Ανοικτά θα είναι και σήμερα τα καταστήματα της Ρόδου

Ανοικτά θα είναι και σήμερα τα καταστήματα της Ρόδου προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό στις εορταστικές αγορές του τόσο σε ό,τι αφορά το τραπέζι των Χριστουγέννων όσο και για τις αγορές των δώρων σε αγαπημένα πρόσωπα και εορτάζοντες.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, τα καταστήματα στο νησί θα ανοίξουν σήμερα στις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ωράριο που θα εφαρμοστεί και την επόμενη Κυριακή 29 Δεκεμβρίου για τις αγορές του κοινού που αφορούν τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.

Σημειώνεται ότι πολλά καταστήματα λειτούργησαν και την προηγούμενη Κυριακή 15 του μήνα, καθώς εκείνη τη μέρα ξεκίνησε η εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου για τη Ρόδο, το οποίο όπως κάθε χρόνο θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό στις αγορές του.

Επίσης, με ωράριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ημερών θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και τα δύο επόμενα Σάββατα, καθώς θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί

έως τις 6 το απόγευμα.
Φυσικά τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις επίσημες αργίες, δηλαδή τα Χριστούγεννα, την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια και στις 2 Ιανουαρίου λόγω λειτουργίας τους την τελευταία Κυριακή του έτους. Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου επανέρχεται το Χειμερινό  Ωράριο.

Η αγορά αναμένεται να… ζεσταθεί από τη Δευτέρα καθώς θα πληρωθεί και το δώρο των Χριστουγέννων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ολοκληρώθηκε και η καταβολή των συντάξεων για όλα τα ταμεία, κάτι που επίσης αναμένεται να φανεί στην αγορά αυτή την εβδομάδα.

Πάντως για μία ακόμα χρονιά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες από τον εμπορικό κόσμο για αύξηση του τζίρου τις γιορτές, καθώς οι αγορές θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.  Ίσως φέτος να υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση, λόγω της επίσκεψης στο κέντρο περισσότερων ανθρώπων με αφορμή τη διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων στη Νέα Αγορά, κάτι που ήταν και ο στόχος της δημοτικής αρχής. Να δοθεί δηλαδή ζωή στο κέντρο και να τονωθεί η αγορά.

Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε κατά την περίοδο 16 έως 17 Δεκεμβρίου τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2019, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές στις 7 Ιανουαρίου 2020 θα δημοσιοποιήσει ευρεία έρευνα για την πορεία του τζίρου της εορταστικής περιόδου.

Το κόστος του τραπεζιού τα φετινά Χριστούγεννα είναι αυξημένο κατά 3,68% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με ταυτόχρονη ωστόσο υποχώρηση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων κατά 0,96%. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 € έναντι 149,09 € που κόστιζε πέρυσι τα Χριστούγεννα, ενώ αντίθετα το κόστος ανά μονάδα προϊόντων εμφανίζεται μειωμένο από τα 79,05 € το 2018 στα 78,29 € φέτος.

Το ωράριο για το επόμενο διάστημα
Το ωράριο των καταστημάτων της Ρόδου που θα ισχύσει για τις επόμενες δύο εβδομάδες έχει ως εξής:
Κυριακή     22 Δεκεμβρίου             11:00 – 18:00
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου                09:00 – 21:00
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου                     09:00 – 18:00
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου                ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου                  ΚΛΕΙΣΤΑ
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου          09:00 – 21:00
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου              10:00 – 18:00

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου               11:00 – 18:00
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου              09:00 – 21:00
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου                   09:00 – 18:00
Τετάρτη 1 Ιανουαρίου                   ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη 2 Ιανουαρίου                   * ΚΛΕΙΣΤΑ
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου            09:00 – 21:00
Σάββατο    4 Ιανουαρίου              10:00 – 18:00
Κυριακή     5 Ιανουαρίου               ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου                  ** ΚΛΕΙΣΤΑ

* Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της Κυριακάτικης λειτουργίας τους.
** Τα Άγια Θεοφάνεια.
Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου επανέρχεται το Χειμερινό Ωράριο.