Μιχάλης Κουλούμπρης: Χρειάζεται πολλή δουλειά για την προστασία του περιβάλλοντος

Μιχάλης Κουλούμπρης: Χρειάζεται πολλή δουλειά για την προστασία του περιβάλλοντος

Μιχάλης Κουλούμπρης: Χρειάζεται πολλή δουλειά για την προστασία του περιβάλλοντος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 338 ΦΟΡΕΣ

Να επενδύσουμε στο φυσικό περιβάλλον και στα φυσικά οικοσυστήματα που υπάρχουν στο νησί μας καθώς αυτά είναι η ασπίδα μας, επισημαίνει με δηλώσεις του στον “Ρ/Σ Παλμός” ο πρόεδρος του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου Μιχάλης Κουλούμπρης με αφορμή την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα που διεξήχθη στη Μαδρίτη.

Ο κ. Κουλούμπρης αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα σημειωθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι τα νησιά της Μεσογείου θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κυρίως από το λιώσιμο των πάγων και με την αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

Μάλιστα, όπως είπε, πρέπει να τρέξουμε έστω και στο παρά πέντε γιατί η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Μπορούμε, όπως είπε, να θωρακίσουμε τα νησιά αλλά η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στα θέματα βελτίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

«Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στο φυσικό περιβάλλον, στα φυσικά οικοσυστήματα. Αυτά είναι η ασπίδα μας. Τα δάση, οι υδροβιότοποι, τα παράκτια δάση, οι αμμόλοφοι» είπε συγκεκριμένα και τόνισε ότι παλαιότερα είχε γίνει μία μεγάλη καταστροφή στους αμμολόφους στην περιοχή της Απολακκιάς καθώς οι άνθρωποι δε γνώριζαν το ρόλο που παίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα παράκτια δάση απορροφούν περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα υπόλοιπα δέντρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, στην ανατολική πλευρά της Ρόδου οι παραλίες έχουν χτιστεί, έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες πολλοί οικισμοί βρίσκονται πάνω στην άμμο και μάλιστα με την αύξηση του ύψους των θαλασσών θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει παράκτιος χωροταξικός σχεδιασμός, και τόνισε ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η τσιμεντοποίηση και η ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα.

Ο κ. Κουλούμπρης αναφέρθηκε και στη μείωση των αποθεμάτων νερού των υδροφόρων οριζόντων καθώς και στο γεγονός ότι θα έχουμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες 1 με 2 βαθμούς. Πάντως, όπως είπε, ήδη αυτό το καλοκαίρι είχαμε μεγάλη ξηρασία και η θερμοκρασία έφτασε τους 40 βαθμούς και αν αυξηθεί ακόμα 1 βαθμό, ούτε τουρίστας θα πατήσει αλλά ούτε και οι κάτοικοι θα μπορούν να ζήσουν άνετα αν έχουμε 8 μήνες ξηρασία χωρίς νερό, κατέληξε ο κ. Κουλούμπρης. Για το λόγο αυτό ζήτησε να εξοικονομήσουμε νερό και να μην το σπαταλάμε.

Σε ό,τι αφορά τη δυτική πλευρά του νησιού, εκεί έχουμε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον, όπως είπε, άλλα εκείνη η περιοχή αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα όπως τον κυματισμό που προκαλεί μεγάλη διάβρωση στις ακτές. Πάντως στα δυτικά του νησιού και μάλιστα κοντά στια ακτές υπάρχουν δάση, κάτι που είναι ευτύχημα για τη Ρόδο.

Στην ερώτηση για το αν οι επισημάνσεις του συλλόγου που γίνονται για το περιβάλλον λαμβάνονται υπόψη από τους αρμοδίους ο κ. Κουλούμπρης απάντησε ως εξής: «δυστυχώς αυτό δε γίνεται ενώ δεν υπάρχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα και ένας σχεδιασμός αλλά έχουν δημιουργηθεί χωματερές και κανένας δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει το περιβάλλον. Δε βλέπω να γίνεται τίποτα σοβαρά και με προγραμματισμό. Δεν είναι όμως μόνο ευθύνη της αυτοδιοίκησης αλλά και του κόσμου που δεν αντιδρά και μάλιστα πρέπει να δώσουμε σημασία στο θέμα της εκπαίδευσης και της παιδείας. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει μάθημα στα σχολεία γιατί και οι ευθύνες των κατοίκων του νησιού είναι μεγάλες»

Ο πρόεδρος του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου κατέληξε λέγοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται πολύ σοβαρή δουλειά γιατί θα βρούμε μπροστά μας τις επιπτώσεις των πράξεών μας.

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κω: 35χρονη πυρπόλησε μοτοποδήλατο και συνελήφθη επιτόπου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου