να απορροφούμε τους πόρους που είναι εγγεγραμμένοι γι’ αυτό το σκοπό. Να εκτελούμε προμήθειες και υπηρεσίες και να υλοποιούμε δράσεις και ενέργειες για το δήμο.

Από τα 100 εκατομμύρια το ένα τρίτο αφορά δαπάνες προσωπικού, το ένα τρίτο αφορά δαπάνες προσωπικού, το ένα πέμπτο αφορά επιχορηγήσεις νομικών προσώπων και προνοιακά επιδόματα και το ένα πέμπτο ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή συντηρήσεις, αναλώσιμα κ.λπ. Μας μένουν δηλαδή 25 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς».

Αναφερόμενος αναλυτικά στις ανείσπρακτες οφειλές έκανε γνωστό ότι αυτές αφορούν οφειλές που προέρχονται από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους λέγοντας ότι συμβαίνει το εξής παράδοξο: πρόκειται για δεκάδες εκατομμύρια τα οποία σύμφωνα με το νόμο δεν θα έπρεπε να είναι τόσα είτε γιατί έχουν παραγραφεί είτε γιατί εμφανίζεται το φαινόμενο με τη συνένωση των δήμων ο πρώην δήμος που έγινε ένας να χρωστά στον... εαυτό του.

«Εμείς λοιπόν θα μπούμε σε μία διαδικασία να δούμε τι έχει παραγραφεί και τι είναι αυτό που δεν περιγράφεται σε αυτή τη λίστα. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζεται ένα τόσο μεγάλο βεβαιωμένο ποσό. Από εκεί και πέρα όλα θα διορθωθούν με προσοχή και με την τήρηση της νομιμότητας» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ενώ στην ερώτηση αν υπάρχουν χρέη ιδιωτών μέσα στα ανείσπρακτα και πώς σκοπεύει η δημοτική αρχή να τα εισπράξει, απάντησε:

«Έχουμε πλάνο και εργαζόμαστε πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να κάνουμε διαχείριση μίας κατάστασης που κληρονομήσαμε από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια τώρα.  Έχουμε βγάλει ανακοινώσεις για τις ρυθμίσεις, αλλά δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι κάποιοι μεγάλοι οφειλέτες έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τις υποθέσεις τους και θέλουν να πληρώσουν. Οι οφειλές αφορούν τέλη παρεπιδημούντων, ενοίκια κ.λπ.».

Στην έκτακτη οικονομική επιτροπή
Παράλληλα ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής λέγοντας ότι η προσοχή της δημοτικής αρχής είναι στραμμένη στην αποκατάσταση των καταστροφών που έγιναν. Μάλιστα όπως είπε, στην έκτακτη οικονομική επιτροπή που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ανατέθηκαν: τη βατότητα της αγροτικής οδοποΐιας και η διαχείριση της κρίσης τη μέρα της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο όσον αφορά τη βατότητα των δρόμων έγινε ανάθεση προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. «Είναι θέμα που τώρα καίει όλους τους αγρότες. Εμείς όμως δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλάι τους και θα ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματά τους» πρόσθεσε.

«Τα οικονομικά του δήμου είναι μία τεράστια γκρίζα ζώνη»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε και στις οικονομικές υπηρεσίες λέγοντας ότι πριν αναλάβει διάβαζε διθυραμβικά σχόλια και μάλιστα αυτές οι ανακοινώσεις, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν ως αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ειδικά τις τελευταίες μέρες είχε πέσει όλο το βάρος στα χρήματα που υπήρχαν στα ταμεία του δήμου. Δεν αμφισβητώ ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία. Αυτή τη στιγμή όμως ανακαλύπτω προσωρινά απενεργοποιημένες... βόμβες.  Τα οικονομικά του δήμου αυτή τη στιγμή είναι μία τεράστια γκρίζα ζώνη. Το οικονομικό πεδίο είναι... ναρκοθετημένο. Δε μας μίλησε ποτέ κανείς για το πόσα χρήματα μάς οφείλονται αλλά και για το πόσα χρήματα χρωστάμε.

Κάθε μέρα γίνομαι αποδέκτης μίας καινούριας υπόθεσης, και αυτό που βλέπω κάθε μέρα είναι ότι υπάρχουν πολλές τελεσίδικες αποφάσεις ακόμα και πριν από το 2013 οι οποίες στην ερώτησή μου γιατί δεν εξοφληθήκατε από τους προηγούμενους η απάντηση είναι γιατί δε βρίσκαμε άκρη και γιατί δεν έφταναν ποτέ τα χαρτιά στο ταμείο. Το γιατί θα το πούμε εν ευθέτω χρόνω» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτό που εγώ θέλω να πω είναι ότι το έργο της δημοτικής αρχής στο οικονομικό κομμάτι είναι να λυτρώσουμε τους πολίτες από τα δεσμά του παρελθόντος. Από εκεί και πέρα τα χρέη μεταφέρονταν από δημοτική αρχή σε δημοτική αρχή με τρόπο ανεύθυνο. Το μόνο που μπορών εγώ να εγγυηθώ είναι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό εγώ και η υπηρεσία μου για να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι του παρελθόντος»

Στην ερώτηση με την υπαιτιότητα τίνος δεν έφταναν τα χαρτιά στο ταμείο και αν αυτό σχετίζεται με τις αλλαγές που έγιναν στις οικονομικές υπηρεσίες ο κ. Καμπούρης απάντησε ότι είναι πολλές οι υπηρεσίες που εμπλέκονται για να φτάσει ένα χαρτί στο ταμείο. «Για εμένα το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή το ότι δεν έφτανε το χαρτί στο ταμείο. Το γιατί, το ψάχνω, έχω φτάσει σε ένα επιθυμητό επίπεδο γνώσης, αλλά θα το εξακριβώσω με την πάροδο του χρόνου» είπε.

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τα αποθεματικά του δήμου και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, είπε ότι έχει γίνει το άνοιγμα του λογαριασμού, όμως δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί. Πάντως, όπως είπε, σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να υλοποιήσει αυτό που επιτάσσεται από το κεντρικό κράτος, καθώς αυτή ήταν και η βούλησή της.