Απαιτούνται λύσεις για τον τουρισμό και τα προβλήματα των ξενοδοχείων

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ξενοδόχων του νησιού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ η αναβληθείσα γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο αλλά και το τουριστικό προϊόν της Ρόδου.

Τις εργασίες της παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Ταρασλιάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Ματσίγκος ο δημοτικός σύμβουλος αναβάθμισης σχολικών μονάδων, παραλιών και κοιμητηρίων Θανάσης Στάμος καθώς επίσης ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Άρης Σουλούνιας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κώστας Κωνσταντινίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ Βασίλης Μηναΐδης.
Κατά τους χαιρετισμούς των παρισταμένων επισημάνθηκαν τα εξής:

Γιάννης Πάππου: «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις» 
«Οι ξενοδόχοι στήριξαν έντονα την οικονομία του τόπου στις μέρες της κρίσης που διανύσαμε και τις οποίες συνεχίζουμε να διανύουμε. Έχουμε κάποια καλυτέρευση στο κλίμα και την ψυχολογία, για να κινηθεί η οικονομία μίας χώρας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα πιο έντονες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο περιβάλλον ώστε να λειτουργεί ο επιχειρηματίας αλλά και να ζει ο κάτοικος. Διαχρονικά το Επιμελητήριο έχει πολύ καλές σχέσεις με την ΕΞΡ και αυτό θα συνεχιστεί για τη βελτίωση της οικονομίας του νησιού και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας».

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης
Στις εργασίες της συνέλευσης ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης που υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δεν θα ασχοληθεί ούτε  με χατίρια, ούτε με ρουσφέτια αλλά θα δουλέψει για το καλό της Ρόδου κατά την ομιλία του είπε τα εξής: «Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για μένα.

Αφενός γιατί έχω υπηρετήσει για πολλά χρόνια την ΕΞΡ, αφετέρου γιατί είναι η πρώτη φορά που σε γενική συνέλευση της Ένωσης, δεν βλέπω στην πρώτη σειρά των καθισμάτων τον πατέρα μου.
Έτσι είναι... Τα πράγματα αλλάζουν. Είναι νόμος της εξέλιξης, νόμος της ίδια της ζωής, ανεξάρτητα από την όποια συναισθηματική φόρτιση μπορεί να βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο.

Σήμερα λοιπόν, από αυτό το βήμα, δεν εκπροσωπώ τον ξενοδόχο. Εκπροσωπώ τον Ροδίτη πολίτη. Τον πολίτη που πίστεψε και στήριξε το όραμα για μια Ρόδο που μπορεί να ξαναλάμψει και ξαναβρεί την αίγλη της. Εκπροσωπώ τον Ροδίτη πολίτη που στήριξε την αυτοδιοικητική μου πρόταση και έφερε την αλλαγή στον Δήμο Ρόδου. Γι’ αυτό και μόνο απέναντι στον Ροδίτη πολίτη λογοδοτώ, όπως έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω. Καμιά άλλη εξάρτηση. Καμιά άλλη επιρροή. Οι πολίτες κέρδισαν το Δήμο Ρόδου και από τη θέση του Δημάρχου υπηρετώ τον Δήμο των πολλών, τον Δήμο των πολιτών.

Η καθαρή αυτή θέση, η καθαρή αυτή σχέση, διαμορφώνει και τις άμεσες προτεραιότητές μας ως νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να κάνουμε το λόγο μας πράξη και έργο, υπηρετώντας το κοινό καλό όλων των Ροδιτών. Δεν είμαστε στο Δήμο ούτε για χατίρια, ούτε για ρουσφέτια, ούτε για μικροδιαχείριση επιμέρους συμφερόντων. Ένα συμφέρον υπάρχει και είναι αυτό της Ρόδου και του μέλλοντός της.

Όμως προσέξτε... το κοινό συμφέρον της πόλης, το κοινό καλό του νησιού μας είναι την ίδια στιγμή και ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον ροδιακό τουρισμό, από τον οποίο πραγματικά ζει και αναπνέει το νησί μας» και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη κι εκεί παραμένει. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε από όσο χαμηλά τον βρήκαμε. Παρ' όλα αυτά, δεν συμβιβαζόμαστε πλέον με το λίγο και το χαμηλό. Με το πρόχειρο και το μέτριο.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας αλλά εντείνουμε καθημερινά τις προσπάθειές μας, έχοντας την αμέριστη στήριξη των Ροδιτών. Κι αυτό μας δίνει καθημερινά έμπνευση και δύναμη.
Θα σπάσουμε όσα αυγά χρειαστούν. Το ν’ ακολουθεί κανείς την πεπατημένη δεν τον πάει μακριά. Το έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφήνουμε σημαίνει οπισθοδρόμηση μέσα σ έναν κόσμο που τρέχει μπροστά. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να σταματήσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο, όσο ψηλό κι αν είναι.

Θα αγωνιστούμε να περάσουμε από πάνω. Αυτή είναι η αντίληψή μου για την αυτοδιοίκηση, μπορεί να είναι αντισυμβατική, αλλά δεν έγινα Δήμαρχος για να ψάχνω για άλλοθι. Έγινα για να δίνω λύσεις. Με την κοινωνία συμμέτοχη και τους φορείς της να έχουν ρόλο και λόγο. Με συνεργασία. Με κοινή προσπάθεια.

Κι εδώ θέλω να επισημάνω την ευτυχή συγκυρία να έχουμε Περιφερειάρχη τον Γιώργο Χατζημάρκο. Η καλή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας δημιουργεί τη μεγάλη ευκαιρία που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Όπου ευδοκιμεί η καλή συνεργασία τα αποτελέσματα είναι πολλαπλασιαστικά.
Το 1+1 δεν κάνει μόνον 2. Μπορεί να κάνει 10, μπορεί να κάνει 20.
Η ευκαιρία είναι τώρα, το θετικό momentum της συγκυρίας είναι τώρα, η Ρόδος μπορεί τώρα να κερδίσει το αύριο».

Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε μάλιστα ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι, τα θέματα που υπάρχουν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΔΕΥΑΡ και την εισφορά σε γη,  θέματα τα οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί χθες ή προχθές αλλά οι παρελκυστικές τακτικές που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου απλώς κλωτσούσαν παρακάτω το τενεκεδάκι εξαγοράζοντας χρόνο και τίποτα περισσότερο.

«Χρειάζεται ασφαλώς να γίνει ένας νέος σοβαρός διάλογος και τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί εξ αρχής ως δεδομένο. Χρειάζεται ένας διάλογος ουσίας, ο οποίος είναι πάντα δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Άλλωστε κανένας κόμπος δεν λύθηκε ποτέ, με το τέντωμα των άκρων του. Άλλες είναι οι αρετές που οδηγούν στην επίλυση. Η κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων, τα θετικά επιχειρήματα και πάνω απ' όλα η συνείδηση της ευθύνης του κοινού καλού που οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε, γιατί όλοι επωφελούμαστε όταν το πετυχαίνουμε.

Προσωπικά και το ξέρετε όλοι, είμαι πάντα υπέρ των λύσεων. Άμεσων και πρακτικών. Αν σταματήσουμε να επινοούμε και να ανακυκλώνουμε προβλήματα, αν επικεντρωθούμε στις λύσεις, θα καταφέρουμε και σε αυτά τα επιμέρους θέματα να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις.

Κλείνοντας λοιπόν αυτή την πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή για μένα, θέλω να ευχηθώ μια γόνιμη και παραγωγική γενική συνέλευση τόσο για την Ένωσή μας, που δεν έχω σταματήσει να νιώθω σπίτι μου όσο και για την προοπτική του νησιού μας.

Στην ΕΞΡ δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να είναι, δυναμικά, μέρος της προοπτικής και της επιτυχίας του τόπου μας, μέρος της αίγλης και της λάμψης της Ρόδου στα χρόνια που έρχονται» κατέληξε ο δήμαρχος.

Θέματα στο ΞΕΕ 
Από την πλευρά του ο Άρης Σουλούνιας αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) μετέφερε μήνυμα συμπόρευσης και στενής συνεργασίας και δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «σχετικά με την πτώχευση του Thomas Cook το θέμα δεν έχει τελειώσει για εμάς, αντίθετα συνεχίζουμε την πίεση μέσω πολιτικών οδών για τα θέματα που έχουν ανακύψει μετά το γεγονός αυτό. ήδη διαφαίνεται ένα φως στον ορίζοντα για παράδειγμα σχετικά με την μη πληρωμή του ΦΠΑ για τα ανείσπραχτα συμβόλαια ή για αυτούς που τον κατέβαλαν να γίνει συμψηφισμός.

Επίσης ζητάμε να μη ληφθεί υπόψη στη φορολογία ο ανείσπρακτος τζίρος. Πιέζουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν με ευνοϊκούς όρους τις πληγείσες επιχειρήσεις. Η κλαδική σύμβαση εργασίας με ξενοδοχοϋπαλλήλους  λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Για τη νέα σύμβαση η ΠΟΞ «πηγαίνει χέρι-χέρι» με την ΕΞΡ ενώ τα ζητήματα τα οποία θα τεθούν προς διαπραγμάτευση στη νέα κλαδική σύμβαση είναι μεταξύ άλλων:

- εισαγωγή νέων χαμηλότερων βασικών μισθών για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο για τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας τους
- αύξηση του επιδόματος από 7% στο 15% που περικόπτεται από τους βασικούς μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων  για την παροχή στέγης λόγω της σημαντικής αύξησης των ενοικίων στην επικράτεια 
- διαφοροποίηση της σύμβασης με πιο ευνοϊκούς όρους για τα ξενοδοχεία που διαθέτουν έως 20 δωμάτια
- Τροποποίηση της προθεσμίας καταγγελίας αλλαγής προγράμματος των εργαζομένων σε 24 ώρες.

Για τα πνευματικά δικαιώματα  η ΠΟΞ αναμένει τις εξελίξεις των συναντήσεων που έχουν γίνει από το ΞΕΕ με τον κάθε φορέα που τα χειρίζεται με στόχο το ταχύτερο να υπάρξει μία ενιαία τιμολογιακή πολιτική και οι πληρωμές να γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το 2020 θα ξεκινήσει η πραγματοποίηση από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδας περιφερειακών συνεδριάσεων στις κύριες τουριστικές περιοχές της χώρας και από τις πρώτες περιοχές είναι η Ρόδος».

Κώστας Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Κώστας Κωνσταντινίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα ξενοδόχο Βασίλη Καμπουράκη ως πρωτοπόρο του ροδιακού τουρισμού που «είδε», όπως είπε, τον ποιοτικό και συνεδριακό τουρισμό και ήταν από τους μεγαλύτερους συντελεστές του τουριστικού θαύματος του νησιού. Μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής:

«Ο Αντώνης ο Καμπουράκης είναι ο άνθρωπός μας στο δήμο, θα δώσει το στίγμα του και παρά τα προβλήματα είναι δεδομένο ότι θα έχουμε προσδοκίες από εκείνον αλλά θα έχει και τη βοήθειά μας. Πιστεύω ότι η Ρόδος θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα.

Ο τουρισμός είναι αυτός που κράτησε όρθια την ελληνική οικονομία τόσο στα έσοδα όσο και στην απασχόληση. Άρχισε να γίνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας ο αναπτυξιακός μοχλός πάνω στον οποίο στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Διαπιστώσαμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία στάση στους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δείχνει ότι το προϊόν έχει φτάσει σε μία ωριμότητα και καλό είναι να τη δούμε ως στάση για ένα νέο εφαλτήριο όχι στασιμότητα όμως με πισωγυρίσματα.

Το τέλος διανυκτέρευσης απασχολεί σοβαρά τον κλάδο. Αν η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να το αποσύρει, τότε το ποσό που αντιστοιχεί στη Ρόδο ύψους 17 εκατ. ευρώ ίσως να μπορεί να δοθεί στον νέο οργανισμό για την προώθηση του προορισμού».

Μανώλης Μαρκόπουλος: «Είμαστε οι αιμοδότες της τοπικής οικονομίας»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΞΡ ευχόμενος να συνεχίσει τη  δυναμική της πορεία και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ναι μεν βιώνουμε μία περίοδο κατά την οποία διαπιστώνεται καλή πρόθεση όλων, αλλά δυστυχώς δεν παύει να παρατείνεται η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Ως κλάδος και ως Ροδίτες έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια μία λαίλαπα αντιεπιχειρηματικών και εχθρικών στη νησιωτικότητα μέτρων. Δίνουμε μάχη απέναντι και στις αδικίες που επιβλήθηκαν στον κλάδο και στα σημαντικά της επόμενης μέρας.

Για όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, για τις υποδομές που η προηγούμενη γενιά, φορολογήθηκε και πλήρωσε αλλά η γενιά μας δεν τις βρήκε. Με όλη αυτή την επιβάρυνση η πικρή αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία περνούν σε ξένα χέρια με ευέλικτα φορολογικά σχήματα.

Είναι σημαντικό να αλλάξει άμεσα η φορολογική αντιμετώπιση των ξενοδοχείων. Οι ξενοδόχοι δεν είμαστε κλειστή συντεχνία που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της αλλά είμαστε η καρδιά που αιμοδοτεί την τοπική οικονομία».