Σαν σήμερα το 1952 έχασε τη ζωή του στη Νότια Κορέα ο Μαριτσενός Επισμηνίας Γεώργιος Μπιλιάς

Σαν σήμερα στις 27 Δεκεμβρίου 1952 ο Μαριτσενός Επισμηνίας Γεώργιος Μπιλιάς του Ανδρέα έπεσε ηρωικά στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πεσόντας Επισμηνίας γεννήθηκε το 1931 στα Μαριτσά της Ρόδου.

Τον Φεβρουάριο του 1951 κατατάχθηκε στη Σχολή Ιπταμένων Αεροπορίας (τμήμα υπαξιω­μα­τικών Α/Τ-Π/Λ) και αποφοίτησε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με το βαθμό του ιπτάμενου σμηνία ειδικότητας Α/Τ-Π/Λ.

Το Σεπτέμβριο του 1952 πήγε ως εθελοντής με την Ελληνική αποστολή στη Νότια Κορέα, ό­που προστέθηκε στη δύναμη του 13ου Σμήνους και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

 

 

Σκοτώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1952, όταν το Ελληνικό αεροσκάφος Ϲ-47 Dakota 92-632 κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης σε νυχτερινή απογείωση. Κυβερνήτης ήταν ο Ανθυποσμηναγός Κατσαντώνη Βασίλειος, συγκυβερνήτης ο σμηναγός Παπαδάκης Βασίλειος, Ναυτίλος ο επισμηνίας Λάμπρου Παναγιώτης και Α/Τ Αέρος ο σμηνίας Μπίλιας Γεώργιος. Επέβαιναν επίσης 10 Αμερικανοί κι ένας Φιλιππινέζος.

 

 

Το δυστύχημα συνέβη την ώρα της απογείωσης από το αεροδρόμιο Κ-10, όταν σταμάτησε ο δεξιός κινητήρας του σε ύψος 150 ποδών.

Το αεροσκάφος προσέκρουσε στους παρακείμενους του αεροδρομίου ορεινούς όγκους, με αποτέλεσμα το θάνατο όλων των επιβαινόντων.

Η Νότια Κορέα ως φόρο τιμής στον Γεώργιο Μπιλιά και τους υπόλοιπους πεσόντες εκθέτει έως σήμερα την Ντακότα C-47D μαζί με τις προτομές των πεσόντων.