Πρόταση για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σύμη

Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προτείνει για τη Σύμη ο μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ Παναγιώτης Ι. Μεγαλούδης, με επιστολή που έστειλε στο δήμαρχο του νησιού και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει, το νησί έχει πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό για όλο το χρόνο και αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα η τεχνολογία, τότε μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Σύμης.
Ειδικότερα ο κ. Μεγαλούδης αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης. 
Η Σύμη έχει πλούσιο Αιολικό και Ηλιακό δυναμικό το οποίο είναι διαθέσιμο και ανεξάντλητο όλο το χρόνο! Με την επιλογή των κατάλληλων τεχνολογιών και τη σωστή χωροθέτηση και διαστασιολόγηση των απαιτούμενων συστημάτων οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να εγγυηθούν με ασφάλεια την ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού μας, χωρίς να προκαλούν ουσιαστική αλλοίωση στο φυσικό ή στο ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Το υψηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 750 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Το υπέρογκο αυτό κόστος καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός ενώ την ίδια ώρα πάνω από το 40% των Ελληνικών νοικοκυριών ΑΔΥΝΑΤΕΙ να αντεπεξέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος. Έτσι έχουμε νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ανθρώπους που δεν έχουν θέρμανση μέσα στο χειμώνα, δηλαδή βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια. Ίσως έχουμε και στο νησί μας αντίστοιχα νοικοκυριά που μένουν απροστάτευτα χωρίς ρεύμα ή επιλέγουν να περιορίσουν ακόμα και τα πιο αναγκαία όπως είναι η θέρμανση του σπιτιού τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Στη Σίφνο αναρωτήθηκαν τι θα γίνει αν κάποια μέρα σταματήσει η ενιαία τιμολόγηση για κάθε κάτοικο της χώρας μας και απαιτηθεί να καλυφθεί το υψηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί τους από τους ίδιους; ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημιούργησαν Ενεργειακό Συνεταιρισμό.

Ανέπτυξαν σχέδιο για την 100% Ενεργειακή Αυτονομία του νησιού τους αξιοποιώντας τον άνεμο και τη θάλασσα. Το Σεπτέμβρη του 2016 υπέβαλαν ολοκληρωμένο φάκελο στη Ρ.Α.Ε. για να πάρουν άδεια παραγωγής Υβριδικού Σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελούμενου από Αιολικό Πάρκο και αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό έργο με χρήση θαλασσινού νερού όπως λειτουργεί στην Οκινάουα της Ιαπωνίας από το 1999.

Όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη τους αποφάσισαν να τη στείλουν στα κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών και σε άλλους φορείς με σκοπό αν χρειάζεται, να βελτιώσουν το σχέδιο για την Ενεργειακή Αυτονομία του νησιού τους. 

Η απάντηση που πήραν ήταν ίδια από όλους τους φορείς! Μπορούμε να συμμετάσχουμε επενδυτικά στο σχέδιό σας; Πολύ γρήγορα οι κάτοικοι της Σίφνου είχαν προτάσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ την επένδυση των 37,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση του Έργου και εκκρεμεί η τιμολόγηση της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το παράδειγμα της Σίφνου πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλα νησιά ώστε η τοπική κοινωνία και ο Δήμος να έχουν τον πρώτο λόγο και να καρπωθούν τα μέγιστα δυνατά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη! 

Σας καλώ να αποφασίσετε για την ίδρυση και τη συμμετοχή του Δήμου στην ενεργειακή κοινότητα του νησιού μας που θα έχει σκοπό να αναπτύξει σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία του τόπου μας. Με τα έσοδα που θα προκύπτουν από την Ενεργειακή Κοινότητα θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια στα νοικοκυριά, να παράγουμε ΝΕΡΟ με χαμηλό κόστος και να τα επανεπενδύουμε στον τόπο μας για έργα υποδομής, δράσεις που συνολικά και συντεταγμένα θα συμβάλουν από το πρώτο κιόλας έτος στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας».