Στο διάστημα εκτοξεύτηκε πείραμα μαθητών του 1ου  και 3ου Γενικού Λυκείου Ρόδου

Τρεις  μαθητές του Βενετοκλείου Λυκείου της Ρόδου, ο Δημήτριος Μιχάλαρος, ο Παναγιώτης Αναστασάς και ο Θεμιστοκλής Αρβανίτης καθώς επίσης και ο Γιάννης Ιωαννίδης από το 3ο ΓΕΛ Ρόδου,  πήραν μέρος σε διαστημικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τη χώρα μας και το οποίο εκτοξεύτηκε την περασμένη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, με πύραυλο New Shepard της Blue Origin- της διαστημικής εταιρείας του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» ο διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος του 1ου ΓΕΛ Ρόδου κος Βασίλης Ζήκας, η προσπάθεια αυτή αποτελεί εξαιρετική τιμή πρώτα για τους ίδιους τους μαθητές από τη Ρόδο, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς φανερώνει επί της ουσίας την υψηλή κατάρτιση και τις γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές.
Μιλώντας χθες στη «ΡοδιακΗ» ο φοιτητής πλέον σήμερα Παναγιώτης Αναστασάς, υποστήριξε ότι η όλη προσπάθεια έγινε με επικεφαλής τον συμμαθητή τους  του Δημήτρη Μιχάλαρο (ο οποίος σπουδάζει ήδη σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο) μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό που έγινε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και στον οποίο πήραν μέρος μαζί με δεκάδες άλλους μαθητές από όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε στη «HuffPost Greece» o Δρ. Τάκης Παπαδόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου-μηχανολόγος μηχανικός (σχεδιασμός συστημάτων- PhD Mechanical Engineering/ Systems Engineering), μέσω της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών διεξήχθη πέρυσι πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός όπου τον Νοέμβριο του 2018 επελέγησαν πέντε ομάδες από όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια οι ομάδες συνέχισαν μόνες τους, με τεχνική επίβλεψη και συντονισμού του ίδιου, στην κατασκευή και την τεχνική ολοκλήρωση της πειραματικής διάταξης για ενσωμάτωση στην εν λόγω αποστολή της Blue Origin, μαζί με άλλα πειράματα από όλο τον κόσμο. Από τις πέντε ομάδες τρεις πέρασαν στην τελική φάση για την εν λόγω αποστολή-ενώ οι άλλες δύο προορίζονται να πετάξουν σε άλλες πτήσεις.

Έκτη αποστολή με τον ίδιο πύραυλο
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος πύραυλος New Shepard που εκτοξεύτηκε από το δυτικό Τέξας πέταξε για έκτη φορά-υποδεικνύοντας την πρόοδο της Blue Origin στον τομέα των επαναχρησιμοποιούμενων σκαφών για διαστημικές αποστολές.

Όπως τονίζει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, «η Blue Origin είχε ως τώρα ξαναχρησιμοποιήσει δύο πυραύλους από πέντε φορές τον καθένα, οπότε πρόκειται για ρεκόρ, με αυτόν τον πύραυλο να ολοκληρώνει την έκτη πτήση του στο Διάστημα και πάλι πίσω».

Παράλληλα, η Blue Origin σημειώνει ότι επρόκειτο για την ένατη πτήση πυραύλου New Shepard σε αποστολή εμπορικού χαρακτήρα, «και είμαστε περήφανοι που πετάξαμε με τον 100ό μας πελάτη».
Όσον αφορά το σκάφος, η εταιρεία υπογραμμίζει πως, μεταξύ των έξι πτήσεων του πυραύλου, χρειάστηκαν ελάχιστες διαδικασίες συντήρησης/επισκευών.

Η εκτόξευση του πυραύλου είχε αναβληθεί μία φορά, ωστόσο πάνω από το θεωρούμενο ως όριο του Διαστήματος.
Εκεί η κάψουλα αποχωρίστηκε από τον πύραυλο, ο οποίος επέστρεψε πίσω στη Γη και πραγματοποίησε ελεγχόμενη προσγείωση, ενώ η κάψουλα κατέβηκε αργά με αλεξίπτωτο. Η όλη πτήση κράτησε περίπου 10 λεπτά.

Ποια είναι τα ελληνικά πειράματα
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, οι προσπάθειες αυτές «αποτελούν πρότυπα επιτυχίας και παραδείγματα εξωστρέφειας προς τη νέα γενιά που χειμάζεται μέσα στην οικονομική κρίση και που ταλαιπωρείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

Τα τρία ελληνικού ενδιαφέροντος πειράματα ήταν τα εξής:
- «Μελέτη φυσικών ιδιοτήτων με γαλακτώματα σε μηδενική βαρύτητα» (Σχολεία Αμερικανικής Παροικίας- Αθήνα- ACS Athens)
- «Πείραμα καθορισμού αναγκαίας παραμέτρου για τη δημιουργία τεχνητής βαρύτητας σε micro-g συνθήκες μέσω ομαλής στροφικής κίνησης» (1ο ΓΕΛ Ρόδου)
- «Μέτρηση της μάζας σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας (Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο).

Στο φορτίο του New Shepard περιλαμβάνονταν και δύο καλλιτεχνικής φύσης projects στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού με τίτλο «Art in Space», ένα πείραμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια για τις επιπτώσεις της χαμηλής βαρύτητας στη βιολογία των κυττάρων και ένα πείραμα για δημιουργία μειγμάτων αερίων προς χρήση σε διαστημικές αποστολές- είτε για σκοπούς προώθησης, είτε για σκοπούς υποστήριξης ζωής.

Ακόμη, στο σκάφος υπήρχαν κάρτες από μαθητές ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος  της Blue Origin.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι άξιον αναφοράς το ότι με αποστολές της Blue Origin έχουν πετάξει ως τώρα 100 πειράματα, εκ των οποίων τα έξι ήταν με ελληνικά «χρώματα» - και προετοιμάζονται και άλλα.