Ειδήμονες πρώτων βοηθειών στα Μαριτσά

Τα Μαριτσά απέκτησαν 12 νέους Ειδήμονες Πρώτων Βοηθειών μέσα στον Δεκέμβριο! Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία… ζωής που θα πρέπει ασφαλώς να βρει αρκετούς ακόμη υποστηρικτές, αλλά και μιμητές και σε άλλες περιοχές της Ρόδου.

Τόσο η σύλληψη της ιδέας όσο και η υλοποίησή της ανήκουν στην αντιπρόεδρο της Κοινότητας Μαριτσών κα Αναστασία Εξαδάκτυλου.
Το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών διεξήχθη πριν από μερικές ημέρες στα Μαριτσά και μάλιστα με Ευρωπαϊκή πιστοποίηση στη Βασική υποστήριξη ζωής, στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ΚΑΡΠΑ και στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή BLS-AED και σε συνδιοργάνωση με τους Διασώστες Ρόδου και τον ΕΚΥΖ.
Πλέον, τα Μαριτσά γίνονται η περιοχή της Ρόδου με τη μεγαλύτερη  πληθυσμιακή ομάδα εθελοντών σε ό,τι αφορά στην κάλυψη έκτακτων περιστατικών που χρήζουν πρώτων βοηθειών.

 Πώς όμως φτάσαμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου; Η Αναστασία Εξαδάκτυλου μιλώντας στη «Ροδιακή» ανέφερε αρχικά: «Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 2015 κατά την επίσκεψη μου στο Ισραήλ όταν διαπίστωσα πως είχαν λύσει το πρόβλημα της άμεσης ανταπόκρισης των έκτακτων περιστατικών τους με εθελοντισμό. Εκεί κυριολεκτικά δεν πεθαίνει κανείς από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Συγκεκριμένα, κάθε γειτονιά στο Ισραήλ έχει έναν εθελοντή ειδήμονα πρώτων βοηθειών που ανταποκρίνεται στα έκτακτα περιστατικά σε λιγότερο από τρία λεπτά, πριν δηλαδή φθάσει το ΕΚΑΒ».

Η κα Εξαδάκτυλου εξηγεί γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί το περιστατικό στα τρία πρώτα λεπτά: «Στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής όταν κάποιος ασθενής λάβει μέσα στα πρώτα τρία λεπτά της εξέλιξης του περιστατικού οξυγόνο τότε αποτρέπεται να μείνει εγκεφαλικά νεκρός και έχει ταχύτερη αποθεραπεία. Για να λάβει οξυγόνο σημαίνει ότι πρέπει να αναπνεύσει, για να αναπνεύσει πρέπει να χτυπήσει ξανά η καρδιά του. Φανταστείτε όταν ένα αυτοκίνητο μένει από μπαταρία, για να λειτουργήσει ξανά χρειάζεται κάποιος να δώσει ρεύμα μέσω της πόλωσης. Αν παρομοιάζαμε την καρδιά μας με την μπαταρία, τότε για να επανέλθει ξανά η καρδιά, χρειάζεται κάποιος να της δώσει ρεύμα. Ο απινιδωτής είναι η συσκευή που δίνει ρεύμα στη καρδιά μας για να χτυπήσει ξανά».

 Άρα ένας απινιδωτής μπορεί να υποκαταστήσει την αδυναμία του κράτους για πλήρη κάλυψη με βάρδιες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε όλο το νησί; Η αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μαριτσών ήταν σαφής: «Η δικαιολογία του τύπου το ασθενοφόρο καθυστέρησε δεν υφίσταται. Η μορφολογία της νήσου Ρόδου αλλά και των υπόλοιπων νησιών μας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την άμεση πρόσβαση και ανταπόκριση του ΕΚΑΒ σε έκτακτα περιστατικά σε λιγότερο από τρία λεπτά. Για παράδειγμα, στα Μαριτσά το ασθενοφόρο θα φθάσει μετά από 20 τουλάχιστον λεπτά από την ώρα που θα κληθεί. Για να μπορέσουμε να σώσουμε κάποιον που έχει πάθει ανακοπή καρδιάς θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε έναν απινιδωτή σε λιγότερο από τρία λεπτά. Γι’ αυτό στόχος και όραμά μας είναι να αποκτήσουν τα Μαριτσά αλλά και κάθε χωριό της Ρόδου και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου Εθελοντικό Κέντρο Πρώτων Βοηθειών».

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι νέοι Ειδήμονες Πρώτων Βοηθειών Μαριτσών είναι οι εξής: Εξαδάκτυλου Αικατερίνη, Εξαδάκτυλου Αναστασία, Κασανή Παρασκευή, Κασέκα Σοφία, Κιουκιούκαλης Μιχαήλ- Άγγελος, Μαλώτρα-Θεοδωράκη Σεβαστή, Μανιά Μαριάνθη, Μελάκη Μαρία, Μπιλιά Αικατερίνη, Σαββιδάκη Παρασκευή, Στριλιγκά Ελένη, Φύλλη Δέσποινα τους οποίους ευχαριστεί θερμά απο καρδιάς η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μαριτσών για τη συμμετοχή, τον εθελοντισμό και την προσφορά της ανιδιοτελούς αγάπης τους προς τους συγχωριανούς τους. «Τα Μαριτσά πρωτοτυπούν για άλλη μια φορά με τη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας Πρώτων Βοηθειών, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους Ροδίτες και τους νησιώτες πως είναι υποχρέωση όλων μας να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες», τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «σήμερα ίσως είναι κάποιος άγνωστος, αύριο ίσως κάποιος συγγενής ή φίλος, μεθαύριο ίσως ΕΣΕΙΣ!».