Καταδικάστηκε εκπαιδευτικός για σεξιστικά σχόλια σε μαθήτρια

Ένοχος με ελαφρυντικό κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, 61χρονος εκπαιδευτικός που κατηγορούνταν για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος μαθήτριας.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Μαρίας Κρικοπούλου και Δήμου Μουτάφη αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στον εκπαιδευτικό και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται πως πρωτόδικα, τον Απρίλιο του 2018 ο 61χρονος εκπαιδευτικός είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή. Με την ίδια απόφαση το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωώσει τον 61χρονο για μία δεύτερη περίπτωση προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας άλλης μαθήτριας που κατηγορούνταν (κατά συρροή), κρίνοντάς τον αθώο.

Κατά της απόφασης αυτής, ο εκπαιδευτικός άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε χθες από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, οπότε και κατάφερε να μειώσει την ποινή του, καθώς το δικαστήριο και με πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας τον έκρινε ένοχο μόνο για τρία περιστατικά σε βάρος της μαθήτριας όχι για τέσσερα που κατηγορούνταν.

Στη δίκη παραστάθηκε η κα Ανθούλα Καραολάνη ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό της μαθήτριας.

Πάντως χθες ενώπιον του δικαστηρίου απολογούμενος ο εκπαιδευτικός αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται.
«Είμαι αθώος και προσπαθώ να καταλάβω γιατί γίνονται όλα αυτά. Γιατί έκανα καλά τη δουλειά μου, γιατί προσπαθούσα να προσφέρω στην κοινωνία, στο σχολείο» διερωτήθηκε ο 61χρονος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «φαντασιώσεις» από την πλευρά της κοπέλας και πρόσθεσε πως η μαθήτρια περνούσε 2-3 φορές καθημερινά από το γραφείο του όλο αυτό το διάστημα που κατηγορείται (τέλος του 2012 και αρχές του 2013) και πως αν υπήρχε κάτι στο μυαλό του, να εκμεταλλευθεί αυτό το άτομο, θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα.

Ο εκπαιδευτικός είπε πως με όλα τα παιδιά ήταν φιλικός, προσεγγίσιμος αλλά και εκεί που χρειαζόταν αυστηρός και αναλύοντας τα περιστατικά που του καταλογίζονται, αρνήθηκε ότι συνέβησαν.

Η υπόθεση είχε πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης το φθινόπωρο του 2013, οπότε η μαθήτρια στο σχολείο στο οποίο υπηρετούσε ο 61χρονος εκπαιδευτικός τον κατήγγειλε για τη συμπεριφορά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, η ιστορία για την 14χρονη –τότε- κοπέλα με τον εκπαιδευτικό του σχολείου στο οποίο φοιτούσε, φέρεται να ξεκίνησε από το τέλος του 2012. Όπως και η ίδια είχε καταγγείλει, ο 61χρονος άρχισε να της μιλάει με γλυκόλογα (όπως μωρό μου κ.α.) όταν της απηύθυνε το λόγο, ενώ με τον καιρό φέρεται να προχώρησε και σε πιο … τολμηρές εκφράσεις και ερωτήσεις που αφορούσαν ακόμη και τα εσώρουχα της ανήλικης κοπέλας.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, λίγες ημέρες αργότερα, η  μαθήτρια πήγε στο γραφείο του 61χρονου για να ζητήσει το κλειδί της τουαλέτας και εκείνος κατηγορείται ότι της ζήτησε να πλησιάσει για να της πει κάτι και τότε την φίλησε ψηλά πάνω από το δεξί στήθος σε γυμνό σημείο του σώματός της.

Επίσης ο εκπαιδευτικός κατηγορείται ότι τον Ιανουάριο του 2013 όταν και πάλι η μαθήτρια πήγε στο γραφείο του για να πάρει το κλειδί της τουαλέτας, πήγε από πίσω της και ακούμπησε τα χέρια του σε σημείο του σώματός της.

Σημειώνεται πως σε βάρος του εκπαιδευτικού αρχικά ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ασέλγεια σε ανήλικη κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου (λόγω της ιδιότητας) και αμέσως μετά, με εντολή του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τέθηκε σε προσωρινή αναστολή.

Ο 61χρονος απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου είχε αρνηθεί την κατηγορία και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, ο εκπαιδευτικός είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης συναναστροφής με ανηλίκους.