Θα αλλάξουν όψη όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Ρόδου

Όλα τα σχολεία μέσα στην επόμενη διετία θα αλλάξουν όψη ενώ μέσω ΣΔΙΤ θα ανεγερθούν εννέα σχολικά συγκροτήματα στο νησί μέχρι το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής.

Αυτό δήλωσε χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής Στράτος Καρίκης, ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις σχολικές μονάδες της Ρόδου και κατέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται καθεμία από αυτές, ειδικά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργήθηκαν τεράστια θέματα για τα οποία μεθοδεύτηκαν λύσεις, όπως δήλωσε.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες τεχνικών προβλημάτων τα μικρά που άμεσα μόλις γίνει η εκταμίευση χρημάτων με το νέο προϋπολογισμό στις δύο σχολικές επιτροπές θα τα εντάξουμε στο μεγαλύτερο αριθμό σχολείων. Κάθε σχολείο θα έχει και από ένα τέτοιο μικρό έργο.

Για τις μεγάλες παρεμβάσεις είναι ήδη ενήμερες οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, με βάση το τεχνικό πρόγραμμα. Όμως πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός. Όλα τα σχολεία την επόμενη διετία θα αλλάξουν όψη γιατί ο προϋπολογισμός που θα αφορά τα σχολεία συνεχώς θα αυξάνεται και θα εντάσσονται περισσότερα μεγάλα έργα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Μείζον θέμα είναι οι μονώσεις και με λύπη μου είδα ότι πολλά σχολεία το Νοέμβριο με τις βροχές είχαν θέματα. Οι μονώσεις πρέπει να γίνονται το καλοκαίρι, τώρα μπορούμε να κάνουμε μόνο μπαλώματα».

Πάντως ο κ. Καρίκης διαβεβαίωσε ότι σταδιακά η δημοτική αρχή θα βελτιώσει την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε και για κτήρια τα οποία είναι ακόμα και εκατό ετών στα οποία πήγαιναν και… οι παππούδες μας, όπως είπε. Πρέπει δηλαδή να γίνει και επισκευή των παλιών αλλά να δημιουργηθούν και νέα κτήρια. 

Αναφερόμενος στην ανέγερση των νέων κτηρίων στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ δήλωσε: «Παράλληλα μετά από συνεννόηση με το δήμαρχο υπάρχει η εντολή να προχωρήσουμε τα θέματα των ΣΔΙΤ άρα και όλα τα σχολικά κτήρια τα οποία είναι εννέα, ενώ απομένει να οριστικοποιήσουμε πως θα τα προχωρήσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Μιλάμε για νέα κτήρια τα οποία θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας».

Η κατανομή των χρημάτων
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην κατανομή των χρημάτων στις σχολικές μονάδες του νησιού τονίζοντας ότι άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο γινόταν μέχρι σήμερα και ήδη έγινε η πρώτη κατανομή των χρημάτων από τους κεντρικούς πόρους ενώ θα ακολουθήσει και η δεύτερη, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τη λειτουργία των προηγούμενων σχολικών επιτροπών δε γίνεται καμία παρακράτηση.

«Έτσι τα σχολεία πήραν σημαντικά ποσά που ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 4.000 ευρώ ενώ μοιράσαμε και τα χρήματα του πετρελαίου. Προσπαθούμε να γίνεται μία ανοιχτή διαχείριση πόρων και να μη νοιώσει κανένα σχολείο αδικημένο. Με τις προηγούμενες κατανομές υπήρχαν σχολεία με μηδενικά ποσά, κάτι που εγώ θεωρώ απαράδεκτο», είπε.

Τέλος, ο κ. Καρίκης έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τις δύο σχολικές επιτροπές από τις αρχές του 2020 να ξεκινήσουν τη λειτουργία ιστοσελίδας με σκοπό να υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με όλους. Εκεί θα καταγράφεται η δραστηριότητα ανά σχολείο ώστε όλοι να γνωρίζουν τι γίνεται σε κάθε μονάδα.

Επίσης έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό με τη συμβολή και του αντιδημάρχου Στέφανου Δράκου η τακτοποίηση των χώρων, ενώ μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” θα υλοποιηθεί το έργο που θα αφορά την πυρασφάλεια των σχολείων, ενώ με την αρχή του έτους θα υπάρχουν σε όλα τα σχολεία κυλικεία.