Πότε η αιμορραγία σε καρδιοπαθείς υποκρύπτει καρκίνο

Γράφει ο  Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός

 

Όλα τα διαγνωστικά tests για τον καρκίνο στοχεύουν στο να διαγνώσουν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο γιατί αυτό συνδέεται άμεσα όχι μόνο με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του αρρώστου αλλά σε πολλές περιπτώσεις με πλήρη αποθεραπεία. Όμως η λήψη ενός θεραπευτικού φαρμάκου για κάποια συγκεκριμένη νόσο το να αποτελεί πρώιμο test για τη διάγνωση του καρκίνου δεν είναι το σύνηθες.

Στην περίπτωση της Καρδιολογίας, οι καρδιοπαθείς συνήθως με στεφανιαία νόσο ή κολπική μαρμαρυγή ή με μεταλλική βαλβίδα παίρνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να προστατευθούν από τη δημιουργία θρόμβου στο εσωτερικό της καρδιάς ή στις στεφανιαίες αρτηρίες. Τα φάρμακα αυτά ως παρενέργεια μπορεί να προκαλέσουν μικρές ή μεγάλες αιμορραγίες κυρίως στο πεπτικό ή το ουροποιογεννητικό σύστημα.

Πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το “Circulation”,  ένα από τα πλέον εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά.

Στη μελέτη αυτή με το όνομα COMPASS συμπεριλήφθηκαν 27395 καρδιοπαθείς που έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 23 μήνες. Τα αποτελέσματα της μελέτης υπήρξαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα γιατί παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που ως παρενέργεια εμφάνισαν μια μικρή ή μεγάλη αιμορραγία είχαν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από καρκίνο του ουροποιητικού γεννητικού ή πεπτικού συστήματος και σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό καρκίνο σε άλλα όργανα.

Από πρακτικής πλευράς αυτοί οι άρρωστοι επωφελούνται από την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σηματοδοτεί και πλήρη αποθεραπεία. Γενικότερα όμως η πρώιμη διάγνωση καρκίνου συνδέεται άμεσα με καλύτερη επιβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το ουδέν κακόν αμιγές καλού έχει την καλύτερη εφαρμογή του στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου η παρενέργεια ενός αντιπηκτικού φαρμάκου μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.  Έτσι αυτή η παρενέργεια συνδέεται άμεσα με την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο καρκίνος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία όταν διηθεί κάποια αρτηρία του οργανισμού. Όμως η προκλητή αιμορραγία από τα αντιπηκτικά φάρμακα όπως αποδεικνύεται από τη συγκεκριμένη μελέτη COMPASS λειτουργεί ως διαγνωστικό test για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου.