Δυναμική παρουσία των Ελλήνων μαθητών από Ρόδο και Κυκλάδες στο Στρασβούργο στην ημερίδα του Euroscola στο Ευρωκοινοβούλιο

Δυναμική παρουσία των Ελλήνων μαθητών από Ρόδο και Κυκλάδες στο Στρασβούργο  στην ημερίδα του Euroscola στο Ευρωκοινοβούλιο

Δυναμική παρουσία των Ελλήνων μαθητών από Ρόδο και Κυκλάδες στο Στρασβούργο στην ημερίδα του Euroscola στο Ευρωκοινοβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2147 ΦΟΡΕΣ

Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2019 και πιο συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ημερίδα του EUROSCOLA με συμμετοχή 24 μαθητών από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα EUROSCOLA διοργανώνεται από το 1992 κάθε χρόνο στο εντυπωσιακό κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πολύβουη και πολυπολιτισμική γαλλική πόλη με τη συμμετοχή περίπου 500 μαθητών, ηλικίας 16 έως 18 ετών, από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο στόχο την εξοικείωση των νέων με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κάθε ατόμου χωριστά σε ένα ενιαίο σύνολο αλλά και του σημαντικού ρόλου του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν και επηρεάζουν τον καθένα από μας.

Αυτόν το ρόλο του ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη ανέλαβαν να παίξουν οι νέοι και νέες από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα στην ημερίδα του EUROSCOLA της 5ης Δεκεμβρίου 2019. Οι 24 μαθητές επελέγησαν αφού διακρίθηκαν σε διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου που διενεργήθηκε στις αρχές του σχολικού έτους στα σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή με επιπλέον κριτήριο αξιολόγησης την καλή γενική επίδοσή τους στα μαθήματα του σχολείου αλλά και την πιστοποιημένη πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας που ήταν και οι γλώσσες επικοινωνίας μεταξύ των νέων όλων των χωρών κατά την ημερίδα.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν και συμμετείχαν στο EUROSCOLA από τη Δωδεκάνησο ήταν 17 άτομα από σχολεία της Ρόδου και άλλα 7 από διάφορα νησιά των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, είχαμε οκτώ μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Ρόδου που είχε και το συντονισμό της μετάβασης και ολοκλήρωσης της αποστολής λόγω μεγαλύτερου αριθμού επιτυχόντων. Τα ονόματα όλων των μαθητών-μαθητριών έχουν ως εξής:

• 3ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ -ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (8 μαθητές)

Από τη Β’Λυκείου: Δήμα Μαρία, Κιούσης Ιωάννης, Κουφού Ελένη, Χατζηβασίλη Ειρήνη

Από τη Γ’ Λυκείου: Αντωνίου Αγγελική, Παπαθανασίου Μαρία Ελένη,

Σταυρούλη Ερμιόνη Μαρία και Τυρίκου Αικατερίνη.

• ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ (4 μαθητές)

Από τη Γ’ Λυκείου: Δράκου Παρασκευή Μοσχούλα Φερενίκη, Παπαβασιλείου Παντελεήμων Σταύρος, Παπαγιάννη Κωνσταντίνα, Χατζηχριστοδούλου Γεώργιος Βασίλειος

• Ιδιωτικό Λύκειο «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» (2 μαθητές)

Από τη Β’ Λυκείου: Πουλάκης- Στεφανίδης Γεράσιμος Γεώργιος

Από τη Γ’ Λυκείου: Ζαχαρίας Κωνσταντίνος Παντελεήμων

• 1ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ- ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ (1 μαθήτρια)

Ζαρκαδά Σταματία Παναγιώτα (Β’ Λυκείου)

• 2ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΚΑΖΟΥΛΛΕΙΟ (1 μαθητής)

Κόνσολας Νικίας Ιωάννης (Β’Λυκείου)

• Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Ρόδου «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» (1 μαθήτρια)

Παπαβασιλείου Ανδριανή Ειρήνη ( Β’ Λυκείου)

• ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ

Ρίζου Λαμπρινή Αικατερίνη (Γ’ Λυκείου)

• ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ

Κοκολαντωνάκης Νικόλαος Κωνσταντίνος (Β’ Λυκείου)

• ΓΕΛ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ

Τζιώτη Μαρία Κωνσταντίνα (Γ’ Λυκείου)

• ΓΕΛ ΜΥΚΟΝΟΥ

Νάζου Μαργαρίτα-Μαρία (Γ’ Λυκείου)

• ΓΕΛ ΜΗΛΟΥ (2 μαθήτριες)

Από τη Β’ Λυκείου : Μάλλη Μαρία Αναστασία, Μαρουδίτση Σοφία

• ΓΕΛ ΤΗΝΟΥ

Μπον Χαράλαμπος Ευάγγελος (Β’ Λυκείου).

Υπεύθυνη της αποστολής ορίστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η εκπαιδευτικός κ.Θεώνη Χαντζιάρα από το 3ο ΓΕΛ Ρόδου και συνοδοί εκπαιδευτικοί η κ. Ιουλία Γούλα από το 3ο ΓΕΛ Ρόδου και η κ. Άννα Καραμανλή από το ΓΕΛ Σύρου .

Σε αυτήν την ημερίδα του EUROSCOLA του Δεκεμβρίου υπήρξε συμμετοχή νέων από 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μαθητές πριν από τη μετάβασή τους στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους είχαν χωριστεί σε έξι ομάδες των τεσσάρων ατόμων για να μελετήσουν την προτεινόμενη βιβλιογραφία στα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια της ημερίδας που αφορούσαν στο Περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Ασφάλεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Μέλλον της Ευρώπης, το ζήτημα της Απασχόλησης των Νέων, το Μεταναστευτικό καθώς και το Θέμα των Εξαρτήσεων σε αυτήν την ευάλωτη ηλικιακά ομάδα του γενικού πληθυσμού.

Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών οι μαθητές/τριες εισήλθαν στην κεντρική αίθουσα Hemicycle του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναλαμβάνοντας το ρόλο και τη θέση Ευρωβουλευτών των χωρών που εκπροσωπούσαν για μια μέρα. Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο ώστε να προάγει την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων , τη συνεργασία και τον εποικοδομητικό διάλογο με απώτερο στόχο τη σύγκλιση για την επίλυση διαφορών , τη διασαφήνιση θέσεων προς αποφυγή συγκρούσεων, τον κοινό οραματισμό για ένα καλύτερο μέλλον σε μία προσομοίωση της λειτουργίας αυτού του Ευρωπαϊκού θεσμού.

Μετά από το επίσημο καλωσόρισμα από αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την παρουσίαση της κάθε αποστολής από τους εκπροσώπους που είχαν οριστεί, έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο θεσμό και τη λειτουργία του και διατυπώθηκαν ερωτήματα από τους νέους και τις νέες τα οποία κλήθηκαν οι αρμόδιοι να απαντήσουν. Σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες, απάντησε σε ερωτήματα των νέων του Κοινοβουλίου, που σε μεγάλο ποσοστό προέρχονταν από το δυναμικό των ελληνικών σχολείων της Περιφέρειάς μας, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή. Ταυτόχρονα διεξήχθη μια σφυγμομέτρηση κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν ηλεκτρονικά την προσωπική τους άποψη ώστε να καταγραφεί ο παλμός της Ευρώπης των νέων σε πραγματικό χρόνο.

Κατόπιν δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίες όλων των χωρών ανά θεματική ενότητα που συνεδρίασαν σε ξεχωριστές αίθουσες η καθεμία, ώστε να τεθούν υπό συζήτηση οι προβληματισμοί , οι ανησυχίες , οι προτάσεις και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέσω επιχειρηματολογίας για την κατάρτιση της τελικής αναφοράς της κάθε επιτροπής. Ήταν ακριβώς κατά τη διάρκεια αυτής της διεργασίας που οι Έλληνες μαθητές συμμετείχαν ενεργά δίνοντας το προσωπικό τους στίγμα, ήρθαν σε ουσιαστική επαφή με τους εταίρους τους ανταλλάσσοντας ιδέες και επιχειρήματα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, έκαναν νέες επαφές με άτομα διαφορετικής κουλτούρας, γλώσσας, εθνικότητας, ήρθαν σε αντιπαράθεση, προσπάθησαν να κατανοήσουν διαφορετικές απόψεις, αντιλήφθηκαν την πραγματική αξία και σπουδαιότητα της ενωμένης Ευρώπης.

Με την ολοκλήρωση αυτής της μακροσκελούς διαδικασίας ακολούθησε η επιλογή των προέδρων της κάθε επιτροπής που θα κατέθεταν στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου τις προτάσεις προς ψήφιση από το Σώμα. Με μεγάλη χαρά διαπίστωσαν όλοι στην Ελληνική αποστολή ότι είχαν επιλεγεί δύο Έλληνες μαθητές ως πρόεδροι των αντίστοιχων επιτροπών. Συγκεκριμένα επελέγη η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Ειρήνη Χατζηβασίλη ως πρόεδρος της Επιτροπής για την Ασφάλεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο μαθητής του «Ροδίων Παιδεία» Γεράσιμος-Γεώργιος Πουλάκης Στεφανίδης ως πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μετανάστευση και Ένταξη. Τόσο η παρουσίαση των προτάσεων όσο και οι εύστοχες απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές του Νοτίου Αιγαίου στα δύσκολα ερωτήματα που τέθηκαν από τους εταίρους έγιναν αντικείμενο επαίνου από τον Έλληνα αξιωματούχο και Προεδρεύοντα στην ημερίδα μετά το πέρας αυτής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρά τα προβλήματα επικοινωνίας που υπάρχουν στην περιφέρεια λόγω νησιωτικότητας και γεωγραφικής θέσης, οι μαθητές μας βρίσκονται αντιμέτωποι με θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη λόγω των τρεχουσών εξελίξεων αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύουν την απαραίτητη σοβαρότητα και ωριμότητα για την προσπάθεια επίλυσης αυτών μέσα από την ημερίδα του EUROSCOLA.

Καθώς κάθε επιτροπή κατέθετε τις προτάσεις δια στόματος των εκπροσώπων τους, οι μαθητές ασκούσαν το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφισης αυτών για την επικύρωσή τους, αντιλαμβανόμενοι το βάρος της ευθύνης αυτής της διαδικασίας και τη σπουδαιότητά της και αναλογιζόμενοι την ωριμότητα και σύνεση που θα πρέπει να διακρίνει τους επίσημους εκπροσώπους κάθε χώρας αντίστοιχα όταν καλούνται να πράξουν αναλόγως.

Η ημερίδα του EUROSCOLA ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι γνώσεων EUROGAME όπου συμμετείχαν ομάδες νέων από διαφορετικές χώρες που για άλλη μια φορά μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους απολαμβάνοντας στιγμές χαράς και χαλάρωσης μετά από μια κοπιαστική αλλά πολύ πλούσια σε εμπειρίες μέρα. Μετά την απονομή των βραβείων στους νικητές μεταξύ των οποίων και η μαθήτρια Τυρίκου Αικατερίνη ακούστηκε ο Ευρωπαϊκός Ύμνος με την παρουσία όλων των σημαιών των κρατών- μελών της Ε.Ε. να ανεμίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο και όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως να χαίρονται που συμμετείχαν σε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος οι υπεύθυνοι διοργανωτές του Euroscola στο Στρασβούργο εισήγαγαν την παράλληλη λειτουργία τμήματος δημοσιογραφικής κάλυψης από κάθε χώρα που συμμετέχει με την ύπαρξη ενός ατόμου από κάθε σχολική ομάδα που ανέλαβε ρόλο δημοσιογράφου, παίρνοντας συνεντεύξεις από τις ομάδες εργασίας, το οποίο στο τέλος της ημερίδας θα πρέπει να παρουσιάσει το τελικό προϊόν σε μορφή γραπτού κειμένου, ποιητικού λόγου, κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού. Για τη θέση αυτή κληρώθηκε η μαθήτρια Αικατερίνη Ρίζου από το ΕΠΑΛ Σύρου. Η δουλειά της θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Euroscola.

Το 3ο ΓΕΛ Ρόδου ευχαριστεί θερμά την υπεύθυνη και συντονίστρια του EUROSCOLA από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου κ. Σκυλλάκου Άννα για τη στήριξη και συνεχή ενημέρωση για την προετοιμασία και διοργάνωση αυτού του ταξιδιού στο Στρασβούργο, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου καθώς και τις Διευθύνσεις όλων των Σχολικών Μονάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για τη συνεργασία τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΟΥ EUROSCOLA-5 DECEMBER 2019 ΣΤΟ YOUTUBE

https://youtu.be/piwMiWG3AQA

Διαβάστε ακόμη

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο