Οι “Απολλωνιάτικες Καμουζέλες” εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Οι “Απολλωνιάτικες Καμουζέλες” εντάχθηκαν στο Εθνικό  Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Οι “Απολλωνιάτικες Καμουζέλες” εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2217 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς οι «Απολλωνιάτικες Καμουζέλες» είναι το πρώτο στοιχείο από τη Ρόδο που εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Για το θέμα εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Ο Πολιτιστικός Όμιλος Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι με την υπ’ αρ. πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/696684/496444/2528/678/ 16-12-2019 (ΑΔΑ Ψ9Ζ84653Π4-ΝΣΦ) απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ολοκληρώθηκε η ένταξη του εθιμικού δρωμένου «Απολλωνιάτικες Καμουζέλες» στο εθνικό ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην ομόφωνη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για την προστασία της Άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος προς τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους στη θετική αυτή απόφαση. Ευχαριστίες οφείλουμε και στους συντάκτες του υποβληθέντος δελτίου για τις “Απολλωνιάτικες Καμουζέλες’ και συγκεκριμένα στην επί σειρά ετών ερευνήτρια του δρωμένου Μαρία Ανδρουλάκη, ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και στο μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες», Παναγιώτη Κουτσονικόλα, εκπαιδευτικό Μέσης Εκπαίδευσης (ΠΕ03-Μαθηματικό), κάτοχο Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Sc.) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ωστόσο, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλους του Απολλωνιάτες που κρατούν ζωντανό το έθιμο αυτό και τα μέλη του Ομίλου που διαχρονικά έχουν θέσει το έθιμο υπό την προστασία τους.

Ευχαριστίες οφείλουμε στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του νεοιδρυθέντος Ομίλου, το 1980, που προβλέποντας την υποχώρηση του εθίμου, του έδωσαν νέα πνοή εμπλουτίζοντάς το με την έμμετρη λαϊκή σάτιρα, αλλά και στα διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν την επιτέλεσή των καμουζελών, προωθούν τη μελέτη τους από ειδικούς και υποστηρίζουν την ένταξή τους στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ζήτημα προς το οποίο ο Όμιλός μας ήταν προσανατολισμένος με πάθος ήδη από το 2013.

Οι “Απολλωνιάτικες Καμουζέλες” είναι εθιμικό, λαϊκό δρώμενο της Καθαρής Δευτέρας, συγκροτούμενο από ένα σύνολο εικαστικών, θεατρικών, μουσικών και ποιητικών δράσεων. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι μεταμφιέσεις, η δημιουργία και παρέλαση αυτοσχέδιων αποκριάτικων αρμάτων και η έμμετρη λαϊκή σάτιρα στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, με την οποία διακωμωδούνται καταστάσεις και πρόσωπα της επικαιρότητας. Η σάτιρα δραματοποιούμενη σε ανοικτό χώρο, συνιστά μία μορφή αναστοχασμού πάνω σε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ. γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς, διεθνούς, εθνικού ή καθαρά τοπικού ενδιαφέροντος, που επηρέασαν τη ζωή του τόπου και συζητήθηκαν πολύ.

Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε στο μέλλον τις απαιτούμενες δράσεις για την περαιτέρω ανάδειξη των “Απολλωνιάτικων Καμουζελών” και ευχόμαστε η ένταξή τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, να είναι η αρχή, ώστε και άλλες κοινότητες της Ρόδου να ενδιαφερθούν για τα στοιχεία της δικής τους άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να προσπαθήσουν να τα αναδείξουν”.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη