Καταδικάστηκε Αλβανός για τις κλοπές κοσμημάτων

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε 26χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής που κατηγορούνταν ότι μαζί με άλλα επτά άτομα διέπραττε κλοπές κοσμημάτων και στη συνέχεια τα πουλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας Νεκταρίας- Ευαγγελίας Τσαλαχούρη αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μετεφηβικής ηλικίας στον 26χρονο αλλοδαπό και τον καταδίκασε σε 20 μήνες φυλάκιση, ποινή την οποία ανέστειλε επί τριετία.
Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς επτά κατηγορουμένους το δικαστήριο σύμφωνα και με το νέο Ποινικό Κώδικα έπαυσε εφ’ όρου την ποινική δίωξη.

Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν επίσης οι κ.κ. Μίκα Δουβή και Κώστας Γιαννακός.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από έξι χρόνια από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου με αφορμή πληροφορία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι προσέγγιζαν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης νεαρά άτομα, τα οποία έβαζαν να κλέψουν χρυσαφικά από συγγενικά τους πρόσωπα!
Συνολικά στην υπόθεση φέρονταν να εμπλέκονται 13 άτομα ηλικίας από 15 έως 46 ετών, εκ των οποίων τα 8 παραπέμφθηκαν σε δίκη αρχικά στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και στη συνέχεια στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται με τη διαλεύκανσή της στις 2 Δεκεμβρίου 2013 μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί.
Όπως είχε ανακοινωθεί από την αστυνομία, από τις έρευνες που είχαν γίνει είχε προκύψει ότι, οι δράστες κατάφεραν να κλέψουν χρυσά κοσμήματα από τουλάχιστον έξι σπίτια της περιοχής μας, ενώ διέπραξαν και άλλες 20 κλοπές σε πολυκαταστήματα ειδών ένδυσης.
Υπολογιζόταν δε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν αφαιρέσει κοσμήματα εκτιμώμενης αξίας πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία διέθεσαν ως ενέχυρα αποκομίζοντας όφελος περίπου 12.000 ευρώ!

Έτσι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος:
• Τριών Ελλήνων (2 ανδρών και μιας γυναίκας) ηλικίας τότε 19, 31 και 17 ετών καθώς και σε βάρος δύο ακόμη ανδρών Αλβανικής καταγωγής ηλικίας τότε 18 και 20 ετών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν αρχικά για σύσταση - συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών
• Μιας ανήλικης ημεδαπής ηλικίας τότε 15 ετών, η οποία κατηγορήθηκε τότε για υφαίρεση, ωστόσο δεν κινήθηκε τελικά σε βάρος της ποινική διαδικασία

• Πέντε ημεδαπών ανδρών ηλικίας τότε 46, 37, 30, 27 και 27 ετών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κατά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή
• Μιας 38χρονης ημεδαπής και μιας 45χρονης υπηκόου Αλβανίας, οι οποίες κατηγορήθηκαν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προσήχθησαν όλοι οι κατηγορούμενοι και από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας εξιχνιάστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις κλοπών στην πόλη της Ρόδου:
• Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2012, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων

• Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το μήνα Μάιο του 2013, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
• Κλοπή κινητού τηλεφώνου από πολίτη το μήνα Μάιο του 2013
• Κλοπή κοσμημάτων από οικία ηλικιωμένου, όπου ένα μέλος της σπείρας εργαζόταν ως οικιακή βοηθός τον μήνα Αύγουστο του 2013
• Αφαίρεση κοσμημάτων από οικία ημεδαπών στις 19-10-2013, με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων
• Κλοπή κοσμημάτων από οικία ημεδαπών το μήνα Οκτώβριο 2013 με τη μέθοδο της γνωριμίας προσώπου οικείου των παθόντων.

Επιπλέον από την εξέταση των νεαρών κατηγορούμενων είχε προκύψει ότι κατά το χρονικό διάστημα της παράνομης δραστηριότητάς τους είχαν διαπράξει είκοσι (20) κλοπές ρούχων από εμπορικά πολυκαταστήματα στην πόλη της Ρόδου.
Για τη διάθεση των κλεμμένων κοσμημάτων οι δράστες απευθύνονταν σε δυο ενεχυροδανειστήρια και έναν ιδιώτη οι οποίοι τα αγόραζαν γνωρίζοντας ότι πρόκειται για προϊόντα κλοπών.

Στα εν λόγω ενεχυροδανειστήρια πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι και σχηματίσθηκαν παράλληλες δικογραφίες για παραβάσεις σχετικές με τη διαδικασία ενεχυρίασης, την τήρηση βιβλίων και τιμολογίων, καθώς και μια δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράνομη οπλοκατοχή μηχανισμού ηλεκτρικής εκκένωσης (Taser) και πτυσσόμενου μαχαιριού από δυο υπαλλήλους του ενός καταστήματος.