Λίγα κόκκινα κυκλάμινα, στοιχείο καλλωπισμού και ανάτασης...

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας-Μεταδιδάκτορας 
του Πανεπιστημίου Αιγαίου 

 

Όταν αντίκρισα το συνεργείο του Δήμου Ρόδου, να φυτεύει στο μικρό παρτέρι στον κόμβο του κτηρίου ΕΟΤ ικανοποιήθηκα.

Είναι το παρτέρι που αγκαλιάζει τον μεγάλο φίκο που δεσπόζει μπροστά από το κτήριο του ΕΟΤ και χαρίζει τη δροσιά του σ’ όλους  εμάς τους απλούς χρήστες του.  Αμέσως  ο χώρος πλούτισε, μύρισε.  
Καιρός τώρα το «κηπάκι» έμενε ορφανό, ξεροστάλιαζε στις καιρικές συνθήκες χωρίς συντροφιά, χωρίς παρέα. Σήμερα γιορτάζει τις μέρες των Χριστουγέννων με συντροφιά τα κόκκινα λουλούδια από κυκλάμινα που επιλεγμένα τοποθετήθηκαν από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Ρόδου για να τονίσουν τις εορταστικές ημέρες.   


Το ίδιο στοιχείο φυτεύτηκε και σε άλλες γωνιές της πόλης  Πολλές γωνίες καλύφθηκαν, ευπρεπίστηκαν,  παρεδόθησαν στην αισθητική του χρώματος και των γιορτών. Γιατί όπως λέει και ο ποιητής «Είμαστε οι εραστές της Γης, λαβωμένοι βαριά από την ορμητική ομορφιά της».  
Το μεγάλο στοίχημα είναι η διάρκεια αντοχής τους από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από το ανθρώπινο χέρι. Ελπίζω να συνεχίζουν να προσφέρουν την αισθητική τους…απέναντι στη μερική επιθετική συμπεριφορά του «κυρίαρχου ατόμου»    


Σίγουρα είναι απεχθές, αποκρουστικό, αντιπαθές να διακρίνεις κάποιον να ποδοπατά ένα λουλούδι, να  χλευάζει ένα κηπουρό, να πατάει με τις ρόδες του αυτοκινήτου ένα τριαντάφυλλο για να μπαρκάρει ευκολότερα. Είναι σαν να μουντζουρώνεις ένα όνειρο, μια ελπίδα μιας και τα άνθη έχουν συνδεθεί με τη χαρά , με το γάμο, με την αναπαραγωγή, με την αναζωογόνηση. 


Κρατώντας αυτές τις λίγες ιδέες που εισέπραξα στο κοίταγμα των κόκκινων λουλουδιών από το παράθυρο του γραφείου μου, συμβολικά σκέφτηκα: «από το λουλούδι γεννιέται ο  έρωτας και από τον έρωτα  το λουλούδι». Τα λουλούδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, αυξάνουν το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή, επηρεάζουν θετικά την κοινωνική μας συμπεριφορά και είναι ικανά να φτιάξουν την ψυχολογία μας και ανεβάσουν την καθημερινή διάθεση εύκολα και με φυσικό τρόπο.
“Η συναισθηματική επίδραση των λουλουδιών” αποδεικνύεται, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychology, όταν επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σχέση των λουλουδιών με το αίσθημα πλήρωσης και ικανοποίησης από τη ζωή.


 Τα αποτελέσματα έδειξαν πως:
---Τα λουλούδια είναι ένας φυσικός συντονιστής και ταξιθέτης των διαθέσεων.
---Τα λουλούδια έχουν άμεση επίδραση στην ευτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πραγματική τους χαρά λαμβάνοντας λουλούδια, επιδεικνύοντας εξαιρετική χαρά και ευγνωμοσύνη. Η αντίδραση ήταν καθολική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
---Τα λουλούδια έχουν μακροπρόθεσμη επιρροή στις διαθέσεις. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντες ανέφεραν να αισθάνονται λιγότερη κατάθλιψη, ανησυχία και ταραχή αφού έλαβαν λουλούδια, και επέδειξαν μεγαλύτερη αίσθηση απόλαυσης για την ζωή τους.
---Τα λουλούδια κάνουν τις σχέσεις στενότερες. Η παρουσία λουλουδιών οδήγησε στο δέσιμο και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ μελών της οικογένειας και μεταξύ φίλων.
«Η κοινή λογική λέει πως τα λουλούδια μας χαροποιούν» λέει η Dr. Haviland-Jones, «τώρα η επιστήμη αποδεικνύει πως όχι μόνο μας κάνουν πιο χαρούμενους, αλλά έχουν καθολική δυνατή και θετική επίδραση στην συναισθηματική μας ευεξία».
Καλές μυρωδάτες γιορτές…