Εκδηλώσεις μνήμης από τους συλλόγους Ποντίων, Αρμενίων και Μικρασιατών Ρόδου

Εκδηλώσεις μνήμης από τους συλλόγους Ποντίων, Αρμενίων και Μικρασιατών Ρόδου

Εκδηλώσεις μνήμης από τους συλλόγους Ποντίων, Αρμενίων και Μικρασιατών Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 312 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το Σ/Κ οι Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονιών των Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών (1895-1923), καθώς και των δολοφονιών του "Αττίλα" το 1974, που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου και οι Σύλλογοι Ποντίων, Αρμενίων και Μικρασιατών Ρόδου.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή με προβολές σχετικών ταινιών στα σχολεία “Ροδίων Παιδεία”, και “Κολλέγιο Ρόδου”, και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Συνεχίστηκαν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, με τις ομιλίες των Κ. Κενεβέζου, Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Σάββα Καλεντερίδη, εκδότη-συγγραφέα και Παντελή Σαββίδη, δημοσιογράφου.

Η προσέλευση του κοινού ήταν αθρόα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα οι ομιλητές κατ' αρχάς ανέπτυξαν εύγλωττα και γλαφυρά το θέμα των Γενοκτονιών, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή στην εποχή εκείνη, και παραθέτοντας αναμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία, προκαλώντας στο κοινό μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, με κοινό βέβαια παρονομαστή την, όπως και τότε, απαράλλακτη τουρκική επεκτατική πολιτική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο τέλος απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του Κοινού.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, με ομιλητή τον Πρέσβη κ. Κενεβέζο, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδος. Το βράδυ, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο παρουσιάστηκε το βιβλίο "Νικόλαος Κατούντας, ο Λεωνίδας της Κερύνειας" το οποίο επιμελήθηκε ο εκδότης συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Το βιβλίο παρουσίασε εξαίρετα η φιλόλογος Στέλλα Βουτσά και ακολούθησε παρέμβαση των Παντελή Σαββίδη, δημοσιογράφου και Σάββα Καλεντερίδη. Κατόπιν έγινε συζήτηση. Συντονιστής της παρουσίασης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ρόδου Γιώργος Συμεωνίδης.

Κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν το έντονα συγκινησιακό κλίμα που δημιουργήθηκε από την εξιστόρηση των τότε γεγονότων της προδοσίας που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, αλλά και της αυταπάρνησης αυτών που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την πατρίδα, μεταξύ των οποίων και ο ήρωας Κατούντας... Αιωνία τους η Μνήμη!

ΜΝΗΜΗ των ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ δεν σημαίνει μόνο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ τους και ΤΙΜΗ στα θύματα, αλλά και προβληματισμός και ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ για την αποτροπή τους στο μέλλον..

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του, και τους αδελφούς Συλλόγους Ποντίων, Αρμενίων και Μικρασιατών για την προσφορά τους στην διοργάνωση των εκδηλώσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος Κυπρίων Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών