Επεκτείνεται το λιμάνι Αγαθονησίου

Ένα έργο επέκτασης του λιμανιού Αγαθονησίου δρομολογείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου.

Η υπάρχουσα αποβάθρα εφάπτεται στα όρια του οικισμού, κατασκευάσθηκε προ 35ετίας περίπου στην ανατολική πλευρά του όρμου και έχει μήκος 80μ x μέσο πλάτος 35μ.

Η επέκταση της προβλήτας θα αρχίσει από το νότιο άκρο του κρηπιδώματος των 80μ με κατεύθυνση προς τα δυτικά και μήκος 40μ, εν συνεχεία 20μ με κατεύθυνση προς Νότο και τέλος 40μ με κατεύθυνση προς τα ανατολικά – την ακτή.

Το νέο τμήμα θα εξυπηρετεί την ασφαλή προσέγγιση του πλοίου της γραμμής. Με την ευκαιρία επέκτασης της προβλήτας, θα κατασκευασθούν στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης κρηπιδώματα – στις θέσεις που υπάρχουν αυτοσχέδια και δένουν αλιευτικά ή σκάφη αναψυχής – με τον εξοπλισμό για την πρόσδεση των σκαφών τις εγκαταστάσεις παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κλπ, και τις εγκαταστάσεις για την αποφυγή ρύπανσης.

Με την επέκταση της αποβάθρας θα καταστεί δυνατή η πρυμνοδέτηση F/B, ασχέτως καιρού, καθώς θα υπάρχει κρηπίδωμα στη νότια πλευρά και οι κινήσεις θα γίνονται εξωτερικά (νότια) της λιμενολεκάνης όπου ο κύκλος ελιγμών είναι επαρκής.

Επιπλέον, η επέκταση της προβλήτας δεν πρέπει να εμποδίζει την είσοδο στο λιμάνι των σκαφών που πλευρίζουν στην παλιά αποβάθρα ή στο βόρειο κρηπίδωμα της επέκτασης, όπως πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, M/S κ.α. Για το λόγο αυτό η προβλήτα δεν πρέπει να επεκταθεί προς τα δυτικά περισσότερο από 40μ.

Η προέκταση της προβλήτας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στη μεγαλύτερη προστασία στο εσωτερικό του όρμου όπου δένουν σε πρόχειρα κρηπιδώματα αλιευτικά και σκάφη αναψυχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα χρήσης των κρηπιδωμάτων και κατά τον χειμώνα. Στη θέση των πρόχειρων κρηπιδωμάτων θα κατασκευασθούν σύγχρονα με την προοπτική να αυξήσουν τη χωρητικότητα του λιμενίσκου σε σκάφη αναψυχής.

Τέλος, αποφασιστικό ρόλο θα παίξει στο θέμα της ασφαλούς διαχείμασης και περιορισμένου αριθμού αλιευτικών σκαφών.

Στο παραλιακό τμήμα του οικισμού βρίσκονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και καφέ. Η επέκταση της προβλήτας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής με όλα τα οφέλη που αυτή θα επιφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την φιλοξενία των τουριστών με ή χωρίς σκάφη.