Η αξιολόγηση των διοργανώσεων το 2020

Την πρόταση αξιολόγησης των διοργανώσεων που ανήκουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ παρουσίασε στην ΕΠΑΚΑΒ το Σάββατο, ο Διευθυντής αγώνων της ομοσπονδίας, Ανδρέας Γκόγκας. Να σημειωθεί πως στο ετήσιο συνέδριο της ανάπτυξης παρευρέθηκαν από την ΕΑΣ Δωδεκανήσου, το μέλος στον ΣΕΓΑΣ και την  Ένωση Μιχάλης Παυλούς, ο πρόεδρος Βασίλης Ζήκας και ο Σάββας Διακονικόλας ως τεχνικός σύμβουλος. 

Η ομοσπονδία μέσα από την προσπάθεια αυτή επιχειρεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αναβάθμιση των διοργανώσεων και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα να ενταχθούν στο καλεντάρι της ΕΑ.

Οι διοργανώσεις που θα αξιολογηθούν θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από κριτήρια. Το βασικό κριτήριο είναι οι αγώνες να είναι ενταγμένοι στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ, έχοντας ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, να διεξάγονται σε μία ημέρα ή το πολύ αγωνιστικές περιόδους (κατά προτίμηση μία). Το κυρίως πρόγραμμα να περιέχει αγωνίσματα μόνο της κατηγορίας Ανδρών – Γυναικών, στα οποία μετέχουν και άλλες ηλικιακές κατηγορίες, σύμφωνα με την κωδικοποίηση του ΣΕΓΑΣ.

Παράλληλα τα αγωνίσματα να μην υπερβαίνουν τα 15 (καλύτερα λιγότερα αγωνίσματα και γεμάτα παρά περισσότερα και άδεια). Βασικό ακόμη κριτήριο να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του αριθμού των αγωνισμάτων για άνδρες και γυναίκες και η συνολική διάρκεια του κυρίως προγράμματος να μην υπερβαίνει τις 2 με 2:30 ώρες (ιδανικά 1:30 με 2:00 ώρες για τηλεοπτικούς λόγους καθώς και για καλύτερη παρακολούθηση από θεατές).

Τέλος, για να μπορεί να αξιολογηθεί ο αγώνας, θα πρέπει να διαθέτει Doping Control ανάλογα και με το επίπεδο των συμμετεχόντων αθλητών, να παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας και μετακίνησης αθλητών του σχεδιασμού και αν είναι δυνατό να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής prize money σε προσκεκλημένους αθλητές.

Για τη σημασία του προγράμματος kids athletics μίλησε ο τεχνικός ανάπτυξης Στέφανος Ματάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο που έχει παίξει όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα, ώστε νέα παιδιά να ενταχθούν στα σωματεία της ομοσπονδίας. Το kids athletics ως πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για παιδιά, με παιγνιώδη μορφή εύκολη στην υλοποίηση, με ομαδικό χαρακτήρα, σύντομο σε διάρκεια και προσαρμόσιμο ανάλογα με το χώρο άσκησης και την υλικοτεχνική υποδομή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της επιτροπής επιμόρφωσης της ομοσπονδίας, Σπύρος Κέλλης, ο οποίος ανέλυσε την εφαρμογή του προγράμματος και τη σύνδεση με τις προαγωνιστικές και αγωνιστικές κατηγορίες. Ο πρόεδρος της επιτροπής επιμόρφωσης αναφέρθηκε στα σεμινάρια που θα γίνουν στη διάρκεια της σεζόν και αφορούν στο πρόγραμμα.

Νωρίτερα, ο νέος τεχνικός ανάπτυξης, Βασίλης Πλάτωνας μίλησε για τον αναβάθμιση του ρόλου των Ε.Α.Σ., την ανάθεση της οργανωτικής και αθλητικής διαχείρισης των νεαρών αθλητών – αθλητριών, ηλικίας 6 – 12 ετών, ενώ ανέλυσε και το νέο πλαίσιο για την έκδοση δελτίων και την κάρτα υγείας.