Το ελληνικό κράτος ζητά να πάρει πίσω 77 οικόπεδα που είχε χαρίσει σε κατοίκους του Αγαθονησίου

Το ελληνικό κράτος ζητά να πάρει πίσω 77 οικόπεδα που είχε χαρίσει σε κατοίκους του Αγαθονησίου

Το ελληνικό κράτος ζητά να πάρει πίσω 77 οικόπεδα που είχε χαρίσει σε κατοίκους του Αγαθονησίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 736 ΦΟΡΕΣ

Του
Νίκου Μελιανού
στο patmostimes.gr

Το αδηφάγο ελληνικό κράτος δεν έχει το Θεό του. Ζητά να του επιστρέψουν τα οικόπεδα που το ίδιο είχε παραχωρήσει στους κατοίκους του Αγαθονησίου.

Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 54040/2-10-19 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου γίνεται διαπιστωτική πράξη αυτοδίκαιης ανάκλησης της υπ’ αριθμ. Πρωτ. Δκ 239/31-1-84 απόφασης του Νομάρχη Δωδ/σου περί παραχώρησης δωρεάν και κατά κυριότητα του τάδε οικοπέδου στο νησί Αγαθονήσι».

Να θυμίσουμε ότι κατόπιν σχετικής νομοθεσίας στη δεκαετία του 1980, το 1984, ο Νομάρχης Δωδ/σου έδινε το δικαίωμα χορήγησης δωρεάν οικοπέδων σε κατοίκους μικρών νησιών όπως το Αγαθονήσι (και οι Αρκιοί) με σκοπό να παραμείνουν οι κάτοικοι στο νησί, να κτίσουν κάποιο σπίτι και με τη ρητή δέσμευση να μην πωλήσουν το οικόπεδο που τους παραχωρήθηκε.

Φυσικά οι άνθρωποι δεν επώλησαν τα οικόπεδα, αλλά και ένεκα οικονομικών δυσκολιών δεν έκτισαν.
Οπότε έρχεται το ελληνικό Δημόσιο και ζητά πίσω τα παραχωρηθέντα οικόπεδα από 77 κατοίκους του Αγαθονησίου κάνοντας ανάκληση της δωρεάς.

Βέβαια μεταξύ αυτών υπήρχαν και άτομα που δεν δικαιούντο, όμως τα περισσότερα τα πήραν Αγαθονησιώτες.
Μάλιστα το «κράτος κοινωνικής πρόνοιας» το οποίο διακρίνει η εμπλοκή στα γρανάζια μιας βραδυκίνητης γραφειοκρατίας κάλεσε σε απολογία αυτούς που πήραν τα οικόπεδα και δεν έκτισαν.

Με την παραπάνω απόφαση ο ασκών καθήκοντα συντονιστή και αφού έλαβε υπόψη του 30 άρθρα, διατάξεις, νόμους, υπουργικές αποφάσεις, ΦΕΚ, γνωμοδοτήσεις, προεδρικά διατάγματα κ.λπ. αρχομένων της ισχύος των από το 1929 έως και το 2019 αναφέρει ότι: «όπως προκύπτει από αυτά δεν τηρήθηκαν οι νόμοι και οι προϋποθέσεις που προέβλεπε η τότε απόφαση του Νομάρχη Δωδ/σου» αποφασίζει την αυτοδίκαιη ανάκληση 77 αποφάσεων παραχώρησης δωρεάν και κατά κυριότητα οικοπέδων του δημοσίου στο νησί του Αγαθονησίου, σύμφωνα και με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 72167/2-8-2019 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδ/σου, και όπως αναφέρεται η απόφαση είναι μεταγραπτέα στα βιβλία του Κτηματολογικού γραφείου Πάτμου στο οποίο υπάγεται το Αγαθονήσι.

Στ’ αλήθεια οι πολιτικοί ταγοί και οι πολιτικάντηδες κρατούντες, γνωρίζουν άραγε το πρόβλημα ή είναι προϊόν υπερβάλλοντος υπηρεσιακού ζήλου ορισμένων καρεκλοκένταυρων της εξουσίας;

Οι κύριοι βουλευτές της Δωδ/σου το γνωρίζουν;
Αν ναι τι κάνουν, αν όχι ας το ψάξουν. Ας βγει μια υπουργική απόφαση που να παρατείνει τη διάρκεια της δωρεάς για μερικά χρόνια και ας τους επαναχορηγήσει τα οικόπεδα. Μήπως όμως κάποιοι τα έχουν τάξει σε ημετέρους;
Στην τελική, ας βγει ένα νέος νόμος, σιγά το δύσκολο, αφού όπως θέλουν αγιάζουν όπως θέλουν ξεπαγιάζουν και ας δώσουν λύση.

Η δημοτική αρχή το μόνο που κατάφερε ήταν να υπάρξει παράκαμψη του νόμου και οι πραγματικά έχοντες ανάγκη κάτοικοι και οι οποίοι πληρούν τα δικαιολογητικά παραχώρησης να πάρουν πίσω τα οικόπεδά τους, ή να τους χορηγηθούν νέα.

Ανάλγητο κράτος ή συμπονετικό;
Ο καιρός θα δείξει.
Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και σύντομα θα επανέλθουμε.

Διαβάστε ακόμη

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Ορκίστηκε για 5η συνεχόμενη θητεία ο Βαγγέλης Κόττορος Δήμαρχος του ακριτικού Αγαθονησίου και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγαθονήσι: Παρέμβαση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Αγαθονήσι: Ένα μήνα χωρίς πλοίο νησί – Στα όριά τους οι κάτοικοι

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση ζητά ο δήμαρχος Αγαθονησίου

Δήμαρχος Αγαθονησίου εξελέγη ξανά ο Ευάγγελος Κόττορος

Στην τελική φάση η μελέτη του έργου: «Επέκταση Λιμένα Αγαθονησίου»

Αγαθονήσι: Εκεί όπου ο χρόνος κυλάει με άλλη ταχύτητα